Zagreb: PROSLAVA ‘PAPINA DANA’ – BAŠTINA BL. IVANA MERZA

I ove godine u Zagrebu je proslavljen ‘Papin dan’ i to 13. ožujka 2020. Na taj je dan prije sedam godina nadbiskup Buenos Airesa kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran u službu rimskog biskupa i vrhovnog poglavara Katoličke Crkve.  Tom je prigodom služena u zagrebačkoj katedrali sv. misa. U svojoj propovjedi generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec istaknuo je da slaviti ‘Papin dan’ znači vjerno slijediti Papu, vjerno slijediti njegove stope u ljubavi prema Bogu, ali i u ljubavi prema čovjeku i svemu stvorenome. Taj dan je i dan posebne ljubavi, ljubavi prema Svetome Ocu, Kristovu namjesniku na zemlji. Mons. Subotičanec je osim toga istaknuo: „Zahvaljujemo na blagoslovljenih sedam godina pape Franje koji nastoji dobrohotno i u ljubavi upravljati Božjim vinogradom kako bi urodio obilatim plodovima. On to čini mudro i strpljivo, korak po korak, tražeći ono najvrjednije što nam je Krist ostavio u baštinu. To je naša baština: poniznost, skromnost i samozatajnost do samoga siromaštva”.

Na ovogodišnjoj proslavi Papina dana, tajnik Apostolske Nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak prenio je svima pozdrave nuncija nadbiskupa Giorgia Lingue, ističući jedinstvenost Hrvatske u svijetu jer samo kod nas ‘Papin dan’ organiziraju vjernici laici. Među ostalim je rekao: „Uvijek mi je drago i radujem se da mogu vidjeti mlade ljude koji organiziraju molitvu i akademiju o naučavanju Svetoga Oca. Sigurno da je to jako važno i jedinstveno, ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu”.

I ovaj puta, prigodom ovogodišnje proslave Papina dana treba naglasiti kako je proslavu ‘Papina dana’ u Crkvu u Hrvata uveo bl. Ivan Merz.

Nakon povratka s velikoga orlovskog hodočašća u Rim za Jubilarnu godinu 1925. čiji je bio suorganizator, bl. Ivan Merz je  predložio je vodstvu Hrvatskog orlovskog saveza da se u katoličkoj javnosti slavi Papin dan, tj. obljetnica izbora za Petrova nasljednika onoga pape koji trenutno vrši tu službu. Taj je prijedlog bl. Ivana Merza bio prihvaćen pa se tako u Hrvatskoj već sljedeće godine 1926. u mjesecu u veljači po  prvi puta proslavio Papin dan. Naime tadašnji Papa Pio XI. Za papu je izabran u tome mjesecu tj. 12. veljače 1922. g. Organizaciju ove prve proslave Papina dana u Crkvi u Hrvata vodio je Hrvatski orlovski savez pa se tako proslava Papina dana održavala i u svim orlovskim društvima po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ali je bila namijenjena cijeloj katoličkoj javnosti toga vremena. Nakon ukidanja Orlovske organizacije 1929. od strane beogradskog režima proslavu Papina dana nastavila je organizirati Križarska organizacija koja je naslijedila Orlovsku organizaciju nakon njezina ukidanja. Dolaskom komunističkog režima na vlast 1945. g. proslava Papina dana kao i sve katoličke javne manifestacije bile su ukinute. S demokratskim promjenama i obnovom hrvatske države obnovljena je i tradicija proslave Papina dana koja se održava sve do danas.

Ovogodišnju proslavu Papinu dana organizirala je Križarska organizacija. Zbog zdravstvene situacije u zemlji morala se otkazati pripremljena svečana akademija u dvorani ‘Vijenac’ koja se inače svake godine održava nakon sv. mise u katedrali. Osim ove crkvene proslave Papin dan već se četvrtu godinu obilježavaju i u pojedinim školama. Za tu prigodu mnoga djeca šalju čestitke Svetom Ocu  u raznim oblicima, bilo da je riječ o tekstu, fotografiji ili videu.