Zagreb: PROSLAVA PAPINA DANA

Prije devedeset godina u mjesecu u veljači 1926. god. u Zagrebu održana je prva proslava Papina dana u Hrvatskoj. Papin dan obično se slavio i slavi na dan kada je aktualni papa izabran za Petrova nasljednika.  Tadašnji Papa Pio XI. izabran je u mjesecu veljači pa je i proslava prvoga Papina dana bila u istom mjesecu. Ideju za slavljenje Papina dana dao je Blaženi Ivan  Merz nakon hodočašća u Rim za Jubilarnu godinu 1925. što je prihvatilo vodstvo i mladež tadašnje Orlovske organizacije.  Od tada pa sve do 1945. hrvatska mladež iz tadašnjih katoličkih organizacija svečano je svake godine slavila Papin dan. S demokratskim promjenama i obnovom hrvatske države obnovljena je i tradicija proslave Papina dana.
Ove godine u nedjelju 13. ožujka slavi se treći papinski rođendan Pape Franje pa će to prigodom biti proslavljen i Papin dan.  Tom prigodom održat će se svečana akademija u 19,30 sati u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a, u Zagrebu. Prigodna predavanja održat će prof. dr. sc. Anton Tamarut  na temu „Božje milosrđe u nauku postkoncilskih papa“ i dr. sc. Anto Barišić, ofmcap  na temu  „Sv. Leopold B. Mandić svjedok Božjeg milosrđa“. Glazbene točke izvest će redovnički band Aid i studenti Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ KBF-a.
Svečanoj akademiji prethodit će u 18 sati sveta misa u zagrebačkoj katedrali. Ovogodišnju proslavu Papina dana organizira Križarska organizacija.