Zagreb: PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. IVANA MERZA U PALMI

Svečanom večernjom euharistijom u četvrtak 10. svibnja u bazilici Srca Isusova u Zagrebu kod isusovaca proslavljen je blagdan bl. Ivana Merza. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan. S njim u pratnji su bili generalni vikar VO don Marko Medo i đakon VO don Branko Čagelj. U koncelebraciji su bili provincijal Hrvatske provincije Družbe Isusove o. Dalibor Renić SI, župnik i superior p. Ivan Matić SI, i nekoliko drugih isusovaca. Za svečanu asistenciju se pobrinuo skolastik Zlatko Brauchler koji je bio obredničar. Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu “Palma” kojim je ravnao dirigent Franjo Klinar.
U propovijedi biskup Bogdan je govorio o bl. Merzu koji je preminuo prije 90 godina na glasu svetosti. Govoreći o glasu svetosti bl. Merza, biskup je citirao Maricu Stanković koja je zapisala: „U njegovoj se blizini nije moglo misliti nešto grešno, nisko, pa ni manje vrijedno. Sve je to u njegovoj blizini nestalo. On je svojom pojavom, svojim govorom, svojim mirom dizao dušu u visine. Kad je razgovarao o najobičnijim dnevnim stvarima, poslovima, brigama, kad su mu ljudi pričali o najobičnijim svojim doživljajima, potrebama, pa čak i sitnim svađama, ni onda se nije izgubio i onda je ostao na visini, uvijek spreman da diže duše k Bogu. Na njemu se osjećala blizina Božja. (…) I zato je trebao samo jedan njegov pogled, samo jedan susret s njim, i najnemirnija duša smirivala se, utješila se”.
„Bl. Ivan Merz koji je živio na ovim prostorima, molio u klupama gdje i mi molimo, dosljedno je nasljedovao svoga Božanskog učitelja”, nastavio je biskup. Govorio je o njegovu veličanstvenu liku koji je Crkva prepoznala te ga je proglasila blaženim prije 15 godina. Premda je umro mlad sa samo 32 godine ostavio je primjer svetosti i zauzetog vjernika laika mladima za koje je i prikazao život. Propovjednik je osvrćući se na misna čitanja povezao ih sa životom i likom bl. Merza, koji je polazeći od sebe i mijenjajući sebe, nastojao i druge poticati na život svetosti. Imao je veliku ljubav prema Papi i Crkvi, rekao je biskup Bogdan i nastavio: „Iz čistoga i nepogrešivog izvora katoličkoga nauka crpio je život, ohrabrenje i nadahnuće. Zajedno s Crkvom vjerovao je da se u Isusu Kristu nalazi ključ, središte i cilj sve ljudske povijesti”.
Biskup je u propovjedi naveo neke citate iz dnevnika bl. Merza koji govore o tome kako je blaženik dobro shvaćao vrijeme u kojem je živio, kao i sve opasnosti koje su vrebale. I sam je bio u opasnosti u Prvom svjetskom ratu, gdje je susrećući se u oči sa smrću duboko vapio Bogu. Bog je uslišavao njegove molitve jer je bio ponizan i priznavao svoju grešnost, te kako ne može bez Božje milosti ništa. Biskup je nastavio govoreći o njegovoj svetosti: „Ivan nam pokazuje da se nitko ne rađa svecem, nego da se svecem postaje. I to je dar Duha Svetoga. Samo se trebamo truditi, potpuno svjesno i slobodno, u potpunosti otvoriti se Kristu kako bi Njegovo svjetlo prosvijetlilo tmine našega razuma i srca”.
Biskup Bogdan govoreći dalje o „procesu evanđeoskoga čišćenja” i preobrazbe bl. Merza istaknuo je kako je došao do toga stupnja da je „postao svjetlo ovoga grada Zagreba i domovine Hrvatske”, svjetleći svima oko sebe. Jer ljubav prema Bogu i bližnjemu ne idu jedna bez druge. Bl. Ivan nam je primjer u „izgradnji kršćanskoga identiteta”, koji nam je potreban u današnje vrijeme, a čemu nas potiče ovaj posvećeni laik. On je uzor i poticaj brojnim obiteljima i drugim laicima koji se trude živjeti po evanđeoskim načelima i koji promiču kulturu života. Tako su i u naše vrijeme mnoge laičke inicijative po primjeru bl. Merza stale u borbu i zaštitu kršćanskih vrednota od zaštite nerođenih, borbe za prava obitelji do poboljšanja političke situacije u narodu, rekao je biskup i to nazvao „znakovima koji ulijevaju nadu”.
Biskup Bogdan je dalje rekao kako će te inicijative koliko god bile velikodušne uspjeti samo ako budu prožete duhom molitve i predanjem Bogu. Na to nas potiče i sam primjer bl. Ivana koji je bio zagovaratelj kontemplativne molitve i koji je sam bio ‘mistični gromobran’, rekao je. Blaženik je najviše snage crpio iz Euharistije čime se nadahnjivao za svoj rad. Bez mistične molitve ovaj blaženik nam je neshvatljiv, rekao je biskup. U zaključku je pročitao riječi Marice Stanković koje je o njemu posvjedočila tijekom procesa za beatifikaciju: „Kroz sve, pa i kroz najteže kušnje, prolazio je s neiskazanom vedrinom i mirom. Dok smo se mi uzrujavali, on je molio. Dok smo mi vodili žučljive polemike, on je klečao pred Presvetim. Dok smo mi ogorčeno napadali naše protivnike, on nas je svojom blagošću zadivljavao”. Pozvavši na nasljedovanje ovog blaženika, biskup je propovijed zaključio molitvom bl. Ivanu Merzu, zahvalivši mu riječima koje su se nalazile na vrpci jednoga od vijenaca na njegovu grobu: „Hvala ti, orle Kristov, što si nam pokazao put k Suncu”.
Pri kraju euharistijskog slavlja župnik Matić zahvalio je biskupu Bogdanu i ostalima koji su pridonijeli veličanstvenoj proslavi. Nakon završnog blagoslova, a prije otpusta vjernika biskup Bogdan se s koncelebrantima i asistencijom uputio u procesiji na grob bl. Ivana Merza gdje su izmolili litanije i zagovornu molitvu. Misno slavlje završeno je pjesmom „Do nebesa nek se ori”.(IKA)