Zagreb-Špansko: 5. NOGOMETNI KUP U ČAST BL. IVANA MERZA

U subotu 14. prosinca 2019., uoči 123. rođendana bl. Ivana Merza (koji je rođen u Banjoj Luci 16.12.1896.), u Španskom je održan Peti nogometni kup u čast bl. Ivana Merza koji se obično održava o datumu Ivanova rođendana – i zemaljskog i nebeskog. Kup je organizirala Župa bl. I. Merza i Križarska organizacija koja je prije 2. svjetskog rata bila dio velike Papinske Katoličke Akcije koju je u Hrvatsku unio još 1924. g. bl. Ivan Merz te je tako dobio naziv „Pionir Katoličke Akcije“ u Hrvatskoj i do svoje smrti odlučno se borio za njezino provođenje u Crkvi u Hrvata.

Bl. Ivan pridavao je veliku pozornost tjelovježbi. Ne samo iz razloga ljepote ili sportskih uspjeha, već iz istreniranosti da bi tijelo moglo spremnije slijediti naputke duše i biti u stanju podnositi izazove trpljenja potrebnog za duhovni rast. Kroz takvo shvaćanje onda možemo razumjeti Ivanovu misao upućenu mladeži: „Nova generacija mora biti zdrava, vesela, lijepa.“ Ivan je apostolski radio želeći stvoriti sveto okruženje u kojem će se moći raditi na katoličkom odgoju omladine. Težio je svijetu u kojem neće biti izvanjskih smetnji koje sputavaju duh i odvlače njegov pogled sa Sunca.

Uoči sportskog natjecanja služena je sv. misa na kojoj su sudjelovali svi okupljeni igrači Petoga kupa  koju je predvodio župnik župe bl. Ivana Merza, vlč. Marko Čolak. U ime župe u organizaciji kupa posebno se istaknuo župljanin Mislav  Mišerić.  Nakon svete mise igrači se okupljaju na igralištu te slijedi uvodna riječ o svetom primjeru blaženog Ivana i zajednička molitva za njegovu kanonizaciju. Uoči svake utakmice također je zajednička molitva igrača na središtu igrališta. Prvi kup bl. Ivana Merza održan je 16. prosinca 2017. godine. Dosadašnjih godina povećavao se broj sudionika, a ove godine je sudjelovalo šezdesetak mladića raznih nogometnih ekipa. Iako svi teže pobjedi i uspjehu, glavni je cilj ipak razvitak bratskih odnosa i zajedništva u vjeri. Ipak valja napomenuti da je peti kup bl. Ivana Merza u neizvjesnom finalu protiv MVP-a osvojila momčad Horvatszky gromovi predvođena kapetanom Bartulom Brajkovićem te najboljim strijelcem turnira Ivanom Klasanom. Na završetku turnira najboljim momčadima su uručene medalje s likom blaženog Ivana.

Iako rođen prije 123 godine, Ivan Merz i danas progovara katolicima, a osobito mladima. Želja nam je da mladići i djevojke u blaženom Ivanu gledaju svevremenog sveca koji će ih svojim primjerom voditi kroz svakodnevne životne izazove koje je i on sam proživljavao. „U dnevničkim zapisima blaženog Ivana kao da je ostala trajno sačuvana svjetlost duše ispunjene ljubavlju prema Kristu i Crkvi. Ta se svjetlost svaki puta iznova zapali kad zazovemo Merčevo ime, pročitamo njegove zapise, u skrovitosti mu se molimo. Blaženi nas Ivan Merz svojim primjerom poziva da budemo jednostavni i radosni u služenju Bogu i bližnjima, da radimo na svom duhovnom i intelektualnom razvoju te da i mi laici možemo biti snažno oruđe u Božjim rukama.“  (L. K. na proslavi 123.obljetnice rođenja bl. I. Merza)

Darijo Burjan

Na sljedećoj poveznici može se pronaći više fotografija s Petog kupa bl. Ivana Merza.