Zagreb-Špansko-Oranice: Proslava 5. obljetnice osnutka župe Bl. Ivana Merza

U nedjelju 14. veljače 2016. obilježili smo petu obljetnica osnutka naše župe koja je posvećena bl. Ivanu Merzu. Župa je Dekretom osnovana na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2011. godine, a u nedjelju 13. veljače iste godine nadbiskup kardinal Josip Bozanić je na sv. misi, koju je slavio u župi, u Osnovnoj školi Špansko Oranice, župu svečano proglasio.
      Obilježavajući petu obljetnicu osnutka župe, sv. misu u 9.30 sati predvodio je pater Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza. U svojoj homiliji pater je istaknuo: „ Na prvu korizmenu nedjelju uvijek slušamo o kušnjama Isusa u pustinji. Imetak, vlas i užitak su kušnje kojima smo i mi stalno izloženi, neka nam Isusov primjer u pustinji pokaže kako se trebamo postaviti i ako smo usko povezani s Isusom pobijedit ćemo svaku kušnju jer snaga i jakost dolazi od Krista.“
4-5.obljt.zupe B.I.M.-22      Nakon propovjedi imali smo po prvi put u našoj župi obnovu bračnih zavjeta povodom obilježavanja svjetskog dana braka. Posebno svečano i dirljivo je bilo kada su bračni parovi držeći se za ruke izgovarali bračna obećanja koja su dali na dan ženidbe. Pater Božidar nas je lijepo podsjetio na prvo Isusovo čudo koje se događa upravo na svadbi u Kani Galilejskog gdje Isus pretvara vodu u vino i slikovito nas podsjetio da za svaku poteškoću u braku u kojoj se nađemo pomoć potražimo kod Isusa i njegove majke Marije.
Drugo svečano misno slavlje u 11.00 sati predvodio je vlč. Zlatko Pavetić prvi župnik u župi bl. Ivana Merza. U koncebleraciji su bili vlč. Mate Matić, župnik susjedne župe BDM Žalosne, dr. Josip Beljan, p. Božidar Nagy i župnik vlč. Darko Bručić Pavuk.
     U propovjedi je vlč. Pavetić istaknuo kako sotona želi da slijedimo njega i da se opredijelimo za silu, moć i novac i odijelimo se od Boga. Zatim je dodao: “Stoga molimo Gospodina Boga da se ova zajednica sjedini s Njim, da svim srcem i svom dušom ljubi Boga i brata čovjeka.“
      Vlč. Pavetić prisjećajući se početka župe istaknuo je kako ne smijemo biti žalosni zbog nedostatka građevine, župne crkve, nego radosni zbog zajednice i zajedništva kojeg imamo u župi.
Na završetku sv. mise Pater Božidar Nagy predstavio nam je 6. svezak Sabranih dijela bl. Ivana Merza zaštitnika naše župe.
Nakon sv. mise župljani su, kao i svake nedjelje, organizirali druženje sa svećenicima uz kolače, kavu i ostalo.

Vlč. Darko Bručić Pavuk, župnik