Zagreb-Špansko: Proslavljen blagdan bl. Ivana Merza i 10. obljetnica od osnutka župe Bl. Ivan Merz

(Na naslovnici: mons. Zlatko Koren)

U Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko u nedjelju, 09. svibnja, svečano je proslavljen blagdan i 10. obljetnica župe. Sv. Misu u 11,00 sati na otvorenom, na župnom zemljištu predvodio je mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkogu koncelebraciji s upraviteljem župe vlč. Markom Čolakom, preč. Ljubom Vukovićem, dekanom Kustošijanskog dekanata, dr.Josipom Beljanom i đakonom Matijom Sliškovićem, župljaninom župe koji u lipnju slavi svoju mladu misu.

Mons. Koren je svoju homiliju započeo citatom Sv.Augustina: “Čovjek bez vjere, putnik je bez cilja, pitalac bez odgovora, natjecatelj bez pobjede i umirući bez utjehe“, te je dodao:“Ovdje smo danas sabrani prvenstveno kao ljudi vjere koji znademo naš cilj, koji znademo gdje je naša utjeha“.

Čestitajući župljanima desetu obljetnicu župe mons. Koren je istaknuo: “Župa je posebna, ona nije vrijedna po crkvi, zvoniku i orguljama, iako je vrijedna i po tome, ona je vrijedna po svojim vjernicima“, te je nastavio: “Na ovoj zemlji smo samo putnici, postoje vječne i neprolazne vrijednosti“. Također je istaknuo kako se divi svim župljanima koji su zadnjih godinu dana slavili mise na otvorenome, tako i u zimskom danima ne gledajući je li vrijeme pogodno, nego dolaze da slave Gospodina.

Pred kraj je citirao sv. Ivana Pavla drugog citatom iz njegove propovjedi na beatifikaciji bl. Ivana Merza u Banja Luci: „Budućnost ovih krajeva ovisi o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti čekajući da vam netko drugi riješi poteškoće nego zlo odlučno priječite snagom dobra“.

I za sam kraj mons. Zlatko Koren je poručio: „I vi poput blaženog Ivana tražite osobni susret s Kristom koji rasvjetljuje život novom svjetlošču. Neka evanđelje bude ono veliko mjerilo koje će ravnati vašim sklonostima i vašim opredjeljenjima. Postat ćete tako misionari riječima i djelima, te ćete biti znak Božje ljubavi, vjerodostojni svjedoci milosrdne Kristove nazočnosti.“

Na kraju misnog slavlja upr. župe vlč. Marko Čolak zahvalio je svima koji su doprinijeli župnoj proslavi te je cijela župna zajednica molila molitvu za izgradnju župne crkve po zagovoru Blaženika.

Za proslavu blagdana župe župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom.  U četvrtak 6. svibnja, na prvi dan trodnevnice, sv. Misu predvodio je vlč. Mato Matić, župnik župe  BDM Žalosne-Špansko. U petak 7. svibnja sv. Misu predvodio je vlč. Darko Bručić Pavuk, župnik župe sv. Luke Evanđelista-Travno, a u subotu 8. svibnja sv. Misu predvodio je vlč. Zlatko Pavetić, župnik župe Dobrog pastira-Brestje.

U ponedjeljak 10.svibnja na sam dan bl. Ivana Merza svetu misu u 18,30 predvodit će preč. Ivan Frkonja, župnik župe sv.Petra Apostola –Zaprešić i dekan Zaprešičkog dekanata.