Zagreb-Špansko: PROSLAVLJENO OTVORENJE ŽUPE BL.IVANA MERZA

Dekret o osnutku župe i dekret o proglašenju župnika predani su u ruke novom župniku Zlatku Pavetiću koji već godinu i pol djeluje u toj vrlo živoj zajednici s mnogo pastoralnih aktivnosti. Župa je osnovana razgraničenjem postojećih župa Blažene Djevice Marije Žalosne u španskom i župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Malešnici i Oranicama. Nova župa obuhvaća oko 10 tisuća stanovnika, mahom mlađih obitelji.
U svojoj propovijedi kardinal Josip Bozanić podsjetio je na važnost značenja praktičnog vjernika i žive vjerske zajednice koja se redovito okuplja na nedjeljnom euharistijskom slavlju. Istaknuo je da Crkva živi preko svojih župnih zajednica te je izrazio želju za skorom gradnjom župne crkve u kojoj bi se vjernici okupljali a koja bi trebala biti i svetište bl. Ivana Merza. Kardinal Bozanić je i preporučio da se članovi ove župne zajednice, posebice djeca i mladi, utječu svome zaštitniku blaženom Ivanu koji je primjer življenja vjerskog života, a blizak je današnjem vremenu.
Nakon misnog slavlja slijedio je domjenak u školskim prostorijama gdje se Kardinal Bozanić susreo s vjernicima a tu je i otvorio web stranicu novoosnovane župe koja se nalazi na ovoj internetskoj adresi: www.zupa-ivanmerz.net
Postulator bl. Ivana Merza o. Božidar Nagy, koji je sudjelovao na slavlju naglasio je činjenicu da je blaženi Merz dolazio u Stenjevac u studenom 1926. g. zajedno s katoličkim mladićima braniti tamošnju župnu crkvu od oskvrnuća i zauzimanja i to pod cijenu života; bio je spreman podnijeti čak i mučeništvo za obranu Crkve, kako materijalne tako i duhovne. Sam je bio stao na vrata crkve i doviknuo napadačima da će samo „preko njega mrtvoga ući u ovu crkvu“. Zadobio je mnoge uvrede i poniženja od oskvrnitelja ali je crkvu obranio!  Nova župa njemu posvećena nalazi se u blizini mjesta njegovog herojskog čina obrane crkve. Stoga njegovo buduće svetište u blizini mjesta njegova herojskog svjedočanstva za Krista i Crkvu ima svoje veliko opravdanje i značenje za budućnost.