Zagreb-Špansko: VIŠE OD TISUĆU VJERNIKA NA PROSLAVI BLAGDANA BL. IVANA MERZA

U Župi bl. Ivana Merza, Zagreb – Špansko, u nedjelju 10. svibnja svečano je proslavljen blagdan Župe, Merčevo. Svečana sv. Misa u 11,00 sati održana je u nazočnosti od oko 1.100 vjernika, i to na otvorenom, na župnom zemljištu na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice. Vrhunac proslave bilo je postavljanje duhovnog kamena temeljca na kraju sv. mise na zemljištu na kojem će se graditi buduća župna crkva.

Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u koncelebraciji s upraviteljem Župe vlč. Markom Čolak, p. dr. Božidarom Nagy, postulatorom kauze bl. Ivana Merza, vlč. Alenom Vrbek te dr. Josipom Beljanom.

Pozdravljajući prisutne preč. Pavlaković je istaknuo: „U radosti ovoga blagdanskog zajedništva pete uskrsne nedjelje dolazimo pred Gospodina, okupljeni Duhom Svetim, s pouzdanjem u njegovu snagu i blizinu koja nam je čudesno podarila blaženoga Ivana Merza.“ U svojoj homiliji preč. Pavlaković povezao je Božju riječ iz misnog čitanja Prve Petrove poslanice (gl. 2, r.4-9)  gdje Petar govori o zaglavnom kamenu i nama koji se kao živo kamenje trebamo naziđivati,  sa životom našeg blaženika i usporedio je Crkvu s kućom te je istaknuo: „Isus je onaj ‘zaglavni kamen’ koji u Crkvi trajno ostaje živ kao njezin uskrsnuli Gospodin. On se ne urušava, ne nagriza ga zub vremena, ne mogu mu nauditi poplave, potresi i požari, nije mu potrebno ojačavanje i obnova. On, ‘zaglavni kamen’, temeljni kamen Crkve, ostaje zauvijek. Drugo zaglavno kamenje mrtvo je i šutljivo. Isus kao živi ‘zaglavni kamen’ Crkve trajno svojim riječima i djelima samom sebi pridružuje i druge, čineći da i oni postanu ‘živo kamenje’. Bilo bi dobro stoga da danas postanemo svjesni toga da smo i mi kao kršćani, baš po tome što smo kršćani, ugrađeni u temelje Crkve. Ne preostaje drugo nego zaželjeti svima nama, cijeloj Crkvi i u svim njezinim dimenzijama, da nam On sam, Isus Krist, zaglavni kamen na kojemu smo utemeljeni i s kojim smo i sami pozvani biti temelj Crkve, pomogne da uistinu vjerujemo da je On koji za sebe reče ‘Ja sam put, istina i život’, jedini put Ocu, jedina istina i jedini koji daje puninu života i da nam, nadalje, pomogne to što vjerujemo živjeti u svakodnevnom životu, kako bismo s Kristom, po Kristu i u Kristu mogli zaživjeti vječnost u Očevom domu, u onoj nebeskoj i proslavljenoj Crkvi spašenih koji, ondje gdje nam je od Krista pripravljeno mjesto, gledaju Boga licem u lice“. Sve rečeno o kamenu temeljcu i kamenju koje se na njemu nadoziđuje a što je bio i sadržaj 2. misnog čitanja (1Pt 2, 4 – 9), propovjednik je primijenio na bl. Ivana Merza, na njegov život i svetački lik koji se je „kao živi kamen ugradio u duhovni Dom za sveto svećenstvo da prinosi žrtve duhovne, ugodne Bogu po Isusu Kristu.“ (usp. 1Pt 2, 4-6).

Postavljanje „duhovnog kamena temeljca“ – cigle iz Bazilike Srca Isusova u zemljište na kojem će se graditi crkva

Na kraju sv. Mise župljani i hodočasnici prisustvovali su postavljanju duhovnog kamena temeljca na mjestu izgradnje buduće crkve. Naime pater dr. Božidar Nagy donio je ciglu-relikviju iz bazilike Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici koja se urušila sa stropa bazilike za vrijeme nedavnog potresa 22. ožujka ove godine. Ta cigla ima svojevrsnu relikvijsku vrijednost jer je kroz šest godina “gledala” sa stropa Bazilike i bila svjedok kako se blaženi Ivan Merz molio u Bazilici, sudjelovao na svetoj misi, primao Pričest, adorirao, vršio na galeriji pobožnost križnoga puta i živio ljepotu otajstva Crkve. Ciglu su zatim zajedno postavili u zemlju ispred oltara i zakopali župnik vlč. Marko Čolak i pater Božidar Nagy. Na cigli je napisano da dolazi iz Bazilike Srca Isusova iz Zagreba i potom je navedena godina izgradnje Bazilike 1902. te datum 10. 5. 2020. kada je ukopana u crkveno zemljište buduće crkve.

Za proslavu blagdana Župe, župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom. Tema ovogodišnje duhovne priprave bila je geslo našeg blaženika: Euharistija, Žrtva, Apostolat.

Trodnevna priprema za Blagdan župskog zaštitnika

Prvi dan trodnevnice u četvrtak 7. svibnja misno slavlje predvodio je vlč. Alen Vrbek, župni vikar župe BDM Žalosne-Špansko koji je govorio o Euharistiji. U svojoj je propovjedi istaknuo: „Ugledajmo se i mi danas u primjer bl. Ivana koji je iznad svega štovao Isusa, prisutnog u presvetoj Euharistiji i primao ga svaki dan u sv. Pričesti da bi se sjedinio s njim i da bi sve više postajao s njim jedno, to jest da njegov život postaje božanski, prožet Bogom i nositelj Boga.

Drugi dan trodnevnice u petak, 8. svibnja, s nama je bio vlč.Ivan Braovac, župni vikar župe sv. Nikole Tavelića koji je govoreći o žrtvi rekao: “Žrtva je iskaz davanja, predanja i znak nepostojanja sebičnosti. Najljepši primjer žrtve nam daje naš Gospodin Isus. Njegova žrtva je žrtva ljubavi; ljubavi prema Bogu kao Ocu i ljubavi prema svima nama, ljudima. Isus nije raspet da bismo ga mi hvalili, nego da nas spasi i da nas sve sabere u jedno. Iz toga proizlazi naša hvala i zahvala.“

Treći dan trodnevnice, u subotu 9. svibnja sv. misu je predvodio vlč. Matija Novački, župni vikar župe Uznesenja BDM. Vlč. Novački govoreći o apostolatu rekao je slijedeće: „Izvor apostolata, apostolskih nakana i pothvata jest u srcu. Ljubav prema Bogu i prema bližnjemu navodi nas, upravo nas tjera na djela apostolata. Tamo gdje nema te ljubavi nema ni pravog apostolata. Srce ozareno Euharistijom, spremno na žrtvu, nadahnuto ljubavlju može djelovati.“ Vlč. Novački je u nastavku dodao da područje apostolata laika prije svega jest obitelj, a potom profesionalni i društveni život.

Budući da župna zajednica još nema svoju župnu crkvu, na kraju mise posebno se po zagovoru Blaženika  molilo za izgradnju crkve. Na tu nakanu župljani na kraju svake mise mole već više od dvije godine. Plodovi molitve već su vidljivi u ovom župnom zemljištu na kojem slavimo misu, a sada ostaje da se i dalje molimo da konačno dobijemo i crkvu što je želja i čežnja svih župljana.

Sanda Dinarina Mladić