Zagreb-Špansko: ŽIVE JASLICE U ŽUPI BL. IVANA MERZA

         Župa blaženoga Ivana Merza Zagreb-Špansko već je tradicionalno petu godinu uprizorila žive božićne jaslice pod nazivom „Rođenje Božića u Španskom 2016.“. Od Badnjaka do blagdana sv.Ivana  jaslice je posjetilo više tisuća ljudi, a održane su i tri predstave koje je posjetilo preko 3000 posjetitelja koji su zajedno sa župljanima podjelili radost Božića.

        Jaslice su bile postavljene na zemljištu u dijelu parka (vidi sliku gore) na kojem bi se trebala graditi buduća župna crkva. U za to ograđenom dijelu bile su smještene i domaće životinje što je bila velika atrakcija za djecu: bili su to konjić poni, magarac, nekoliko ovaca, jedno janje, zečevi, kokoške. Životinje su se mogle razgledati cijeli dan. Veliki natpis BETLEHEM stajao je uz Zagrebačku aveniju tako da su i vozači bili upozoreni na ovo jedinstveno uprizorenje Božićnog otajstva za ovaj dio Zagreba. I TV je popratila ovo uprizorenje jaslica.


U predstavi je sudjelovao veliki broj djece, glumaca i čitača, a sve je pjesmom pratio župni zbor mladih. Osim same predstave na ovom cijelom projektu jaslica od izgradnje, kostima, predstave, čuvara sudjeluje preko 150 župljana koji na ovaj način žele među sobom, a i svima koji su nas posjetili pokazati koliko ljubavi, dobrote i zajedništva daruje maleno Djetešce rođeno u štalici. Isto tako želimo pokazati da u ovom dijelu grada Zagreba postoji živa crkva u nadi da ćemo uskoro imati i župnu crkvu u kojoj bi se zajednica mogla okupljati.
                                                                                                       Sanda Dinarina Mladić

Slika dolje: jedan od glumaca. Ministrant Luka Todorić u ulozi Betlehemskog pastira.