Zagreb-Špansko: ŽUPA BL. IVANA MERZA PROSLAVILA ZAŠTITNIKA

U župi bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko, u četvrtak 10. svibnja, svečano je proslavljen zaštitnik te župe. Svečanu večernju misu u atriju Osnovne škole Špansko Oranice predvodio je vlč. Vladislav Žarko Ošap, župnik župe u Banjoj Luci u koncelebraciji s upraviteljem župe vlč. Darkom Bručićem Pavukom, preč. Vjekoslavom Meštrićem, dekanom Kustošijanskog dekanata, vlč. Zlatkom Pavetićem, prvim župnikom župe bl. Ivana Merza te s još petnaestak svećenika Kustošijanskog dekanata i svećenika gostiju.
Pozdravljajući nazočne, vlč. Ošap rekao je kako mu je drago što povezuje župu iz Banje Luke, u kojoj je kršten i živio bl. Ivan Merz s jednom župom u gradu Zagrebu gdje je živio i ostvario se bl. Merz te kako se nada da blaženik župljanima nije samo zaštitnik nego i uzor.

Govoreći o svetkovini Uzašašća Gospodnjeg koja se slavila istoga dana, vlč. Ošap u homiliji je pojasnio: „Utjelovljenjem Sina Božjega dogodio se spoj Boga s čovjekom. Tako i Isusovim uzašašćem, čiji se blagdan danas slavi, čovjek ulazi u božansko. Duh Sveti ulazi u čovjeka kao klica života. Ta klica treba rasti i razvijati se. Kad čovjek postane svjestan te klica događa se nešto veličanstveno i tada usvajamo Božansku logiku, logiku Evanđelja”. Vlč. Ošap u homiliji je također istaknuo: „Bog nam je dao vjeru živu. Sve što je živo treba svoju hranu. Naša vjera se hrani upravo onim što je Merz činio: prvo, svakodnevnom molitvom, drugo, sakramentima i treće svakodnevnim djelima ljubavi”.

Okupljenima je vlč. Ošap poručio: „Neka Ivan Merz koji je za Boga i s Bogom živio bude nadahnitelj da živimo s Bogom, nikad i ništa bez Boga”. Pri završetku mise župljani i hodočasnici častili su relikvije Blaženika predajući mu svoje čežnje i molitve.
Za proslavu župnog zaštitnika župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom. Sva tri dana duhovne priprave mise je predvodio i propovijedao o. Milan Lojić CM, župnik župe Presvetog Srca Isusova u Vrapču – bolnica. O. Milan je župljane podsjetio kako su ljubljena djeca Božja, koliko su vrijedni i važni Bogu Ocu i kako je važno to posvijestiti i osjetiti Božji blagoslov i milost „što onda rezultira radošću i ljubavlju za nas i sve oko nas”.

Pripravu za blagdan župe i sam blagdan svojim pjevanjem su animirali župni zborovi: zbor mladih, dječji zbor, obiteljski zbor i mješoviti župni zbor te gosti – muški vokalni ansambl „Špansko”.
Budući da župna zajednica još nema svoju župnu crkvu, na kraju mise posebno se po zagovoru Blaženika molilo za izgradnju crkve. Na tu nakanu župljani na kraju svake mise mole već više od godinu i pol dana. Pri završetku misnog slavlja upravitelj župe vlč. Bručić Pavuk istaknuo je kako je molitva već urodila plodom i kako je, nakon sedam godina postojanja župe, napokon pribavljeno zemljište za izgradnju crkve. (IKA)