Zagreb: SPOMEN-BISTA BLAŽENOGA IVANA MERZA U NJEGOVOM BIVŠEM STANU

    Zahvaljujući susretljivosti i odobrenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i uprave Gradske knjižnice, u srijedu 5. ožujka 2014. Postulatura bl. Ivana Merza postavila je njegovu spomen-bistu u prostoriji u kojoj je nekada stanovao bl. Ivan Merz dok je živio u Zagrebu. Njegov stan u kojem je živio s roditeljima nalazio se na drugom katu Starčevićevog doma, nekad Mihanovićeva ulica br. 2, danas Trg Ante Starčevića br. 6. Bistu je izradio akademski umjetnik Anto Brkić iz Čapljine još 2003. god. prigodom beatifikacije Ivana Merza. U nekadašnjoj sobi koju su bl. Ivanu roditelji ustupili, a koja mu je bila i radna i spavaća, danas se nalazi studijska čitaonica Gradske knjižnice.

Bista I.M.u njegovu stanu-2Na prijedlog uprave Gradske knjižnice od danas se ta prostorija zove: „Studijska čitaonica dr. Ivana Merza“.  Ispred ulaza u sobu, u za to već pripremljen izložbeni prostor, sljedećih će dana biti postavljena i stalna izložba knjiga Ivana Merza i muzejskih predmeta koji su mu pripadali, a koji se sada čuvaju u Postulaturi. Osim ovoga nutarnjeg obilježavanja spomena na bl. Ivana Merza,  na ulazu u zgradu Starčevićevog doma s ulične strane bit će uskoro postavljena i ploča u spomen Ivana Merza koja će prolaznike podsjećati da je ovdje do svoje smrti bl. Ivan Merz svetački živio, radio i stvarao svoja brojna pisana djela.

     Na slici: bista Ivana Merza u njegovoj bivšoj sobi na Trgu Ante Starčevića br. 6, drugi kat. Lijevo od biste kroz prozor vidi se zagrebački Glavni kolodvor.

Bista I.M.u njegovu stanu-1