Zagreb–Špansko: PROSLAVA BLAGDANA ZAŠTITNIKA ŽUPE BL. IVANA MERZA

U Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko u nedjelju, 8. svibnja svečano je proslavljen blagdan župe. Sv. Misu  u 10,00 sati na otvorenome, na župnom zemljištu predvodio je vlč.dr.sc.Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u koncelebraciji s upraviteljem župe vlč. Markom Čolak, pater.Božidarom Nagy, postulatorom kauze Ivana Merza i dr.Josipom Beljanom.

Vlč.Željko Tanjić podsjetio je na početku mise da danas slavimo Majčin dan, zemaljski rođendan bl.Alojzia Stepinca, i da ova župna zajednica slavi svog nebeskog zaštitnika danas na nedjelju Dobrog pastira. U svojoj homiliji je istaknuo: “Uistinu, u toj slici i stvarnosti Dobrog pastira otkrivamo onu silu i snagu koja sve ove različitosti stvarnosti povezuje u jedno, daje im smisao, tvori im izvor, pokazuje put i daruje im cilj,“ te je dodao: „Krist je onaj koji nas nosi na svojim ramenima. Današnji dan poziv je svima nama da nasljedujemo Isusa dobrog pastira i da budemo poput njega onako kako su to bili bl.Alojzije Stepinac i bl.Ivan Merz.“ Za kraj vlč.Tanjić poručuje: “Danas dok slavimo ovo slavlje molimo zagovor blaženog Ivana Merza posebno za dar slušanja, poslušnosti, predanja i apostolata posjedujmo u sebi duboku vjeru Krist dobri pastir nosi nas na svojim ramenima. Neće nas nikad ostaviti i on nas vodi u život vječni.“

Posebnost ovogodišnje proslave bila je trodnevna duhovna priprava za blagdan župe koju je vodio vlč.dr.sc. Odilon-Gbenoukpo Singbo svećenik iz Afrike iz Benina koji je ovdje završio studij teologije i na službi je u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Na savršenom hrvatskom jeziku oduševio je sve nazočne svojim krasnim propovijedima i svojim nastupom.

Pri završetku sv. Mise svećenstvo, župljani i hodočasnici okupili su se oko kipa bl. Ivana Merza, izmolili litanije i potom posebnu molitvu  za izgradnju crkve po zagovoru Blaženika. Na tu nakanu župljani i inače mole pri završetku svake sv. Mise.  Svete mise su animirali zbor mladih i župni mješoviti zbor.