Zagreb: LITANIJE BL. I. MERZA MOLE SE SVAKOG UTORKA I PETKA NA RADIO MARIJI NA KRAJU KRUNICE ZA HRVATE U BiH

NA SLICI NASLOVNICI: Prognani Hrvati iz Banja Luke, članovi Udruge “Nazaret” u studiju Radio Marije u Zagrebu na početku molitve Krunice u okviru velike moltivene akcije  za Hrvate u BiH  koja je započela 8. siječnja 2019.

U utorak, 8. siječnja 2019. započela je velika akcija molitve svete krunice preko Radio Marije. Redovna krunica koja se moli svake večeri u 20,15 s.  od sada će se svakog utorka i svakoga petka prikazivati i moliti za Hrvate iz Bosne i Hercegovine, stradalnike domovinskog rata, rasute po cijelom svijetu kao i one koji su ostali na svojim ognjištima i gdje često proživljavaju mnoge teškoće i nepravde. U prvom redu krunica će se moliti za Hrvate iz Banjalučke biskupije koja je najviše stradala u Domovinskom ratu.

Ovu prvu molitvu krunice u utorak 8. siječnja molili su voditelji i članovi Udruge „Nazaret“  koja okuplja prognane Hrvate iz Banja Luke i banjalučkog kraja. Bili su to bračni par Jacinta i Vinko Laštro, Valerija i Ivica Marić, te Ljiljana Kuljanac i Antonija Šalić. I u buduće ovu krunicu dva puta tjedno na Radio Mariji  predmolit će uglavnom prognani banjalučani koji žive u Zagrebu i okolici.

Prije molitve krunice svim slušateljima Radio Marije uputio je iz bolnice svoju poruku banjalučki biskup Franjo Komarica koji se ovih dana nalazio na liječenju u KBC-u Rebro u Zagrebu. Biskupovu poruku donosimo u cijelosti:

„Dragi slušatelji Radio Marije! Našoj javnosti, osobito katoličkoj, dobro je poznata tragična situacija Banjalučke biskupije koja je od svih biskupija u  BiH tijekom Domovinskoga rata najteže stradala. Od oko 125.000  predratnih katolika danas je u njoj tek oko 30.000 s tendencijom daljnjeg smanjivanja. U entitetu RS-a (koji obuhvaća dvije trećine biskupije) od oko 70.000 predratnih katolika sada ih ima tek oko 4.000 i to uglavnom starijih koji svake godine izumiru.

Svi naši dosadašnji mnogobrojni pokušaji da se omogući održivi povratak svih onih koji su to željeli i žele, nailazili su i kontinuirano nailaze na ogromne poteškoće i opstrukcije od raznih političkih međunarodnih i domaćih ‘mahera’, osobito od strane entitetske vlasti RS.  Obraćali smo se mnogo puta na razne političare, na razne organizacije i institucije, ali nažalost dosada niodakle nije stigla za obespravljene katolike Hrvate učinkovitija pomoć, ni politička, ni pravna, ni materijalna.

U našim nastojanjima oko pravde i temeljnih ljudskih prava, također i za tamošnje mnogobrojne obespravljene katolike Hrvate, odlučili smo upotrijebiti još jedno prokušano sredstvo, a to je zajednička akcija molitve svete krunice koja će se svakoga utorka i petka  u 20,15 s. moliti na  Radio Mariji i to na ove nakane:

Za obespravljene i prognane katolike Banjalučke biskupije i ostalih biskupija u BiH, za sretan i održivi  povratak onih koji se žele vratiti na svoja ognjišta, kao i za one koji su do sada uspjeli ostati na svojim vjekovnim ognjištima i sačuvali plamen Kristova Evanđelja i vjernost Gospi i Kristovu Namjesniku – Papi, da im to i dalje uspijeva.

Vjerujemo da će ta molitva ujediniti oko drage Gospe , Pomoćnice kršćana, brojne naše vjernike raspršene diljem Republike Hrvatske i raštrkane po cijelome svijetu jer će se vjerujem, mnogi od njih sigurno pridružiti toj molitvi na spomenute nakane. Gospa neka nas sve usliši i preporuči svome Sinu.“

Na kraju ove prve molitve sv. krunice na gore spomenute nakane, a tako će biti i u buduće svakog utorka i petka,  zazvan je i zagovor bl. Ivana Merza molitvom njegovih Litanija. On je rođeni banjalučanin koji je kao prvi blaženik iz Bosne i Hercegovine uzdignut na oltar 2003. g.  Molitvom njegovih Litanija zazvan je da uz Gospu i on svojim zagovorom pomogne svojoj prvoj domovini u kojoj je rođen i odrastao.