Od 1997. godine donosimo u Glasilu Postulature posebnu rubriku “Duhovna baština Ivana Merza – Mladež Euharistijskog Pokreta.”  Radi se o katoličkoj organizaciji koju je Ivan Merz upoznao još za vrijeme svoga studija u Parizu i koja mu se bila veoma svidjela upravo zbog svoga euharistijskog duha; njezine ideje izražene u geslu Žrtva-Euharistija-Apostolat Merz je donio u Hrvatsku i s njima. Ta katolička organizacija djece i mladeži danas u Francuskoj i po svijetu djeluje pod nazivom Euharistijski pokret, a to im je ime još 1960. god. dao papa Ivan XXIII. Od 1997. godine Mladež Euharistijskog Pokreta djeluje i u Hrvatskoj. Detaljnije informacije o tome čitatelj može naći u posljednja dva broja našega Glasila. U ovome broju donosimo razne izvještaje o aktivnostima MEP-a tijekom 1999. godine.

Posjet rimskog generalnog delegata za MEP o. A. Van Dorena Hrvatskoj

Rimski generalni delegat za Apostolat Molitve (AM) i Mladež Euharistijskog Pokreta – MEP, isusovac o. Aloys Van Doren boravio je u Hrvatskoj od 3. do 8. ožujka 1999. Posjetio je Zagreb, Osijek, Đakovo i Split. U pratnji o. Stjepana Kuzmića, nacionalnog tajnika za Apostolat Molitve i Euharistijski pokret u Hrvatskoj, o. Van Doren je u Zagrebu pohodio zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, a u Đakovu đakovačkog biskupa Marina Srakića. Svrha pohoda o.Van Dorena bila je pohoditi zajednice Apostolata Molitve i Euharistijskog pokreta, upoznati se s voditeljima i djelovanjem ovih pokreta u Hrvatskoj, povezati ih s rimskim središtem, izmijeniti iskustva, donijeti obavijesti o sadašnjem stanju pokreta po raznim zemljama gdje je prisutan, a koje o. Van Doren posjećuje, te dati poticaje daljnjem djelovanju. Apostolat Molitve broji danas oko 50 milijuna članova po cijelom svijetu, dok njegova sekcija za mladež – Euharistijski pokret ima oko tri milijuna članova.

U razgovoru s biskupima koje je posjetio o. Van Doren je posebno istaknuo glavnu svrhu Apostolata Molitve, tj. da je on u službi Crkve i njezinog misijskog djelovanja, a Euharistijski pokret formira mladež u zrele, svjesne i odgovorne kršćane. 

Prvo mjesto koje je pohodio o. Van Doren  bio je Osijek. U četvrtak 4.ožujka naveče propovijedao je na engleskom (uz prijevod) kod večerenje sv. mise a nakon sv. mise imao je susret s brojnim članovima Mladeži Euharistijskog Pokreta (MEP-a), koji su za tu prigodu došli iz raznih slavonskih mjesta. U srdačnom susretu popraćenom pjesmom i radošću o.Van Doren među ostalim govorio je kako djeluje Euharistijski pokret među mladima u zemljama koje je do sada posjetio: Francuska, Italija, Španjolska, Brazil, Čile, Argentina, Taiwan, Madagaskar, Indija. To su samo neke od preko pedeset zemalja na svijetu gdje MEP djeluje. Napose je istaknuo kako je u Madagaskaru Euharistijski pokret prisutan u svim biskupijama i najveći je i najsnažniji odgojni pokret za mladež u toj zemlji.

Na prvi petak, 5. ožujka o. Van Doren propovijedao je naveče kod sv.mise u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, a nakon sv. mise susreo se s članovima MEP-a iz Zagreba i drugih mjesta koji su za tu prigodu došli.

Osim raznih drugih susreta u subotu 6. ožujka prije podne o. Van Doren imao je sastanak sa sadašnjim i budućim voditeljima MEP-a u Zagrebu na kojem se govorilo o daljnjem promicanju u Hrvatskoj ovoga odgojnog pokreta za mladež. Ovome susretu prisustvovali su biskupijski svećenici, redovnici i laici, a bio je nazočan i dr. Josip Jakšić, predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije, te vlč. Mijo Stijepić iz Posedarja iz zadarske nadbiskupije. Svoj pohod Hrvatskoj o. Van Doren završio je posjetom Splitu odakle je otputovao natrag za Rim.

Međunarodno Taborovanje MEP-a na Sljemenu 19.-31. VII. 1999.

Od  19. do 31.7.1999.  održano je zagrebačkoj gori Medvednici dvotjedno, drugo po redu međunarodno taborovanje Mladeži Euharistijskog Pokreta.  Na taborovanju  je sudjelovalo pedesetero mladih članova MEP-a iz Francuske, Italije i Hrvatske od čega je bilo tridesetero mladih iz Slavonije, većina iz Osijeka, a ostali iz Valpova, Ivankova, Požege. Duhovnu i pedagošku organizaciju taborovanja vodili su Francuzi koji u tome imaju dugogodišnje  iskustvo.  Tema taborovanja glasila je: “Živjeti i dijeliti svoje iskustvo vjere unutar Euharistijskog pokreta u međunarodnoj dimenziji da bi se konkretno doživjelo iskustvo univerzalne Crkve.” Jedan od naglasaka taboravanja  bila je godina Boga Oca i priprema za Veliki Jubilej 2000 u vidu sudjelovanja na 15. svjetskom danu mladih. – Ova međunarodna taborovanja MEP-a jesu plod proslave 12. Svjetskog dana mladih u Parizu 1997.;  prošle godine održano je prvo ovakvo taborovanje MEP-a u Pirinejima u Francuskoj na kojem su sudjelovali i mladi iz Hrvatske, uglavnom iz Slavonije.

Program ovogodišnjeg taborovanja bio je do u detalje isplaniran i veoma dobro organiziran prema francuskom modelu organiziranja takvih taborovanja a glavni voditelji bili su francuski mladi bračni par Severine i Tanguy Cambier. Mladi su uvijek bili nečim zaokupljeni, a sve je bilo prožeto veseljem, pjesmom i rekreacijom. Program je obuhvaćao svakodnevnu sv. misu – Euharistiju, predavanja, meditacije, osobni rad u tišini, rekreativne momente, igre i razonode, izlete i šetnje po Sljemenu, rad u grupama-ekipama, diskusiju, održavanje foruma, te veće izlete i hodočašća kao što je bio posjet Zagrebu i obilazak njegovih znamenitosti, hodočašće u Mariju Bistricu, izlet u Nacionalni Park Plitivice, hodočašće u Krašić,  mjestu zatočeništva bl. A. Stepinca. – Osim prijateljstva i kršćanskog druženja mladi Hrvati i napose njihovi voditelji, naučili su puno toga i stekli dragocjeno iskustvo kako se u budućnosti mogu organizirati slična taborovanja.

U ovoj rubrici donosimo intervju s voditeljima taborovanja s mladim francuskim bračnim parom Cambier.

RAZNE VIJESTI O AKTIVNOSTIMA

Betlehemsko svjetlo

Već nekoliko godina dolazi Betlehemsko svjetlo pred Božić i u Hrvatsku. Radi se o jednoj inicijativi koju su pokrenuli skauti-izviđači iz Austrije. Prije Božića austrijski skauti odlaze u Betlehem i ondje u spilji Isusova rođenja upale svjetlo koje donesu u Europu odakle se onda to svjetlo raznosi po mnogim europskim državama. Hrvatski izviđači donose svjetlo iz Austrije u Zagreb odakle predstavnici izviđača i drugih katoličkih organizacija za mladež iz raznih biskupija nakon prigodnog obreda u katedrali odnose svjetlo u svoje biskupije. Pred Božić 1998. po prvi puta su se u ovu akciju uključili mladi iz Euharistijskog pokreta iz Osijeka. Oni su zajedno sa slavonskim izviđačima pošli u Zagreb odakle su 20. prosinca naveče vlakom donijeli Betlehemsko svjetlo u Osijek. Svjetlo je prenoćilo u Svetištu Srca Isusova u Osijeku da bi ga sutradan odnijeli u đakovačku katedralu odakle se proširilo potom po cijeloj đakovačkoj biskupiji. U ovaj akciji donošenja betlehemskog svjetla sudjelovali su ovi osječki članovi MEP-a: Branimir Milanović, Marijan Pavošević, Zlatko Ugljarević, Jure Perić i Josip Kunsabo.

Obećanja predbračne čistoće

U utorak, 8. prosinca 1998. na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije tridesetero članova MEP-a u Svetištu Srca Isusova u Osijeku imali su posebnu svečanost. Kod sv.mise dali su Bogu obećanje da će do braka čuvati predbračnu čistoću savjesno poštivajući 6. i 9. Božju zapovijed (“Ne sagriješi bludno”  i  “Ne poželi tuđeg ženidbenog druga”). Na ovaj hvalevrijedan čin ovi mladi katolici bili su potaknuti u prvom redu primjerom svoga uzora, budućeg hrvatskog blaženika  sluge Božjega Ivana Merza, apostola mladih, koji je takvo obećanje dao u svojoj mladosti također na blagdan Bezgrešne (8.XII.1915.). Mladim Osječanima pridružili su se istoga dana u polaganju ovoga obećanja članovi MEP-a iz drugih mjesta u Hrvatskoj (Ivankovo, Požega, Zagreb). Ovo obećanje veže se na poseban način uz pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, koja pomaže da se očuva vjernost danom obećanju pa se stoga obećanja redovito daju na njezine blagdane. –  Posebno ohrabrenje za ovo obećanje ovi mladi  dobili su od mladih iz Amerike, iz velikog pokreta pod nazivom “True love waits – prava ljubav čeka” koji promiče predbračnu čistoću a ondje je započeo još 1993.   i proširio se u više od 70 zemalja svijeta.

S osam blaženstava u 1999.g.

Mladež Euharistijskog Pokreta – MEP započela je novu godinu s Isusovim receptima za sreću – blaženstvima

Najčešća riječ koju izgovorimo na početku svake nove godine jest sigurno “sreća” koju zaželimo i sebi i drugima. Kako ostvariti pravu sreću u ovom i drugom životu o tome nam je dao Isus jasne upute u osam blaženstava (Mt, 5,3-12). O toj temi razmišljali su kroz predavanja, u molitvi i meditaciji Mladi Euharistijskog Pokreta – MEP,  u trodnevnim duhovnim vježbama koje su održane od 1. do 3.siječnja u Svetištu Srca Isusova u Osijeku. Duh. vježbe vodio je o.Božidar Nagy, a sudjelovali su članovi MEP-a iz Osijeka, Ivankova, Vukovara i Zagreba. – Duhovnim vježbama prethodio je doček nove godine koju su članovi MEP-a dočekali na kršćanski način. Nakon mise zahvalnice na večer na staru godinu, prijelaz iz stare u novu godinu dočekali su u ponoć okupljeni u crkvi na koljenima pred Presv. Sakramentom moleći Gospodina Isusa da  blagoslovi cijelu godinu u koju se ulazi.

Prvosvibanjski izlet u Našice

“Nikada nisam provela tako lijepo Prvi svibnja. Na kraju putovanja sam se osjećala ispunjenom.  Dan je bio predivan, iskorišten na najbolji mogući način “- reče Maja, jedna od sudionica izleta.

Tradicionalni prvosvibanjski izlet MEP-a ove smo godine proveli u Našicama. Putujući vlakom odredili smo najprije duhovni dio program dana koji se vjerno izvršio: pola sata meditacije uz tekstove iz Časoslova i krunica u popodnevnim satima.

Po dolasku u Našice dočekao nas je dr. Slavko Žagar, liječnik, već prije obavješten o našem doalsku i poveo nas u šetnju po našičkim šumama sve do jezera Lapovca. 

Bilo je više nego lijepo prolaziti neasfaltiranim putem kroz šumu, slušati pjev ptica, upijati mirise i boje proljeća (zelena je prevladavala, a u nama se budila ekološka savjest/svijest). Za našu molitvu prikazanja, prikazali smo dragom Bogu Ocu, Kristu Gospodinu, na krilima Duha Svetoga dan koji nam je darovao i sve darove kojima nas je zvao k sebi – jučer, danas, i uvijek. Oko podne nas je dr. Slavko poveo k sebi u vikendicu koja nije bila daleko, gdje smo objedovali  iz naših planinarskih torbi u vrtu na travi. Nakon objeda dr. Slavko nam je pričao o Našicama, o svom poslu, o Planinarskom društvu Krndija i o katoličkom planinarskom Društvu Svetog Bernarda. Zainteresirao nas je za našički Križni put, a i za rad Katoličkog društva liječnika u kojemu pripada četrdeset od šezdeset liječnika bolnice u Našicama. Govorio nam je mnogo još o drugim odgojnim stvarima te o potrebi čuvanja i promicanja moralnih vrijednosti kod današnje omladine u čemu je on kao liječnik posebno angažiran. Na povratku smo pohodili našički privatni Zoološki vrt gdje smo se susreli sa 80 različitih životinja. Nije baš šala pronaći u srcu Slavonije afričkog lava, leoparda, tigra i drugu divljač koju obično vežemo za afričke džungle i savane. Izlet smo završili krunicom u čast Svibanjskoj Kraljici.  Slađana

MEP započeo u  Subotici

U mjesecu  travnju 1999. zalaganjem župnika vlč. Andrije Anišića iz župe sv. Roka u Subotici osnovano je ondje društvo MEP-a, Mladeži Euharistijskog Pokreta. Počeci su bili upravo za vrijeme ratnih bombardiranja. Mladi se, međutim, nisu dali obeshrabriti. Sastajali su se i onda kad nije bilo ugodno obzirom na ratnu situaciju. Počeli su s upoznavanjem života i rada sluge Božjega Ivana Merza pročitavši njegovu biografiju. Obradili su osnovne teme o Apostolatu Molitve iz kojega je nastao MEP.

Jedna od pravih aktivnosti novoosnovanog MEP-a bila je organizacija i vođenje klanjanja u župnoj crkvi. O tome nas je izvijestio njihov voditelj vlč. Andrija Anišić 22.5.1999.: “Danas je bilo u našoj crkvi cjelodnevno redovito klanjanje. Zajednički sat klanjanja prije mise organizirali su mepovci. Bila je to prilika da ih predstavim župskoj zajednici. Oni su sami napravili program, pronašli tekstove, a neki sami i napisali.” Od tada svakoga petka mladi MEP-a prije svete mise predvode i organiziraju sat klanjanja.

Aktivnosti MEP-a Tekstilnoj školi u Osijeku

Društvo Euharistijskog pokreta u sklopu Tekstilne škole djeluje već četiri godine. Isusovo dobročiniteljstvo i nas je ponukalo na humanitaran rad. Posjetili smo u nekoliko navrata djecu bez roditelja u domu “Klasje”, održali božićnu priredbu u Domu umirovljenika, posjetili smo bolesnu djecu u osječkoj bolnici itd. jer “dobro je činiti dobro!” Pomažući drugima i sami učimo i slušamo

Svi posjedujemo le Carnet Personel, vrstu osobnog dnevnika koji se javno čita, a kroz Carnet Bog nas podsjeća na bit našeg djelovanja, na dobročinstvo i ljubav prema bližnjemu.     Naš rad je raznovrstan. Proučavali smo životni put Majke Terezije, životni put misionara, životni put Alojzija Stepinca našeg blaženika s kojim se posebno ponosimo itd. Istovremeno imamo meditacije na raznovrsne teme kroz koje izražavamo svoje misli, osjećaje, ostvarujući tako duboku povezanost s Bogom. Jednostvano: MEP je naš život, naša radost, naša sreća!

Ljetno taborovanje MEP-a na Dugom Otoku

Nakon međunarodnog taborovanja na Sljemenu Mladež euharistijskog pokreta u Hrvatskoj organizirala je ovoga ljeta još jedno taborovanje i to na moru na Dugom Otoku u trajanju od 20 dana, tj. od 5. do 26. kolovoza. Već četvrtu godinu mladi MEP-a ondje ljetuju, a posljednje tri godine svu organizaciju taborovanja vodili su članovi MEP-a iz Ivankova, na čelu s voditeljem društva Adamom Saroševićem. Taborovanje je bilo organizirano prema pedagogiji Euharistijskog pokreta. Na taborovanju su sudjelovali mladi iz Ivankova, Vinkovaca, Tordinaca i Valpova, njih preko trideset. Program je obuhvaćao duhovni dio i potom rekreativni. Dan je započimao redovito s molitvom prikazanja što je temeljni vid duhovnosti Mepa, a pripremala ju je uvijek druga skupina. Bile su tu meditacije, molitva krunice te sudjelovanje u subotnjem i nedjeljnom liturgijskom euharistijskom slavlju.  Za čitanje i razmatranje na prvom mjestu nam je poslužila najnovija knjiga Ivana Merza “Plamen za visinama” kroz koju smo razmatrali misli Sluge Božjega. Imali smo svakoga dana i posebno vrijeme od pola sata, tj. “osobno vrijeme” gdje smo u šutnji i tišini čitali Sveto Pismo i nastojali čuti što nam Bog kroz njega govori. Za vrijeme taborovanja imali smo prijateljske susrete s drugim skupinama mladih vjernika koje su ljetovale na Dugom otoku, napose sa Zajednicom kršćanskog života (ZKŽ) iz Rijeke s kojima smo zajedno organizirali i duhovni i rekreativni program. I ovogodišnje taborovanje prožeto načelima i pedagogijom Euharistijskog pokreta pokazalo je koliko su za mlade svestrano korisna ovakva ljetna taborovanja koja su prožeta na prvom mjestu duhovnošću a onda i rekreacijom.                   

Hrvoje Jozinović

Nova  radna  godina  Mep-a

U subotu, 18. rujna 1999. u Svetištu Srca Isusova u Osijeku katolička Mladež euharistijskog pokreta – MEP, započela je novu radnu godinu. Poslije podne u 16 sati održano je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio duhovnik pokreta o. Božidar Nagy. Sv.Misa bila je obogaćena aktivnim sudjelovanjem svih nazočnih članova; posebno dojmljiva bila je procesija s prikaznim darovima u kojoj su kroz simbolične predmete prikazali dvanaest načela pokreta i sav program za radnu godinu. Kad sv.mise sve je ugodno iznenadio jedan od najmlađih članova, Ivan Čičak, sviranjem na violini. Okupilo se pedesetero mladih iz Osijeka, Ivankova, Valpova, Vladislavaca, među kojima je bio i Drago Movrin u svojim invalidskim kolicima, koji ima člansku iskaznicu br. 1 unutar pokreta . Ova radna godina MEP-a, naglasio je duhovnik,  bit će sva u znaku Velikog Jubileja 2000. godine, pripreme za Svjetski dan mladih i susret s Papom što će se u okviru Jubileja održati u kolovozu iduće godine u Rimu. Nakon euharistijskog slavlja, kroz dijapozitive, svi nazočni prisjetili su se lijepih trenutaka međunarodnog taborovanja MEP-a na Sljemenu ove godine. Svečanost je završena prijateljskim druženjem uz čobanac što ga je veoma uspješno pripremio za sve sudionike student Kruno Morović iz Vladislavaca.

Jesensko hodočašće MEP-a u Aljmaš

U subotu, 2. listopada 1999. Mladež Euharistijskog Pokreta – MEP iz Osijeka zajedno s učenicima isusovačke Klasične Gimnazije organizirali su jesensko hodočašće mladih Gospi od Utočišta u Aljmaš. Preko stotinu mladih, među kojima su bili i učenici 2. gimnazije i drugih osječkih škola,  sudjelovalo je na ovom hodočašću. Jedna skupina od njih dvadeset i dvoje pod vodstvom o. M. Čadeka krenula je već u 4 sata ujutro i prešli su cijeli put pješice od Osijeka do Aljmaša. Ostale skupine išle su dio puta autobusom, a ostalo pješice. Neki hodočasnici iz MEP-a došli su biciklima. U 11 sati slavljena je u Aljmašu sveta misa za sve hodočasnike koju je predvodio duhovnik MEP-a o. Božidar Nagy. U svojoj propovijedi nakon obrazloženja značenja ovoga hodočašća na početku školske godine, o. Nagy se posebno osvrnuo na ulogu Blažene Djevice Marije u očuvanju čistoće srca i duše kod mladih. Štovanje Gospe i dnevna molitva krunice pomažu mladom čovjeku da čuva dostojanstvo svoga tijela i srca i priprema se za životni poziv na ljubav. Na kraju propovijedi predloženo je mladima, kao konkretan plod ovoga hodočašća, da svaki dan izmole barem jednu desetinu krunice. U svome obraćanju mladima propovjednik je još citirao izjavu Pape Ivana Pavla II. da su marijanska svetišta “tvrđave vjere” što vrijedi naravno i za aljmaško svetište. Nakon sv. Mise svi su s velikom pozornošću poslušali upravitelja aljmaškog svetišta vlč. Antu Markića koji im je govorio o povijesti svetišta, o njegovom stradanju i rušenju za vrijeme domovinskog rata. Objed su mladi imali kod “Vodice” nakon čega su im Male sestre Charlesa de Foucold-a, koje žive u Aljmašu, predstavile svoj red i život u zajednici. Vrijeme do poslijepodnevnog povratka kući mladi su proveli u igri, razonodi, šetnji i rekreaciji.

Duhovne vježbe i svečana obećanja MEP-a  u Subotici

Početkom rujna, od 3. do 5. IX. 1999. u Subotici, gdje je zalaganjem mjesnog župnika crkve sv. Roka, vlč. Andrije Anišića, već od proljeća započelo djelovanje  Euharistijskog pokreta, održane su duhovne vježbe na kojima je sudjelovalo dvadeset članova MEP-a, a vodio ih je o. Božidar Nagy, duhovnik MEP-a iz Osijeka. Za ove nove članove pokreta, koji djeluju u dva društva, starije i mlađe,  bio je to veliki događaj jer su mnogi od njih po prvi puta sudjelovali na duh. vježbama. U teškim društvenim i ekonomskim prilikama što ih njihova zemlja proživljava, ove su duh. vježbe bile za njih i prava duhovna okrepa. Na kraju duh. vježbi, u nedjelju 5. IX. sudionici duh. vježbi hodočastili su pješice na “Bunarić” kraj Subotice gdje se  posebno štuje Blažena Djevica Gospa. Molitvom krunice stavili su pod njezinu zaštitu plodove ovih duh. vježbi.

Ove duhovne vježbe bile su ujedno i lijepa priprava za polaganje svečanog obećanja koje je devetero članova položilo u svojoj župnoj crkvi u nazočnosti župljana o blagdanu sv. Male Terezije, druge zaštitnice pokreta.

Duhovne vježbe za MEP iz Zaprešića

Od 24. do 26. rujna 1999. u samostanu sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Poredju kraj Huma na Sutli održane su prve duhovne vježbe za članove MEP-a iz Zaprešića. Duhovne je vježbe vodio duhovnik osječkog MEPa, o. Božidar Nagy. 15 članova pokreta, uglavnom studenti, imali su tako mogućnost dublje zaroniti u otajstva vjere, promotriti svoj život u svjetlu Evanđelja i potom donijeti konkretne odluke usavršavanja u kršćanskom životu za svoju svakidašnjicu. Svakodnevna euharistija, molitva časoslova i svete krunice još više su pridonijeli molitvenom ozračju ovih duhovnih vježbi. Mladi su se mogli i bolje upoznati s temeljnim vidovima duhovnosti Euharistijskog pokreta. Budući da je u sklopu samostana, gdje su se duhovne vježbe održavale, i starački Dom, članovi MEP-a učinili su djelo duhovnog i tjelesnog milosrđa: pohodili su starice, održali za njih prigodni glazbeni program i sa svakom od njih porazgovarali. I ove duhovne vježbe još su jednom potvrdile koliko su ovakvi duhovni susreti potrebni mladima, posebno onima koji su članovi katoličkih društava i pokreta.

Iz života MEP-a u PožegiUskrsna duhovna obnova u Samoboru

Mladež euharistijskog pokreta iz Požege organizirala je duhovnu obnovu u vremenu od 7. do 9. travnja 1999.godina. Duhovna obnova održana je u planinarskom domu sv.Bernarda u Samoboru. Mladim mepovcima pri organizaciji pomogli su svećenici s Bogoslovnog fakulteta, vlč. Mirko Horvatić i vlč. Vladimir Razum, te  p. Božidar Nagy. Duhovna obnova je trajala nepuna tri dana koja su u potpunosti bila organizirana kroz druženje, pjesmu i ono najvažnije – molitvu. Posebno je dojmljiva bila završna sveta misa prije koje smo načinili križeve koje smo kao simbol naših molitava i trpljenja stavili pred oltar prikazavši ih i sjedinivši  tako s Kristovom žrtvom na razne nakane, također i jedni za druge, a sve u duhu načela dnevnog prikazanja Euharistijskog pokreta. Nakon sv. mise uzajamno smo ih darovali jedni drugima ne samo kao suvenir, nego i kao simbol naših molitava i žrtvica koje smo prikazali i prikazivat ćemo ih jedni za druge.

Devet članova MEP-a u Požegi položilo je svoja obećanja na blagdan Gospe Lurdske 11.veljače 1999., u katedralnoj crkvi Sv.Terezije Avilske. Euharistijsko slavlje predvodio je novoizabrani duhovnik pokreta vlč. Robert Mokri, dušobrižnik za mlade požeške biskupije.

Kao i lani i ove 1999. godine je Mladež Euharistijskog Pokreta sudjelovala na tijelovskoj procesiji u Požegi koja se tradicionalno održala na blagdan Tijelova koji se ove godine  slavio u četvrtak 3. lipnja. Od svih katoličkih udruga za mladež, mladi MEP-a bili su najbrojniji i najuočljiviji. Bilo ih je oko dvadesetak. Svi su bili odjeveni u bijele majce na kojima je pisalo Euharistijski pokret. U novoj radnoj godin MEP u Požegi se povećao. Uz suglasnost i suradnju mjesnog župnika vlč. Krpeljevića  osnovana su društva za ovogodišnje krizmenike koji će po metodama MEP-a nastaviti živjeti i svjedočiti svoju vjeru.

Tomislav Ergović, i Josipa Brozović