Jubilarna 20. obljetnica proglašenja blaženim mladoga vjernika laika Ivana Merza proslavljena je u srijedu, 10. svibnja u njegovoj rodnoj Banjoj Luci. Slavlje se odvijalo prijepodne u katedrali, a poslijepodne u župnoj crkvi, u kojoj je blaženik kršten i u obližnjem Katoličkome školskom centru, utemeljenom na blagdan bl. Merza 10. svibnja 2005., prenosi TABB.


Svečano koncelebrirano misno slavlje u katedrali predvodio je domaći sin, umirovljeni vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić. S njim su koncelebrirali domaći biskup Franjo Komarica i dvadesetak svećenika iz raznih dijelova biskupije.

Specifičnost ovogodišnjeg slavlja bila su djeca, članovi dječjih župnih zborova iz osam župa, njih oko dvije stotine. Iako je bio radni dan, zahvaljujući dobrohotnosti upravā školā, ta su djeca dobila slobodan dan i sa svojim voditeljima, redovnicama ili laikinjama, a iz nekih od župa i s vlastitim župnikom, hodočastili u katedralu, baš na blagdan njihova nebeskog zaštitnika. Sve je organizirala s. Julijana Dijaković, biskupijska koordinatorica crkvenog pjevanja.

Odavno tako brojni zbor pjevača tako složno i jednodušno nije predvodio liturgijsko pjevanje na jednom bogoslužju u katedrali.

To je primijetio već na početku mise i biskup Komarica, koji je, kao domaćin, izrazio dobrodošlicu kardinalu, svećenicima, redovnicama i svim štovateljima blaženog Ivana Merza, a napose mladim pjevačima i njihovim voditeljicama, imenujući poimence njihove župe.

Čitanja i pripjevni psalam su izveli mladi pjevači, a evanđelje je otpjevao fra Tomislav Svetinović, župni i samostanski vikar na Petrićevcu.

U homiliji kardinal Puljiić je najprije izrazio radost zbog brojnih nazočnih štovatelja blaženog Merza. Zatim je prikazao život blaženog Ivana od rođenja i stasanja u Banjoj Luci, do njegova vjerničkog i intelektualnog zrenja tijekom 1. svjetskog rata i poraća u europskim velegradnim krajevima. Posebno je govorio i o njegovom, kao profesora u Zagrebu, vrlo zauzetom apostolskom djelovanju, ne samo diljem Hrvatske nego i BiH.

Potaknuo je sve nazočne da se ugledaju u njegov doista svijetli primjer i razmisle, kako bi ga mogli slijediti u svojim životnim prilikama.

Molitvu vjernika predmolili su pjevači, moleći za crkvene redove, za odgovorne u društvu, za djecu, mlade, napuštene, bolesne i umiruće.

Na kraju misnog slavlja predstavnici jedne od župa iz livanjskog kraja – Podhum, darovali su kardinalu Puljiću i biskupu Komarici lijepe velike slike – fotografije njih dvojice tijekom liturgijskih slavlja koja su imali u njihovoj župi.

Biskup Komarica je sa svima nazočnima izmolio molitvu blaženom Ivanu Merzu pred njegovom slikom i relikvijama te podijelio zahvalnice svim zborovima za njihovo aktivno sudjelovanje u liturgijskom pjevanju kod tog svečanog bogoslužja. Zahvalio je svim mladim pjevačima što redovito dolaze na probe i radosno pjevaju kod mise u svojim župama. Pohvalio je njihove roditelje, vjeroučitelje i voditeljice njihovih zborova za iskazanu ljubav prema Kristu i njegovoj Crkvi. Ohrabrio ih je sve da nastave tako, kako bi se ispravno vjernički spremali za svoju budućnost i oduševljavali i druge svojim primjerom.

Nakon zajedničkog fotografiranja i zajedničkog objedovanja u dvorištu katedrale i biskupije, otišli su dalje prema planiranom dogovoru.

U poslijepodnevnim satima u župnoj crkvi Pohoda BDM u centru grada, biskup je lavio koncelebriranu misu za djelatnike i učenike Katoličkog školskog centra. S njim su suslavili ravnatelji KŠC iz Banje Luke, Bihaća, Sarajeva, Tuzle, Zenice i Travnika te domaći župnik i dekan preč. V. Žarko Ošap.

Pjevanje su predvodili učenici Gimnazije, koji su pročitali liturgijska čitanja i molitvu vjernika.

Biskup Komarica je u propovijedi podsjetio najprije na povijesni dan prije 20 godina, kada je tadašnji papa Ivan Pavao II., u međuvremenu svetac Katoličke Crkve, u Banjoj Luci „uzdigao na čast oltara i na obavezu čašćenja rođenog Banjolučanima blaženog Ivana Merza.“.

Citirao je izabrane dijelove Papinih govora tom prigodom. Također je citirao pisana divna svjedočanstva školskih drugova Ivana Merza, jednog pravoslavnog Srbina i jednog muslimana. Citirao je također i Ivanove riječi o važnosti uvažavanja „jasnih načela, koje nisu plod mode i uskogrudnih i kratkoročnih interesa.“ „Ta načela i vrijednosti nudi jedino Katolička Crkva preko svoga učiteljstva – pape i onih kojima je povjerio sam Duh Sveti da ravnaju Crkvom Božjom“, rekao je.

Pojasnio je to odlomkom nezaboravnog govora pape Ivana Pavla II. 1979. g. pred Generalnom skupštinom UN-a o obavezi svih odraslih prema djeci i mladima, a naveo je i svoje jasne upute „onima kojih se tiče“ prigodom osnivanja KŠC i Opće gimnazije 2005.

Zahvalio je svim dosadašnjim i sadašnjim djelatnicima, učenicima i dobročiniteljima za njihov dragocjeni doprinos općem dobru i izgradnji mira i zajedničkog života u gradu i cijeloj okolini. Zazvao je na sve Božji blagoslov.

Slijedila je zatim velika svečanost u samom Centru gdje su glavnu riječ imali gimnazijalci i njihovi profesori i odgojitelji. Tom prigodom je potpredsjednik Republike Srpske dr. Davor Pranjić svečano uručio donaciju KŠC-u, a tu se i biskup obratio svima nazočnima, zahvalivši Bogu i svima za proteklih vrlo uspješnih 18 godina postojanja i djelovanja Centra i gimnazije.