U povodu smrti Pape Benedikta XVI. prisjetili smo se mnogih njegovih zasluga kojima je  zadužio hrvatski narod u što je uključen i njegov posjet našoj domovini 2011. Opraštajući se od njega, dužnost nam nalaže da se zahvalno sjetimo i istaknemo njegovo zanimanje za našega bl. Ivana Merza i da naglasimo njegovo posebno i veliko priznanje svetosti našega Blaženika kad ga je uvrstio među 18 najvećih svetaca Katoličke Crkve koji su posebno štovali Euharistiju.  

Još kao kardinal Joseph Ratzinger upoznao je Ivana Merza. Bio je član kardinalske komisije koja odobrava beatifikacije i kanonizacije pa je u tome svojstvu pročitao cijelu Poziciju bl. Merza, tj. dokument kojim se dokazuje da je određeni kandidat za oltar imao i vršio herojske kreposti. Pozicija bl. Merza je u stvari opširna biografija, a ima preko tisuću stranica. Kad ju je kardinal Ratzinger pročitao oduševio se za bl. Merza i od tada datira ne samo njegovo poznavanje i interes za njega, nego i njegovo štovanje koje se pogotovo očitovalo kad je izabran za papu. U nastavku ćemo donijeti podatke o svim njegovim interventima gdje se očitovalo zanimanje sada već Pape Benedikta XVI. za našega Blaženika.

2005.

Bl. I. Merza na Biskupskoj Sinodi u Vatikanu

U Vatikanu je u mjesecu listopadu 2005. bila održana 11. redovna Biskupska sinoda koja je bila posvećena Euharistiji. Kao delegat Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine sudjelovao je  banjolučki biskup Franjo Komarica. Pred brojnim biskupima iz cijeloga svijeta Biskup Komarica govorio je o primjeru euharistijskog života bl. Ivana Merza. Na Sinodi je sudjelovao i Papa Benedikt XVI. koji je te godine bio izabran za Petrova nasljednika.

Svoj je govor biskup Komarica održao pred Papom i brojnim biskupima iz cijeloga svijeta 12. listopada 2005., a započeo ga je ovako:

„Sveti Oče, časni sinodalni Oci!  U svome obraćanju želim se osloniti najprije na broj 76. radnog dokumenta Sinode „Instrumentum laboris-a“, gdje se upozorava na nužnost „da treba poticati na poznavanje života svetaca i blaženika koji su bili uzori duhovnosti i euharistijskog života“. Među imenima većeg broja svetaca i blaženika iz raznih stoljeća koje navodi radni dokument Sinode počevši od Ignacija Antiohijskog i Augustina, pa Benedikta, Franje Asiškog, Tome Akvinskog do Majke Terezije iz Kalkute, nalazi se ime jednog mladog laika, blaženog Ivana Merza. Očito ne bez razloga. Zbog njegove aktualnosti želim Vam dati o njemu nekoliko informacija.“

Potom je biskup Komarica iznio osnovne biografske podatke o bl. Ivanu Merzu kojega je Papa Ivan Pavao II. dvije godine radnije tj. 22. lipnja 2003. proglasio blaženim  u Banjoj Luci.  Među ostalim Biskup Komarica je rekao: „Na temelju svog višenacionalnog porijekla, svoje intelektualne izobrazbe, duhovne formacije i apostolskog djelovanja bl. Ivan Merz  u svojoj osobi povezuje cijeli niz europskih naroda i država: osim BiH, i Hrvatske, također i Češku, Njemačku, Mađarsku, Austriju, Francusku i Italiju. Pravi kršćanski Europljanin, visoko izobražen u Beču i Parizu, kojem je uspjelo ujediniti znanost i vjeru. Četrdeset godina prije II. Vatikanskog Koncila on je već mnogo toga od koncilske nauke o liturgiji i o ulozi laika u Crkvi osobno prakticirao i promovirao. Glavna karakteristika njegove euharistijske pobožnosti bila je njegova živa vjera u Kristovu prisutnost u euharistiji.“

 Biskup Komarica je u drugom dijelu svoga govorio informirao sinodalne Oce o teškim stradanjima i posljedicama rata koji je pogodio njegovu biskupiju gdje je prognano čak 95 % vjernika  i ubijena jedna petina svećenika. Kada je biskup Komarica završio svoje izlaganje prolomio se sinodskom dvoranom veliki pljesak, što inače nije običaj i prava je rijetkost da se govornicima plješće nakon izlaganja.

Nakon izlaganja mnogi biskupi pristupili su biskupu Komarici, čestitali mu na lijepom izlaganju i zahvalili mu što ih je upoznao s bl. Ivanom Merzom i njegovom aktualnošću, kao i sa situacijom u BiH. Rekli su mu neki da je njegov nastup sa svojim sadržajem bio pravo osvježenje i otkriće. Mnogi su si biskupi odmah nabavili biografiju bl. Ivana Merza na talijanskom što ju je izdalo uredništvo vatikanskih novina L’Osservatore Romano.

2005.

Papa Benedikt XVI. zanimao se za bl. Ivana Merza za vrijeme Sinode

Za vrijeme zasjedanja Sinode Papa Bendikt XVI. primao je po skupinama sinodalne Oce u posebnu audijenciju. Kad je ugledao biskupa Komaricu odmah je s radošću rekao: «Imamo blaženika Ivana Merza! Hoćemo li ga proglasiti svecem?! Kako ide njegova kauza za kanonizaciju?» Nakon što je biskup Komarica ukratko rekao Svetom Ocu što se sve radi na promicanju poznavanja i štovanja novoga Blaženika, Papa ga je ohrabrio riječima da se samo nastavi raditi u tome smjeru. Bl. Ivan Merz  jedan od rijetkih Božjih ugodnika koji je na biskupskoj Sinodi privukao pozornost Svetoga Oca.

2006.

Papa Benedikt XVI. moli se bl. Ivanu Merzu

Od 23. do 28. veljače 2006. boravili su u Rimu biskupi Bosne i Hercegovine u pohodu ad limina što uključuje pohod Svetom Ocu i osobni susret s njime. Tako je već prvog dana pohoda, u četvrtak 23. veljače 2006. biskup Franjo Komarica bio primljen u audijenciju kod Pape Benedikta XVI.

Na kraju službenog razgovora Sveti Otac ga je iznenadio pitanjem: «Kako se širi štovanje blaženog Ivana Merza?» Biskup, ugodno iznenađen ovim pitanjem, zahvalio je Svetom Ocu što se zanima za našega najmlađeg Blaženika, a Papa je na to odmah nadodao: «Kako ne, Ivan Merz je zaista jedna izvanredna osoba. Dobro ga poznajem i ja mu se molim!»

Biskup Komarica je potom izvijestio Svetoga Oca o detaljima kako se štuje blaženi Ivan u banjalučkoj biskupiji. Rekao je da će se blagdan blaženog Ivana 10. svibnja ove godine svečano slaviti u banjalučkoj katedrali gdje se očekuje veliko okupljanje vjernika. Papa je na to odgovorio: «Veoma dobro, drago mi je i već sada podjeljujem svoj blagoslov svima koji se toga dana budu okupili u Vašoj katedrali na proslavu blagdana blaženog Ivana Merza.«

2007.

Blaženi Ivan Merz u najnovijem papinskom dokumentu o Euharistiji

U Vatikanu je 13. ožujka 2007. predstavljena javnosti prva Apostolska pobudnica pape Benedikta XVI. „Sacramentum Caritatis“, o Euharistiji, vrelu i vrhuncu života i poslanja Crkve. Na početku zaključka pobudnice, u br. 94.,  Papa spominje i bl. Ivana Merza kao jedinog Hrvata među izabranih 18 velikih svetaca iz povijesti Katoličke Crkve kao uzora štovanja Euharistije. Evo toga dijela iz ovog važnog papinskog dokumenta:

„Draga braćo i sestre, Euharistija stoji na izvoru svakog oblika svetosti i svatko od nas pozvan je na puninu života u Duhu Svetom. Koliki su sveci učinili autentičnim vlastiti život zahvaljujući svojoj euharistijskoj pobožnosti! Od sv. Ignacija Antiohijskog do sv. Augustina, od sv. Antuna opata do sv. Benedikta, od sv. Franje Asiškog do sv. Tome Akvinskog, od sv. Klare Asiške do sv. Katarine Sijenske, od sv. Pasquala Baylona do sv. Petra Julijana Eymard-a, od sv. Alfonsa M. Liguorija do bl. Karla Foucauld-a, od sv. Ivana M. Vianney do sv. Terezije iz Lisieux-a, od sv. Pija iz Pietrelcine do bl. Terezije iz Kalkute, od bl. Piergiorgia Frassati-a do bl. Ivana Merza, da se spomenu samo neka od tolikih imena,  svetost je uvijek nalazila svoje središte u sakramentu Euharistije.“

Spominjanje bl. Ivana Merza u ovom Papinskom dokumentu jest veliko priznanje svetosti bl. Ivana, ali isto tako i priznanje Crkvi u Hrvata koja ima takvog Božjeg ugodnika koji ju može predstavljati pred cijelim svijetom u ovom izabranom društvu velikih svetaca, štovatelja Euharistije. Ali isto tako je i poticaj svim hrvatskim vjernicima da bolje upoznaju našega Blaženika čitajući njegove spise.

26. lipnja 2007.

Papa Benedikt XVI. ponovno se zanima za bl. Ivana Merza i šalje blagoslov njegovim štovateljima

Banjalučki biskup Franjo Komarica boravio je u Rimu od 19. do 21. lipnja 2007. godine. Za vrijeme opće audijencije, u srijedu 20. lipnja susreo se s papom Benediktom XVI. koji se tom prigodom ponovno zanimao za hrvatskog blaženika Ivana Merza.

Biskup Komarica Papi je poklonio monografiju o stradanjima Banjalučke biskupija i njezinih hrvatskih vjernika od kojih je 95% prognano sa svojih ognjišta i zemljišta.  I ovaj put se Papa zanimao za bl. Ivana Merza te je izrazio radost rekavši: „Rado blagoslivljam Vas, Vaše svećenike, redovnike, redovnice i sve članove Vaše napaćene biskupije kao i sve štovatelje blaženog Ivana Merza”.

5. ožujka 2008.

Papa Benedikt XVI. ponovno o bl. Ivanu Merzu

Banjalučki biskup Franjo Komarica susreo se na kraju opće audijencije u srijedu 5. ožujka 2008. sa Svetim Ocem Benediktom XVI. Papa mu je tom prigodom prvi ponovno spomenuo blaženog Ivana Merza i dodao kako mu se svaki dan moli. Evo što nam je o tom svome ponovnom susretu rekao biskup Franjo Komarica: „Kad sam došao na red da pristupim Papi, on je nasmijana lica i ispruženih ruku prema meni na njemačkom jeziku uskliknuo: „E, biskup Komarica, vi imate velikog Blaženika kod sebe, doista velikoga bl. Ivana Merza!“ Ja sam mu uzvratio osmjehujući se: „Da, Sveti Oče, mi se nadamo i molimo, da on bude što skorije proglašen svetim.“ Papa je na to uzvratio: „ I ja se nadam i ja mu se svaki dan molim!“ 

 

18. lipnja 2008.

Papa Benedikt XVI. podsjetio na 5. obljetnicu beatifikacije Ivana Merza

U srijedu, 18. lipnja 2008. na generalnoj audijenciji Sveti Otac uputio je pozdrav hrvatskim hodočasnicima na hrvatskom jeziku u kojem je spomenuo petu obljetnicu beatifikacije Ivana Merza i potaknuo je vjernike da slijede njegov primjer vjere i pobožnosti. Evo Papinih riječi: „Poseban pozdrav upućujem hrvatskim hodočasnicima. O skoroj petoj obljetnici proglašenja Ivana Merza blaženim, potičem vas da i vi svoju vjeru svakodnevno potvrđujete pobožnošću i djelima ljubavi. Hvaljen Isus i Marija!“

22. lipnja 2008.

Telegram pape Benedikta XVI. za 5. obljetnicu beatifikacije Ivana Merza

Za proslavu pete obljetnice beatifikacije bl. Ivana Merza koja se održala u Banjoj Luci 22. lipnja 2008. g. Sveti Otac Benedikt XVI. uputio je pozdravni telegram koji je pročitan na početku svečane svete mise na Petrićevcu koju je predvodio papinski Apostolski nuncij Alessandro D’Errico.  U telegramu koji je uputio preko svoga državnog Tajnika, Sveti Otac izražava živu želju da lik bl. Ivana Merza i njegov život „trajno nadahnjuju  svekoliki kršćanski puk.“ Telegram u cijelosti glasi:

„U povodu obilježavanja pete obljetnice proglašenja Ivana Merza blaženim, Sveti Otac Benedikt XVI. upućuje vam svoju iskrenu čestitku, spominjući se ovoga dragog svjedoka žarke ljubavi za Krista, autentičnog uzora kršćanskih kreposti te zauzetog promicatelja evanđeoskih vrednota.  Njegova Svetost od srca želi da njegov lik i život trajno nadahnjuju svekoliki kršćanski puk, a na poseban način mlade laike, da vođeni oduševljenjem za Boga i odgovornošću za društvo svoju vjeru uvijek potvrđuju djelima. Utječući se zagovoru Blaženika, Petrov Nasljednik rado udjeljuje zamoljeni apostolski blagoslov vama, sudionicima ove značajne proslave, te svima koji će velikodušno pridonijeti i pomoći obnovi ove mjesne Crkve.“

 

 

Zagreb, 4. lipnja 2011.

Papa Benedikt XVI. govorio o bl. I. Merzu
na susretu s mladima

Uvrštavanja bl. Ivana Merza u dokument o Euharistiji Sacramentum Caritatis još 2007. g., bio je najvažniji čin Pape Benedikta u priznanju svetosti našega Blaženika kojim ga je on indirektno već i kanonizirao stavivši ga uz bok velikih svetaca u povijesti Crkve. Međutim drugi po važnosti intervent Pape Benedikta o našem Blaženiku bio je za vrijeme njegova posjeta Hrvatskoj 2011. kad je govorio  o bl. Ivanu Merzu na susretu s mladima na Trgu Bana Jelačića u subotu 4. lipnja 2007.

 „Koliko mladih svetaca i svetica u velikom krilu Crkve! Ali ovdje, u Hrvatskoj, vi i ja upravimo misli na blaženoga Ivana Merza. Sjajan mladić, u potpunosti uključen u društveni život, koji kreće sveučilišnim putom. U godinama Prvoga svjetskog rata nalazi se pred razaranjem i smrću, ali sve ga to oblikuje i izgrađuje, dajući mu da nadvlada trenutke krize i duhovne borbe. Ivanova je vjera toliko ojačala da se posvećuje proučavanju liturgije i započinje snažan apostolat među samim mladima. Otkriva ljepotu katoličke vjere i shvaća da je njegov životni poziv živjeti, i činiti da živi prijateljstvo s Kristom. Koliko divnih djela ljubavi i dobrote ispunja njegov put. Umire 10. svibnja 1928., sa samo 32 godine, nakon nekoliko mjeseci bolesti, prikazujući svoj život za Crkvu i mlade. Taj mladi život, darovan iz ljubavi, nosi Kristov miris, te je svima poziv da se ne bojimo povjeriti sebe Gospodinu.“

Galerija: Susret Pape Benedikta XVI. i mladih na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, 4. 6. 2011.

Papa Benedikt XVI. želio je posjetiti grob bl. Ivana Merza, ali mu je bilo onemogućeno

Za vrijeme svoga posjeta Hrvatskoj u mjesecu lipnju 2011.g., Papa Benedikt imao je namjeru i želju posjetiti i grob bl. Ivana Merza. Čim je u javnosti bilo obznanjeno da dolazi u Hrvatsku, organizatorima svoga putovanja dao je do znanja da se u njegov posjet uključi i posjet grobu bl. Ivana Merza. Kada su organizatori njegova putovanja dva mjeseca ranije dolazili u Zagreb da odrede i organiziraju detalje njegova posjeta, došli su i u Baziliku Srca Isusova gdje su sve pregledali i odredili kako će se taj posjet  grobu bl. Merza odviti. Papa je naime trebao navratiti u Baziliku Srca Isusova i na grob bl. Ivana Merza u subotu poslije podne 4. lipnja 2011. nakon svoga susreta sa predstavnicima znanosti i svijeta kulture idući  prema Trgu Bana Jelačića  gdje se održavao susret s mladima. Bilo mu je dovoljno desetak minuta, kako je bilo predviđeno, da iz svoga automobila izađe i uđe u Baziliku do groba bl. Merza, da se ondje kratko pomoli i nastavi dalje put do Trga Bana Jelačića. Međutim na veliku žalost brojnih štovatelja bl. Ivana Merza to se nije dogodilo. Tko je i zbog kojeg razloga onemogućio Papi Benediktu koji je želio posjetiti grob bl. Ivana Merza znade se, ali za sada ta žalosna informacija još nije za javnost.

Međutim, to naravno ne umanjuje ništa od svega onoga što je Papa Benedikt kroz godine svoga pontifikata rekao i učinio za našega hrvatskog Blaženika s kojim je sada u nebu zajedno te nastavlja moliti i zagovarati za hrvatski narod.