U Sarajevu održan prvi susret vjerničkih društava u BiH. Prema zaključku Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Vijeća za laike, u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu u subotu, 29. siječnja održan je Prvi susret predstavnika vjerničkih društava s područja Vrhbosanske metropolije. Okupilo se pedesetak predstavnika iz dvadesetak vjerničkih društava, udruga, molitvenih i karitativnih skupina. Među predstavnicima je bio veliki broj mlađih vjernika laika.

Predsjednik Biskupske Konferencije BiH i predsjednik Vijeća za laike biskup Franjo Komarica saopćio je tom prigodom prisutnima kako je nakana BK BiH da uz ovogodišnji blagdan bl. Ivana Merza, 10. svibnja, bude i službeno ustanovljenje organiziranog laikata na području bosansko-hercegovačkih biskupija. Najavio je da će krajem veljače Sarajevo i Banja Luku posjetiti predstavnici Papinskog vijeća za laike i organiziranoga laikata Biskupske Konferencije Italije.

U uvodnoj riječi na početku ovog prvog susreta vjerničkih društava predsjednik Vijeća za laike banjolučki biskup Franjo Komarica je istaknuo kako je to “jedinstveni povijesni dan za Katoličku Crkvu u ovoj zemlji, a posebno za vjernike laike“. “Koliko je poznato, nikada se kod nas do sada nije mogao upriličiti zajednički susret većeg broja formalno ili neformalno već postojećih vjerničkih društava, udruga, zajednica i skupina. Hvala Bogu da je konačno došlo vrijeme da se i kod nas započne s onim što je u desetinama drugih država diljem svijeta već odavno redovita praksa”, rekao je biskup Komarica. Citirajući riječi Pape Ivana Pavla II. iz njegova post-sinodalnog dokumenta „Crkva u Europi“ iz godine 2003. o poslanju vjernika laika u današnjem vremenu i njihovu životnom ambijentu, biskup je zaključio da “Crkva na početku ovog našeg novog stoljeća i tisućljeća polaže velike nade upravo u vas najmnogobrojniji dio svojih članova. To čini i mora činiti i Crkva u našoj Domovini“.

Prigodno predavanje o katoličkom laikatu u nauci Crkve održala je voditeljica Biskupijskog centra “Sv. Josip“ u župi Lištani kod Livna Marija Jurković prikazujući stanje društva i Crkve u BiH. Ona je, među ostalim, govorila o prevažnoj ulozi vjernika laika u Crkvi i svijetu kako ju tumače suvremeni dokumenti Crkve. Zatim su predstavnici svakog od vjerničkih društava, udruga odnosno skupina u kratkom izlaganju progovorili o djelovanju i ustroju svoga društva, udruge odnosno skupine.

Nakon toga biskup Komarica je predočio nazočnima što sve Zakonik kanonskoga prava govori o vjerničkim društvima koja mogu biti javnog ili privatnog karaktera ali uvijek s izričitom dozvolom mjerodavne crkvene vlasti. Tajnica vijeća dr. Klara Ćavar je govorila o organiziranom laikatu, posebno onom kojega preporučuje Sveta Stolica i sam Sveti Otac. Taj organizirani laikat je proširen po desetinama tisuća župa i stotinama biskupija u zemljama svih kontinenata, a za kojega se svojevremeno svim srcem zalagao i blaženi Ivan Merz. Biskup Komarica najavio je da će se u rano proljeće organizirati još takvih i sličnih susreta. Susret je završen molitvom i pjesmom.