Novi hrvatski blaženik Ivan Merz kao veliki svjedok katoličke vjere, izrastao na tlu Bosne bio je dostojno prisutan na proslavi srednjoeuropskog Katoličkog dana za BiH koji se slavio na Kupresu 19. srpnja 2003.

Već u daljnjim pripremama za ovu manifestaciju njegov primjer ljubavi prema Papi i Crkvi bio je istaknut u prigodnim katehezama koje je izdala Vrhbosanska nadbiskupija; tako je cijela treća kateheza za 5. uskrsnu nedjelju bila posvećena bl. Ivanu Merzu pod naslovom «Zašto ljubim Katoličku Crkvu».

Uvodnu riječ za Liturgijski vodič za slavlje Katoličkog dana napisao je predsjednik BK BiH biskup Franjo Komarica 10. srpnja 2003. Spominjući Papin pohod Banjoj Luci biskup Komarica piše: «Papin dar – prvi naš blaženik iz Bosne i Hercegovine, mladi dr. Ivan Merz – za sve nas, posebno za naše mlade, veliko je duhovno obogaćenje» U nastavku biskup Komarica citira Papine riječi prilikom predaje križa mladima na kraju mise beatifikacije: «Po primjeru blaženog Ivana Merza budite svjedoci ljepote kršćanskog bogoštovlja i svojim životom očitujte ono što ste u vjeri primili.» Svoju uvodnu riječ biskup Komarica zaključuje: «Zaufano molimo Isusa Krista da po zagovoru svoje Presvete Majke Marije i naših nebeskih zaštitnika sv. Ilije proroka, sv. Jurja i bl. Ivana Merza, blagoslovi nas, naš hrvatski rod i cijelu našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i cijelu Europu.»

U petak, 18. srpnja, uoči velikog središnjeg slavlja na Kupresu, bilo je organizirano bdijenje u kripti velike crkve koja je još u gradnji. Na bdijenju su uz mlade Frame iz Livna nastupili članovi Mladeži euharistijskog pokreta iz Osijeka i Subotice koji su na kraju bdijenja nakon blagoslova s presvetim izveli himnu u čast bl. Ivanu Merzu i recital «Blaženi čista srca» od prof. Đurđice Vitković sastavljen iz najljepših misli bl. Merza. Svečano misno slavlje u subotu 19. srpnja započelo je svjedočenjem petero laika o svojoj vjeri. Jedan od njih, Branislav Bošnjak, posebno je naglasio kako mu je čitanje biografije bl. Ivana Merza puno pomoglo u njegovu hodu vjere i približavanju Bogu. Evo njegovih riječi kako su objavljene Katoličkom tjedniku br. 30, od 27.VII.2003., str. 12: «Knjige koje su me tih godina nadahnjivale bile su prava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i životopis hrvatskog orla Ivana Merza.»  Na početku misnog slavlja biskup Komarica kao predsjednik BK BiH pozdravljajući sve nazočne spomenuo je beatifikaciju novoga blaženika, a u kanonu mise ga je spomenuo s drugim zaštitnicima BiH-a.

Za vrijeme sv. mise pjevao se pripjev iz mise beatifikacije bl. Ivana Merza; bila je to uglazbljena jedna od njegovih najljepših misli: «Katolička vjera, naša sveta vjera, životno je zvanje moje!»

Na kraju sv. mise slovenski biskup Uran zazvao je Božju pomoć i blagoslov za Crkvu u BiH također i po zagovoru blaženog Ivana Merza. U slavlju Katoličkog dana BiH na Kupresu sudjelovala je i Mladež euharistijskog pokreta iz Osijeka i Subotice koji su za ovu prigodu dali izraditi majce s likom bl. Ivana Merza i datumima njegove beatifikacije i Katoličkog dana, a na leđima je bila napisana blaženikova misao «Katolička je vjera moje životno zvanje».