U prvom ovogodišnjem broju katoličkog lista za mlade POGLED (br. 1, 2004., str. 8 i dalje) banjalučki Biskup Komarica dao je opširan intervju pod naslovom «U OBRANI OBESPRAVLJENIH». Govori o situaciji katolika u Bosni, i napose u Banjalučkoj biskupiji, o svojim nastojanjima i borbi za ostvarenje njihovih prava na povratak, imovinu, dostojan život. U drugom dijelu intervjua, koji ovdje zajedno s pitanjima donosimo u cijelosti govori o blaženom Ivanu Merzu i podsjeća da ga je Papa postavio za uzor svima pa ga i on preporuča kao primjer čitateljima Pogleda.

Što je za Banja Luku značio posjet Ivana Pavla II. i beatifikacija Ivana Merza? Osjećaju li se danas u Banjoj Luci odjeci Papinog posjeta?

Mnogo toga u Banjoj Luci nije isto kao prije Papina dolaska. Zagreb nas katolike Papin dolazak i beatifikacija našeg župljanina i rođenog Banjalučanina Ivana Merza bio je osobit dar Neba. I svojim dolaskom i svojim porukama Papa je dao do znanja i nama i tolikim drugim katolicima da nas on nije otpisao, i da i ubuduće računa s našom konstruktivnom nazočnošću u ovom gradu i regiji. Potiče nas da se snagom vjere još odlučnije angažiramo oko izgradnje sretnije budućnosti za sve stanovnike našega grada i domovine. Stavio nam je kao uzor ali i zaštitnika divni lik mladoga katoličkog laika. Naši su vjernici laici zbog toga veoma obradovani ali i ponosni. Osjećaju se još više zaduženi da nastave svojom miroljubivošću, svojim uvažavanjem i poštivanjem drugih i drugačijih oko sebe. I naši susjedi su u mnogo slučajeva pokazali da znaju cijeniti istinsko dobro, plemenitost i konstruktivnost. Umanjeni su pa i otklonjene mnoge predrasude prema papi i Katoličkoj Crkvi.

Nažalost, ima i onih koji su pred pojavom ovog jakog reflektora bogoljublja i čovjekoljublja, uslijed svoga duhovnog slijepila i mraka u svome srcu, još dublje utonuli u tamu sebičnosti i samodopadnosti . Misli da je takvih daleko manji broj nego onih prvih.

Posebno me raduje otvaranje mnogih mladih gimnazijalaca, nekatolika, prema Katoličkoj Crkvi, Vatikanu i papi, te samom liku našeg blaženika, koji je «najveći ponos i dika» banjalučke gimnazije. Čak su na svoju web-stranicu stavili dosta materijala o svom boravku u Vatikanu, susretu sa Sv. Ocem, s nama u Biskupiji, te o svome «kolegi» blaženom Ivanu Merzu. U pripremi je izgradnja jednog međunarodnog centra za mlade na onom mjestu gdje je Papa predvodio «najveću» misu na području BiH. Zainteresirani su za to mnogi mladi iz Italije, Austrije i Češke, a nadam se da će, mladi i iz Hrvatske pokazati svoju konstruktivnost!

Geslo beatifikacije blaženog Ivana Merza bilo je: «Blaženi čista srca.» Je li moguće u današnjem svijetu imati čisto srce?

Blaženi Ivan je do kraja predao svoje srce Crkvi. Njegova silna želja je bila da što više mladih uključi u apostolat u Crkvi i u ime Crkve u društvo, a njegov cilj je bio da što veći broj mladih sprijatelji s Isusom Kristom. A te mlade kroz druženje s Kristom treba pročišćavati i učiniti njihova srca potpuno čistima. Mladi, koji služe Crkvi čista srca! Može li se to ostvariti u praksi? Ivan je u svom mladenačkom zanosu za Krista i za mlade generacije u Kristovoj Crkvi poduzeo sve da ih nauči kako će uspjeti uništiti grijeh i živjeti čista srca. Stoga on i piše: «I orlovska organizacija (dio Katoličke akcije) ima zadaću da uništava grijeh. Ako se ne postigne da članovi budu bez smrtnog grijeha, sva organizacija je besmislena, jer čemu čovjeku sav svijet, ako gubi onaj cilj radi kojega je stvoren». Pravu, istinsku duhovnu obnovu čovjeka Ivan vidi u Euharistiji. Ona je za njega program ljudskog života. Tko živi po Euharistiji, taj živi čista srca, potpuno za Boga i za čovjeka, za vlastito obraćenje i za svaku pozitivnost koja odiše duhovnošću i mijenja svijet na bolje. Tko po njoj živi, ostvarit će smisao i cilj svojega života, a kao nagradu dobit će nešto što nadilazi sve njegove želje planove i snove. Poznato je da je bl. Ivan i osobno tako živio kako je drugima sugerirao. Išao je svaki dan na svetu pričest i svake se subote ispovijedao. Ima li idealnijeg poziva i uzora za današnju mladež koja je često dezorijentirana i bez pravog sadržaja svog mladenačkog života, bez pravog cilja i prave motivacije, nego poziv i riječima i primjerom za intenzivni sakramentalni život s Kristom, jedinim istinskim učiteljem ljudskog srca!

I za kraj, koji savjet za život biste dali mladima koji čitaju Pogled?

Draga moja mlada braćo i sestre, najprije vam čestitam što i kroz svoj «pogled» i uz njegovu pomoć želite jedni drugima i nama starijima jasno dati do znanja da i vi poput pjesnika svećenika Izidora Poljaka nastojite da vam «dani ne proteku mračni u tamnu lijuć se rijeku vječnosti», nego «kuda koracate hoćete da bacate snopove zlatne svijetlosti». Bravo! Uvijek su primjeri privlačili. I sada imamo svi, i vi mladi i mi stari, dosita divan primjer uspjela života mladog intelektualca iz naše sredine, blaženog Ivana Merza! Potrudite se da ga što bolje upoznate! Papa je sam za njega kazao da on i danas ima svima nama puno toga reći. Dapače, on treba i našoj generaciji, veli Papa, biti program života i djelovanja. Papa očito zna što govori Blaženi je Ivan, ističe Papa, kao dvadesetogodišnjak napisao u svoj dnevnik: «Boga nikada zaboraviti! Uvijek se nastojati s njime sjediniti!». Svojom izrekom: «Život nije uživanje nego žrtva» Ivan i vama doziva u pamet da ćete se lako izgubiti u modernom hedonizmu i razvratu i u dubini bića biti nesretni, ako se predate tjelesnim i materijalnim užicima, a zanemarite samozataju, odricanje, žrtvu i nesebičnost u služenju u Crkvi i u svijetu. Njegova osoba potiče vas kao i mnoge druge mlade, ne samo u Hrvatskoj i BiH, da se međusobno snažnije povežete u vjerodostojnom, pravilnom odnosu prema Crkvi i njezinom vodstvu na čelu sa Svetim Ocem i prema svojoj neodgodivoj zadaći u reevangeliziranju našega hrvatskoga naroda, a onda posredno i cijeloga evropskog kontinenta. Zagreb sve vas molim svijetlo i snagu Duha Svetoga!