POZICIJA ZA KANONIZACIJU IVANA MERZA

Kada Crkva pokreće postupak za beatifikaciju jednog kandidata oltara, nakon što su dokumenti Informativnog biskupijskog procesa poslani u Rim na Kongregaciju za kauze svetaca započinje studij tih dokumenata i izrada Pozicije. To je jedna studija kojom se na temelju poslane dokumentacije dokazuje da je kandidat oltara posjedovao kršćanske vrline u herojskom stupnju. Poziciju potom prouče teolozi konzultori, a nakon njih biskupi i kardinali koji daju svoje mišljenje.

Ako je mišljenje pozitivno Papa daje naređenje da se izda dekret o herojskim krepostima čime se priznaje svetost dotičnog kandidata oltara. Za Ivana Merza biskupijski postupak za njegovu beatifikaciju pokrenuo je 1958. g. Kardinal Franjo Šeper u Zagrebu. Postupak je dovršen i dokumenti procesa poslani su 1986. g. u Rim na Kongregaciju za kauze svetaca. Ondje je mons. Fabijan Veraja, koji je tada bio službenik na Kongregaciji proučio dokumente i napisao temeljnu studiju – Poziciju o životu i herojskim krepostima Ivana Merza.

Knjiga je napisana na talijanskom jeziku i broji 1104 stranice. Tijekom 2002. godine Pozicija je uzeta u proučavanje na Kongregaciji za kauze svetaca i to u redovnom postupku. Teolozi konzultori, zatim kardinali i biskupi dali su pozitivno mišljenje o herojskim krepostima Sluge Božjega Ivana Merza. 5. srpnja 2002. u nazočnosti Pape Ivana Pavla II. proglašen je dekret o herojskim krepostima Ivana Merza i time je priznata njegova svetost. Za one koji znaju talijanski jezik ovdje mogu naći cijelu Poziciju.

Njezin hrvatski prijevod je u tijeku.

POZICIJA O ŽIVOTU I HEROJSKIM
KREPOSTIMA BLAŽENOG IVANA MERZA NA TALIJANSKOM JEZIKU