Na današnji dan 18. kolovoza 1923., dakle prije 100 godina, izabran je dr. Ivan Merz za predsjednika Hrvatskog katoličkog omladinskog saveza (HKOS) u Zagrebu. On je iste godine 9. svibnja postigao doktorat na Zagrebačkom sveučilištu obranivši ondje svoju disertaciju i potom se odmah uključio u apostolsko djelovanje među katoličkom mladeži. Ta je prva stogodišnjica iz njegova života, tj. njegove disertacije svečano obilježena ove godine 9. svibnja u istoj zgradi bivšeg Filozofskog fakulteta Sveučilišta gdje ju je Merz obranio.

Hrvatski katolički omladinski savez bio je glavna organizacija katoličke mladeži u okviru Hrvatskog katoličkog pokreta. Imao je svoje ogranke po drugim mjestima po Hrvatskoj.

Međutim još 1919. dolazi u Hrvatsku orlovski pokret, najprije sporadično. Prvi koji je počeo primjenjivati metode Orlovstva u radu s mladima bio je dr. Dragutin Kniewald u Senju, kasnije veliki prijatelj Ivana Merza i pisac njegove prve biografije. Međutim organizirano djelovanje Orlovstva u Hrvatskoj i BiH započinje 1920. nakon velikog orlovskog sleta u Mariboru. U Sloveniji je Orlovska organizacija bila prisutna i uspješno je djelovala još od prije Prvoga svjetskog rata. Najprije je zajedno sa slovenskim orlovima osnovana „Jugoslovanska Orlovska Sveza – Jugoslavenski orlovski savez“ s dva Podsaveza. Jedan je podsavez imao centralu u Ljubljani, a drugi podsavez u Zagrebu. Mnogi mladi koji su već bili članovi Hrvatskog katoličkog omladinskog saveza učlanjivali su se i u Orlovsku organizaciju koja ih je privlačila svojima aktivnostima, posebice svojom tjelovježbom, pa raznim manifestacijama. Problem se počeo pojavljivati kad su isti članovi u isto vrijeme bili članovi dviju srodnih katoličkih organizacija, a to je donosilo određene poteškoće.

Voditelji i jedne i druge organizacije tj. i HKOS-a i Orlovskog Podsaveza stoga su se dogovorili da se obje organizacije spoje u jednu jedinu organizaciju s novim imenom:  Hrvatski Orlovski Savez. Pripreme za ujedinjenje dviju organizacija vodio je upravo dr. Ivan Merza novi predsjednik Hrv. kat. omladinskog saveza posljednjih mjeseci 1923. godine. Pripreme su savršeno uspjele pa je tako 16. prosinca 1923. osnovan HRVATSKI ORLOVSKI SAVEZ kao jedinstvena katolička organizacija za cjelokupnu katoličku mladež u Hrvatskoj i BiH. Istodobno s osnivanjem nove organizacije dr. Ivan Merz u nju uvodi i načela Katoličke akcije o čemu će biti više riječi u sljedećim mjesecima. 

NA SLIKAMA: predsjednik HKOS-a  dr. Ivan Merz (u sredini) s duhovnikom društva p. Brunom Foretićem i tajnikom Jerolimom Malinarom. Na istoj zajedničkoj slici nalazi se i Alojzije Stepinac (na desnoj strani po sredini uz mladića u bijelom odijelu.) Stepinac je tada bio još student agronomije, a sljedeće godine nastavio je studij teologije u Rimu.