Iz djelovanja Mladeži euharistijskog pokreta – MEP-a

2000. godinu mladi MEP-a  dočekali u zahvalnosti i molitvi

Kao i prošlih godina,  u Svetištu Srca Isusova u Osijeku nova, 2000. godina dočekana je na drugačiji način. Za razliku od mnogih svojih vršnjaka koji su novu godinu čekali na trgovima ili na drugim mjestima uz bučnu glazbu, pjesmu i veselje,  tridesetak mladih članova MEP-a  – Mladeži Euharistijskog Pokreta iz Osijeka i Ivankova, zajedno sa svojim duhovnikom o. Božidarom, okupili su se u osječkom Svetištu Srca Isusova i kao vjernici kršćani pridružili su se u duhu mnogim skupinama mladih kršćana, posebno onima u Rimu na Trgu sv. Petra,  da bi u molitvi i sabranju dočekali  dvijetisućitu godinu.

Pola sata pred ponoć okupili su se u svetištu gdje su najprije pjesmom i riječima zahvalili Bogu za proteklu godinu i za sve dobro koje su od Boga u njoj primili. Pred nazočnim Kristom u izloženom sakramentu Euharistije uz betlehemsko svijetlo koje još od Božića gori u crkvi u tišini i adoraciji na koljenima i u molitvi prešli su iz stare u novu godinu koju su primili kao još jedan dar Božje dobrote. Nekoliko minuta nakon ponoći, u prvim trenucima 2000., svi su potom stojeći izmolili posebnu zajedničku molitvu kojom su ispovjedili svoju vjeru u Isusa Krista i potvrdili svoj krsni savez i opredjeljenje za Krista prihvaćajući njegovu božansku ljubav kao najveću vrijednost svoga života. Tijekom ovog novogodišnjeg  molitvenog bdijenja bilo je naglašeno  da se ove godine navršava stotinu godina kako se 1900. godine 160.000 hrvatskih mladića i djevojaka posvetilo Srcu Isusovu. U znak zajedništva s tim mladima od prije stotinu godina, svi su zapjevali pjesmu u čast Srcu Isusovu koja je spjevana upravo za tu prigodu. Nakon toga nastavljeno je vanjsko slavlje te novogodišnje druženje i veselje u prostorijama Svetišta.

Cjelonoćno klanjanje pred presvetim  u Osijeku i Subotici

Jubilarna  godina po želji Svetoga Oca jest na poseban način euharistijska godina kad su se posvuda po svijetu organizirali euharistijski kongresi. Kao prilog toj euharistijskoj dimenziji jubilarne godine, mladi MEP-a organizirali su i sudjelovali na cjelonoćnom klanjanju u noći od 6. na 7. siječnja, uoči prvog petka, tj. od četvrtka na petak u Svetištu Srca Isusova u Osijeku. U isto vrijeme ovoj  adoraciji priključili su se i članovi MEPa u Subotici.  Klanjanje je obavljeno u samostanu sestara Kćeri Milosrđa.

Subotički mepovci dali obećanje čistoće do braka 25. III. 2000.

Osam članova subotičkog MEP-a (Mladeži euharistijskog pokreta) dalo je u kapeli sestara Kćeri Milosrđa u Subotici, u subotu na svetkovinu Blagovijesti, obećanje čistoće do braka. Ovo je prvi slučaj zajedničkog (grupnog) davanja ovog obećanja, jer je pojedinačnih obećanja bilo i ranije.  Ovom svečanom činu prethodilo je klanjanje pred Presvetim u kojem su sudjelovali svi članovi subotičkog MEP-a. Župnik Anišić je mladima govorio o ljepoti ljudskoga tijela i o značaju kreposti čistoće čitajući tekstove Ivana Merza o ovoj tako važnoj kreposti. Na životu Ivana Merza nadahnjuju se i mladi subotički mepovci i glede obećanja čistoće do braka, jer je on to također učinio.

Članovi osječkog MEP-a na jubilarnom hodočašću u Rimu nakon Uskrsa

Tri člana MEP-a iz najmlađeg društva «Berislav» iz Osijeka, Alen, Ivan i Mario,  sudjelovali su u uskrsnom tjednu na Jubilarnom hodočašću u Vječni Grad Rim. Oni su se pridružili hodočašću mladih obitelji iz Zagreba koji se okupljaju oko Bazilike Srca Isusova koji su sa svojom djecom pošli proslaviti Svetu jubilarnu godinu u Rim. Osim Rima, oni su na svome putovanju pohodili marijanske svetište Loreto, te Padovu u povratku. U Rimu su pohodili sva sveta mjesta kršćanske vjere, a sudjelovali su i na Papinoj audijenciji. Alen, Ivan i Mario, koje ovdje vidite sa šeširićima što im je poklonila Loretska Gospa, jesu također vrijedni i redovni ministranti u Svetištu Srca Isusova u Osijeku.

Biskupijski euharistijski kongres u Đakovačkoj biskupiji

 20. svibnja 2000. u Osijeku je održan Biskupijski Euharistijski Kongres  za Đakovačku biskupiju u okviru Jubilarne Godine, za koju je Papa odredio da se u svim biskupijama održavaju te manifestacije vjere.

Tako je i u đakovačkoj i srijemskoj biskupiji toga dana održan BEK koji je okupio veliko mnoštvo vjernika iz cijele biskupije. Istoga dana slavila se i stota obljetnica posvete osječke župne crkve sv. Petra i Pavla koju je dao izgraditi biskup Strossmayer prije stotinu godina.

Mladež Euharistijskog Pokreta sudjelovala je na posebno vidljiv način na ovome kongresu. Osim iz Osijeka, došli su članovi i iz Ivankova. Za tu prigodu je, osim transparenata, izrađena  posebna svečana uočljiva zastava s euharistijskim simbolima i natpisom MEP-a. Dan uoči Kongresa članovi MEP-a predvodili su u crkvi slavljenici sv. Petra i Pavla večernje klanjanje od 22 do 23 sata.

MEP na jubilejskom kongresu pripadnika duhovnih pokreta subotičke biskupije

U Subotičkoj  župnoj crkvi sv. Jurja održan je  10. lipnja 2000. g. Jubilejski kongres pripadnika duhovnih pokreta subotičke biskupije. Prisustvovalo mu je oko 600 osoba. Geslo su susreta bile riječi koje je Isus povjerio apostolima prije svoga uzašašća: Idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje!

Članovi MEP-a su se predstavili izlaganjem temeljnih informacija o MEP-u te informiranjem prisutnih o dvanaest načela MEP-a, i iznošenjem svojih iskustava: što im znači MEP i Sluga Božji dr. Ivan Merz, uzor i odgojitelj hrvatske katoličke mladeži.

Posveta mladih Srcu Isusovu  – 30. lipnja 2000.

Na blagdan Srca Isusova 2000. god. navršilo se 100 godina kako su se 1900. god. 160.000 tisuća hrvatskih mladića i djevojaka posvetili Srcu Isusovu. Bio je to odaziv hrvatske mladeži pozivu pape Leona XIII. koji je godinu dana ranije, 1899. posvetio cijeli svijet Srcu Isusovu.

Potaknuti tom ispoviješću vjere svojih vršnjaka od prije stotinu godina, članovi Mladeži euharistijskog pokreta (MEP), Zajednice kršćanskog života (ZKŽ) i drugi mladi iz Zagreba, Osijeka i drugih mjesta, 30.lipnja ove godine na Blagdan Srca Isusova izvršili su čin posvete na koji su se pripremali nekoliko mjeseci. Posebno svečano bilo je u Osijeku u Svetištu Srca Isusova, gdje je posveti pristupilo preko 70 mladih, a sam čin posvete obavljen je za vrijeme svečanog klanjanja pred Presvetim. Sama posveta, kako je to istaknuto i u posvetnoj molitvi sastavljenoj za tu prigodu, znači u prvom redu jednu ispovijest vjere, potvrdu opredjeljenja za Krista, obnovu krsnih obećanja, prihvaćanje Kristove ljubavi koja postaje vrhovna vrijednost u životu te nastojanje da se Krista prepoznaje u bližnjemu i da mu se služi.

Emisije MEP-a na Radio Mariji u Zagrebu  tijekom 2000.

Od 2000. godine katolički Radio Marija koji od nedavno postoji i u Hrvatskoj, nakon što je postao veoma popularan u svijetu, omogućio je da Mladež  Euharistijskog pokreta svakoga mjeseca može imati jednosatnu emisiju. Tako su slušateljima Radio Marije članovi MEP-a predstavili pokret i u okviru emisija omogućili slušanje ostalih lijepih duhovnih sadržaja uz prigodnu glazbu. Najviše su poslužile veoma uspjele pjesme francuskog MEP-a.

Jubilarni križ mladeži MEP-a

Veliki križ od slavonske hrastovine visine dva i pol metra mladi MEP-a su ponijeli sa sobom u Rim na proslavu Svjetskog dana mladih. Taj je križ sudjelovao na svim slavljima, počevši od 5. kolovoza kada je zajedno s mladima krenuo na hodočašće. Ostao je potom u Rimu da dočeka treće tisućljeće. Ovaj križ je izradio i ukrasio hrvatskim tropletom i Kristovim likom u sredini akademski kipar Mate Tijardović iz Osijeka. Predstavlja simbol baštine kršćanske vjere hrvatskog naroda koju su mladi primili od svojih roditelja i pređa i sada je prenose s Papinim blagoslovom u novo tisućljeće.

Hrvatski  MEP  sudjelovao na Horizonu 2000.  i  Svjetskom danu mladih  u Rimu u kolovozu 2000.

Oko pedesetero članova hrvatskog MEP-a sudjelovalo je na najvećem slavlju svete Jubilarne godine 2000. – na svjetskom danu mladih koji se održao u Rimu od 15. do 20. kolovoza 2000. godine. No, prije nego što se došlo u Rim, mladež MEP-a sudjelovala je tjedan dana od 5. kolovoza u inicijativi HORIZON što su je za dvije i pol tisuće mladih uz europskih zemalja organizirali francuski i talijanski isusovci. Bile su to u stvari osmodnevne duhovne vježbe koje su se obavljale na putu, hodočasteći prema Rimu.

Duhovne vježbe za članove MEP-a  7. do 9. rujna 2000.

Svjesni da svakidašnjica ispire i one najljepše uspomene, a da se željezo kuje dok je vruće, neposredno pred početak šk. godine za članove MEP-a koji su sudjelovali na Svjetskom danu mladih i na Horizonu organizirane su  trodnevne duhovne vježbe u osječkoj rezidenciji Srca Isusova, gdje su uz pomoć videosnimaka ne samo obnovili ono što su proživjeli u Rimu, nego su si na temelju svih sadržaja i poruka koje su čuli tijekom tih nezaboravnih dana posvijestili svoje obveze koje Crkva od mladih traži i očekuje u trećem tisućljeću. Svim je sudionicima bilo posviješćeno kako je  velika milost što su mogli sudjelovati na ovom velikom slavlju mladih u Jubilarnoj godini i da se Bogu treba odužiti kroz zahvalnost i kroz vjernost kršćanskim načelima u svakidašnjem životu. Na duhovnim je vježbama sudjelovalo dvadesetak članova.

Hodočašće u Aljmaš za Malu Gospu 8. rujna 2000.

Članovi MEP-a, njih petnaest, na Malu su Gospu hodočastili u Aljmaš pridruživši se tako brojnim drugim hodočasnicima koji su tih dana došli počastiti blaženu Gospu u njezinom tri-stoljetnom starom prošteništu. Bilo je to ujedno i hodočašće na početku nove školske godine i radne godine MEP-a. Pola puta išlo se pješice, i to od Sarvaša do Aljmaša.

Polaganje kamena temeljca za novu crkvu u Aljmašu

23. rujna, subota bilo je u Aljmašu svečano polaganje kamena temeljca za novu proštenišnu Gospinu crkvu u Aljmašu. Stara je crkva u domovinskom ratu srušena te se sada pristupilo izgradnji nove crkve. Kamen temeljac zasuo je betonskom žbukom i jedan predstavnik najmlađih članova MEP-a,  Aljmašanin Mario Palinkaš, čija je slika potom bila objavljena i u novinama Glas Slavonije. Jednu lopatu na kamen temeljac bacio je i duhovnik MEP-a o. Božidar Nagy, nazočan na svečanosti koji je predvodio biskup đakovački mons. Marin Srakić.

Početak radne godine MEP-a  2000./2001.

Svečanom sv. misom  navečer u utorak 26. rujna 2000. u velikoj dvorani Rezidencije Srca Isusova u Osijeku započela je nova radna godina MEP-a. Na svetu su misu došli i mnogi novi  mladi koji se žele učlaniti u MEP. Bio je tu i naš Drago, član br. 1. MEP-a, kojega su na invalidskim kolicima dovezli ostali članovi koji stanuju u blizini.

Hrvatski MEP na europskom skupu Apostolata Molitve  u Zagrebu

U Zagrebu je od  28. do 30. rujna 2000. održan redoviti trodnevni godišnji susret nacionalnih tajnika Apostolata Molitve iz europskih zemalja. Ovaj je skup okupio 22 isusovca i njihova suradnika laika.  Euharistijski pokret nastao je iz Apostolata Molitve kao njegov prilagođeni oblik za djecu i mladež i tako djeluje već od 1917.g. Na ovaj je skup pozvan i duhovnik hrvatskog MEP-a koji je nazočne isusovce izvijestio o Euh. Pokretu u Hrvatskoj, njegovom djelovanju i njegovu razvoju. Francuski predstavnici AM veoma su se zainteresirali za Ivana Merza, pa žele jedan broj  svoga časopisa «Krist izvor života» u godini 2001. posvetiti Ivanu Merzu.

Predstavnik MEP-a na 2. Sinodi Đakovačke biskupije

U Đakovačkoj je biskupiji već dvije godine u tijeku održavanje biskupijske Sinode. Nakon dvogodišnje pripreme, prvo je zasjedanje članova Sinode održano u Đakovu od 15. do 18. X. 2000.  Đakovački  biskup Marin Srakić imenovao je prof. Elizabetu Anić predstavnicom Euharistijskog pokreta  na zasjedanju Sinode. Članovi pokreta redovito su se pripremali za Sinodu i obrađivali  sve teme i materijale koji su slani udrugama i pokretima, te  svoje prijedloge slali Tajništvu Sinode. Delegat MEP-a, prof. Anić, nastupila je na Sinodi dva puta. Jednom je govorila o Ivanu Merzu kao uzoru za mlade, a drugi puta o samom djelovanju MEP-a i o vrijednosti njegovih odgojnih metoda. Nakon njezinog izlaganja mnogi su joj pristupili i izrazili svoje zanimanje za MEP.

Subotički  MEP u pohodu braći i sestrama u Osijeku

Petnaestak MEP-ovaca (članova Mladeži euharistijskog pokreta) iz Subotice 28. listopada posjetila je na svoje veliko zadovoljstvo MEP u Osijeku. Već je doček bio uz čaj i kolačiće, pa nam je i sve ostalo bilo lijepo i ”slatko”. Nakon šetnje kroz grad obišli smo prekrasnu osječku katedralu. Uslijedila je sv. misa koju je predvodio p. Božidar Nagy, duhovni voditelj osječkog MEP–a. Na ovoj se misi osjetilo veliko zajedništvo dviju zajednica ovoga pokreta, iako ih razdvaja državna granica. Naši domaćini su svakog od nas ugostili u svom domu ručkom i nakon toga razgledavanjem grada na čemu im se najtoplije zahvaljujemo. U 16 sati okupili smo se u dvorani kod isusovaca. Bio je to zapravo susret mepovaca iz Osijeka i Subotice. Na tom smo susretu igrali zanimljive igre koje su njihovi animatori osmislili. Te su igre imale za cilj da se što bolje upoznamo. Mnoge od njih smo zapamtili sa željom da ih i u Subotici ”isprobamo”. Naravno, došlo je i vrijeme rastanka, ali, nitko ne bi kući! Htjeli smo ostati još barem jedan dan jer nam se jako svidjelo u Osijeku. A voljeli bismo i mi njih ugostiti u našoj lijepoj Subotici te da nam susreti budu što češći. – Igor

Polaganje obećanja čistoće  8. XII.

I ove godine na blagdan Bezgrešne, 8. prosinca, dvadesetero novih članova MEP-a položilo je obećanje čistoće, kako je to običaj unutar MEP-a već nekoliko godina. Svoje obećanje obnovili su i ostali članovi koji su ga dali prijašnjih godina. Ovaj običaj polaganja obećanja za predbračnu čistoću potječe još od Sluge Božjega Ivana Merza koji ga je položio u svojoj 19. godini na taj isti blagdan Bezgrešne, 8. XII. 1915. Danas je taj običaj na poseban način raširen u Americi pod nazivom True Love Waits, (prava ljubav čeka). Vidi o tome posebne web stranice.

Mladi  MEP-a  ispratili  drugo i dočekali treće tisućljeće u Rimu zajedno s Papom

Skupina od pedesetero mladih iz Hrvatske, predvođeni predstavnicima  hrvatskog MEP-a koji je organizirao ovog putovanje, hodočastili su u Rim na kraju 2000. godine kako bi treće tisućljeće dočekali u Vječnom Gradu zajedno s Papom, te da bi u domovinu vratili hrvatski Jubilarni križ mladih koji je druga skupina MEP-a donijela u Rim za Svjetski dan mladih u kolovozu 2000.

Na staru godinu 31.XII.2000. navečer uputili su se prema Vatikanu. Najprije su od 21,30 do 22,30 proveli u sabranju, molitvi i adoraciji pred izloženim Presvetim Sakramentom u župnoj crkvi Duha Svetoga kraj Vatikana, gdje su otpjevali zahvalnicu «Tebe Boga hvalimo» za sve darove koje nam je Bog udijelio ne samo u protekloj godini, nego i u proteklom stoljeću i tisućljeću. Napose su zahvalili za dar vjere i milost pripadnosti Katoličkoj Crkvi i mogućnosti čestog hodočašćenja u središte kršćanstva, u Vječni Grad Rim. Nakon klanjanja uputili su se zajedno s Jubilarnim križem koji su sa sobom donijeli na Trg sv. Petra i ondje se pridružili desecima tisuća mladih koji su zajedno s papinim vikarom za grad Rim, kardinalom Camilom Ruinijem sa zapaljenim svijećama započeli molitveno bdijenje dočeka trećega tisućljeća. Pred ponoć su zajednički izmolili krunicu na hrvatskom okupljeni oko hrvatskog Jubilarnog križa. Točno u ponoć Sveti se Otac pojavio na prozoru svoje radne sobe i brojnim nazočnim mladima i ostalim vjernicima  uputio svoj pozdravni govor u prvim trenucima novog milenija,te  potom svima podijelio svoj blagoslov. Tako su na najbolji mogući način, okupljeni oko  Kristova Namjesnika i s njegovim blagoslovom, dočekali i ušli u novo tisućljeće kršćanstva.

Zapaljena baklja vjere predana trećem tisućljeću

Nakon što je Papa završio svoj govor i povukao se u svoje odaje, mladi MEP-a imali su na Trgu sv. Petra u ovoj povijesnoj noći prijelaza iz drugog u treće tisućljeće još jedan znakovit i simboličan program. Prof. Vera Valčić, rodom iz Osijeka, koja sada živi u Kanadi, sudionica ovoga slavlja, odmah poslije  ponoći, nakon što je nastupilo novo tisućljeće, te nakon Papinog blagoslova, predala je zapaljenu baklju najmlađem članu u skupini, sedamnaestogodišnjem Dariju Kuljancu kao simbol svjetla kršćanske vjere koju mladi što su je baštinili od starijih trebaju živjeti i prenositi budućim naraštajima u treće tisućljeće. Svjetlo Kristove vjere koje smo primili dužni prenositi i širiti dalje u novom tisućljeću.