Jubilarni Križ mladih

Prijelaz iz drugog u treće tisućljeće kršćanstva te s tim povezan Veliki Jubilej – Sveta Godina 2000. bili su previše važni događaji da bi se dopustilo da prođu kao i svi drugi događaji koji pomalo tonu u povijest a neki i u zaborav. Običaj je da se veliki događaji nečim obilježe, da im uspomena ne izblijedi, te da spomen na njih bude trajan. Često susrećemo razne spomenike, spomen-ploče i druge znakove koji nam govore da se u prošlosti, u određenom vremenskom razdoblju, određenog dana ili godine nešto dogodilo što se ne smije zaboraviti. Tako i ovaj povijesni događaj prijelaza u novo tisućljeće Mladež Euharistijskog Pokreta – MEP željela je obilježiti jednim materijalnim znakom da spomen na nj traje i nakon proslavljenog Jubileja. Potaknuti sličnim inicijativama prijašnjih godina odlučilo se u MEP-u izraditi jedan križ koji će biti višestruki simbol onoga što smo proživjeli u ovome povijesnom razdoblju.

Okolnosti  izrade  križa

Prije polaska u Rim na 15. Svjetski dan mladih koji se održavao od 15. do 20. kolovoza 2000., a kojemu je prethodilo hodočašće Horizon koje je započelo 5. kolovoza, MEP iz Osijeka dao je izraditi veliki križ visine 2,5 m od slavonske hrastovine. Umjetnički ga je ukrasio akademski kipar Mate Tijardović, voditelj Ernestinovačke kiparske kolonije. Križ je potom dovršio i obojio osječki stolar Stjepan Novaković. Križ su mladi ponijeli sa sobom u Rim.

Smisao i simbolika križa

Ovim križem najprije se željelo simbolizirati i predstaviti tisućljetnu dugu baštinu vjere hrvatskog naroda naznačenu  hrvatskim tropletom u koju je utkan Kristov lik kao simbol njegova utjelovljenja u hrvatsku povijest. Tu naslijeđenu baštinu vjere ponijeli su mladi u Jubilarnoj godini u Rim da je Sveti Otac potvrdi, učvrsti i blagoslovi.

Križ je pratio mlade za vrijeme cijeloga hodočašća najprije putovima Italije u okviru inicijative-hodočašća  Horizona. Tako je sudjelovao na svetoj misi uz biskupski oltar u Akvileji. Potom je išao prema Rimu. Na službenom početku  dolaska u Rim bio je nazočan uz oltar na zajedničkoj svetoj misi u crkvi sv. Ignacija za sve sudionike Horizona. Križ je nakon završenog 15. svjetskog dana mladih u Rimu ostao u Domu hrvatskih hodočasnika sve do kraja Jubilarne godine.

Hrvatski križ na Trgu sv. Petra dočekao treće tisućljeće

Druga skupina mladih MEP-a  kojima su se pridružili i mladi Filozofskog fakulteta D.I. iz Zagreba pošli su u Rim na doček Nove godine i novog tisućljeća, te da bi vratili ovaj jubilarni križ u Domovinu. Navečer 31. prosinca ponijeli su sa sobom križ na Trg sv. Petra gdje je dočekao ponoć i dolazak Trećeg tisućljeća ispod Papina prozora. Pred križem je nakon Papinih riječi i blagoslova  simbolički obavljen prijenos svjetla kršćanske vjere – predaja zapaljene baklje vjere koju je najstarija članica skupine 75. godišnja prof. Vera Valčić, hrvatska iseljenica koja živa u Kanadi,  predala   najmlađem članu, 17-godišnjem Dariju Kuljancu.  Križ je potom prenoćio u Vatikanu.

Križ na Papinoj misi prvog dana trećeg tisućljeća i Papinski blagoslov

Ujutro na prvi dan novog tisućljeća cijela skupina mladih sudjelovala je na Papinoj sv. misi na Trgu sv. Petra. Trojica mladića   Tomislav Debeljak, Mario Vidaković i Tomislav Štivojević, predstavnici MEP-a,  ponijeli su križ do Papina oltara, gdje je ostao sve do konca sv. mise. Nakon sv. mise ponijeli su ga pred Svetoga Oca. Papa je križ najprije pogladio, i to Isusovu glavu u sredini križa, a potom je križ blagoslovio. Nakon toga i mladići su pristupili Svetom Ocu i poljubili mu ruku. Tako je križ, blagoslovljen od Pape, krenuo natrag u Domovinu, kamo je stigao 3. siječnja.

Blagoslivljajući križ Papa je blagoslovio i cijelu  hrvatsku baštinu vjere koju mladi kroz simboliku ovoga križa žele prenositi u treće tisućljeće.

Križ putuje Hrvatskom

Po dolasku u Zagreb u župnim prostorijama župe Srca Marijina 9. siječnja, križ su najprije dočekali i pozdravili sudionici Horizona i Svjetskog dana mladih, te rimski hodočasnici koji su križ vratili u Hrvatsku. Pred križem je bila obavljena i mala molitva i meditacija. Sutradan je križ prenesen u kapelicu bogoslova na Jordanovcu i ondje je ostao dva dana, 10. i 11. siječnja. Pred tim križem bogoslovi su imali svoju prvu dvodnevnu duhovnu obnovu u novoj godini. – Sutradan je križ prenesen u kapelu novoizgrađenog Filozofskog Fakulteta Družbe Isusove,  gdje je bio izložen na čašćenje. U petak 19. siječnja križ je prenesen u Baziliku Srca Isusova, gdje mu je iskazalo počast, štovanje i poklon oko 700 vjernika, sudionika seminara za evangelizaciju koji je vodio o. Mijo Nikić, superior Bazilike. U ponedjeljak 21. siječnja, križ je bio prenesen u veliku dvoranu Bazilike Srca Isusova gdje se okupljaju studenti na svoje redovite vjeronaučne susrete. Nakon tumačenja ove inicijative pred križem je obavljena pobožnost. 26. siječnja križ je stigao u Slavoniju, odakle je i krenuo na svoje putovanje. Nakon što je dovezen u Osijek, gdje će mu biti privremeno sjedište, križ je već posjetio župe u Županji i u Štitaru. U određenim prigodama ovaj križ će i nadalje posjećivati župe i zajednice mladih da bi podsjećao na Veliki Jubilej i tisućljetnu kršćansku baštinu hrvatskog naroda koju treba prenositi naraštajima trećega tisućljeća.