Filipini: Blagdan blaženog Ivana Merza

Svečana proslava blagdana Bl. Ivana Merza, zajedno sa štovateljima od 7. do 10. svibnja 2022.

Tema proslave: “Blaženi Ivan Merz: primjer vjernosti krsnim obećanjima” nakon 125. obljetnice krštenja. Svečanosti su započele trodnevljem od 7. do 9. svibnja 2022. godine.

7. svibnja 2022. (Prvi dan) – Svetu misu predvodio je vlč. Filip Ma. de la Cruz, MMHC, generalni poglavar Marijanskih misionara Svetog Križa, lokalne redovničke kongregacije.

8.svibnja 2022. (Drugi dan) – Prije svete mise ustoličena je i blagoslovljena replika Marije Bistrice vlč. Pio Ma. Herrera, MMHC, mjesni poglavar Marijanskih misionara Svetog Križa i rektor Bogoslovnog sjemeništa Sancta Crux, predvodio je euharistijsko slavlje. Zatim je uslijedila pokornička procesija za mirne filipinske nacionalne izbore koji će se održati sljedeći dan.

9. svibnja 2022. (Treći dan) – Očekivano misno slavlje za blagdan Bl. Ivana Merza predslavio je vlč. Lloyd Paul Elauria, OFM, jedan od pionira obitelji blaženog Ivana Merza na Filipinima. Vlč. Elauria je do sada prvi svećenik koji dolazi iz duhovne obitelji i služi kao jedan od njezinih duhovnih savjetnika. Slijedila je procesija u čast Bl. Ivan Merz.

Dana 10. svibnja obilježava se Blagdan Bl. Ivan Merz, misa ozdravljenja u 12:00 i središnja misa  u 18:00 sati.

Misa ozdravljenja – vlč. Leoncito Falcasantos, župnik župe Naše Majke od Neprestane Pomoći, Bagong Silang, Caloocan City, predvodio je misu vlč. Falcasantos je duhovni savjetnik bl. obitelji Ivana Merza, a također služi i kao kapelan filipinske nacionalne policije u biskupiji Novaliches.

Središnju misu služio je vlč. Lamberto Ramos, župni upravitelj Dijecezanskog svetišta i župe Gospe od Napuštenih. Izaslanik je pomoćnog biskupa Biskupije Antipolo, velečasnog Nollyja C. Buco, DD, JCD, JSD. Vlč. Lamberto je poznat kao udovac koji je postao svećenik. Nakon što je proživio uspješan korporativni i obiteljski život, ponovno je ušao u sjemenište nakon smrti svoje supruge.

Tijekom obje mise dodijeljena je nagrada „Apostol mladosti“ pojedincima koji se ugledaju na ljubav bl. Ivana Merza prema mladima. Dobitnici su dr. Maria Dulce Concepcion; g. Foiz Enriquez; gospođa Shirley Monteclaro; Engr. Paul i Milette Marquez i obitelj; gđa Carina Ybanez, i; g. Jeb Principe.

30. svibnja obilježit će se i druge aktivnosti poput blagdana svete Dimfne, zaštitnice duševnog zdravlja. Svečanosti će se zaključiti 22. lipnja 2022., na 19. obljetnicu beatifikacije bl. Ivana Merza.