Na blagdan sv. Josipa ove godine navršilo se dvanaest godina kako je 19. ožujka 2008. na Filipinima osnovana Vicepostulatura bl. Ivana Merza. Za vicepostulatora imenovan je Dave Ceasar Dela Cruz, profesor liturgije koji još kao student 2005. g. otkrio bl. Ivana Merza preko Interneta na poticaj svoga profesora liturgije.

Odmah se zainteresirao za našega hrvatskog Blaženika koji ga je oduševio svojim svetačkim životom i svojom ljubavlju prema liturgiji. Početkom listopadu 2007. g. prof. Dave dela Cruz došao je u Hrvatsku samo zbog bl. Ivana, hodočastio je najprije na njegov grob i potom na sva mjesta koja su s njime povezana. Na povratku prof. Dela Cruz osnovao je na Filipinima Bratovštinu katoličkih svetaca čiji je cilj promicanje poznavanja i štovanja novijih blaženika i svetaca među koje je na prvo mjesto uvrstio hrvatskog blaženika Ivana Merza.

Godinu dana kasnije, 19. 3. 2008. uslijedilo je osnivanje Vicepostulature na Filipinima a za prvoga vicepostulatora imenovan je prof. Dave. Tako je započelo i službeno promicanje štovanja bl. Ivana Merza kao apostola mladeži na Dalekom istoku. Tijekom svih ovih dvanaest godina to se promicanje štovanja od strane Vicepostulature i njenih suradnika sastojalo u sljedećem: posjećivanje raznih župa i katoličkih školskih centara gdje su održavana predavanja, duhovne obnove ili duhovne vježbe koje su  za temu imale život i svetost bl. Ivana Merza. Potom su bile organizirane razne procesije s nošenjem i blagoslovima s relikvijama hrvatskog Blaženika, izložbe ne samo u župama nego i na javnim mjestima te trgovačkim centrima gdje su vjernici posjetitelji preko velikih panoa bili  informirani o životu bl. Merza.

Filipinska Vicepostulatura otvorila je i posebnu web-stranicu posvećenu hrvatskom Blaženiku. Vrhunac promicanja štovanja bl. Ivana Merza bilo je osnivanje i otvorenje posebnog Centra bl. Ivana Merza u Marikina Cityju blizu Manile; on je smješten u zgradi na dva kata u kojem se nalaze uredi Vicepostulature, velika kapela s relikvijama Blaženika kao i drugih svetaca, stan za vicepostulatura te ostale nusprostorije.

Centar je svečano otvorio i blagoslovio mjesni biskup pokrajine Antipolo mons. Francisco De Leon 3. ožujka 2018. U kapeli centra redovito su se slavile sv. mise posebno za bolesnike. Zbog sve većeg broja štovatelja i hodočasnika koji posjećuju Centar i relikvije bl. Ivana obnovljena je i proširena kapela Centra i svečano je bila otvorena za upotrebu 8. rujna 2019. Kao što je već javljeno, nakon izolacije grada Marikina Ctiya zbog koronavirusa, štovatelji bl. Ivana Merza prvi su u gradu organizirali pokorničku procesiju po ulicama grada za prestanak pandemije. Dvanaest godina štovanja bl. Ivana Merza na Filipinima jest veliko duhovno obogaćenje mjesnog vjerničkog stanovništva koje će se i dalje razvijati kako naglašava vicepostulator Dave dela Cruz.