Na prvu nedjelju Došašća 2. prosinca 2018. započelo je slavlje Godine mladih na Filipinima u okviru devetogodišnje pripreme za Veliki filipinski jubilej – 500 godina od dolaska kršćanstva u tu zemlju što će se slaviti 2021. godine. Svaka godina od ovih devet godina pripreme posvećena je jednoj temi. Tako je godina 2019. posvećena mladima u okviru koje će se organizirati brojne pastoralne inicijative za filipinsku mladež.

Jedna od inicijativa jest pohod relikvija bl. Ivana Merza po filipinskim biskupijama i župama. O tome je 17. prosinca donijela vijest Agencija Filipinske Biskupske Konferencije CBCPNEWS na svojoj službenoj web stranici. Vice-postulatura bl. Ivana Merza koja postoj na Filipinima već deset godina, započela je ovih dana kako izvještava agencija, svoje djelovanje u Godini mladih na najsjevernijem dijelu Filipina, u provinciji Batanes u glavnom gradu imenom Basco.

Donosimo u hrvatskom prijevodu kako slijedi najvažnije dijelove ove vijesti s web stranice Filipinske Biskupske Konferencije.

Katedrala San Domingu u Bascu

„Vlč. Ronald Manabat, rektor katedrale u Bascu, glavnom gradu najsjevernije filipinske provincije Batanes, uputio je poziv Vicepostulaturi bl. Ivana Merza koja ima svoje sjedište u gradu Marikini blizu Manile, da Vicepostulator Dave dela Cruz posjeti njihovu biskupiju i donese relikvije bl. Ivana Merza na javno čašćenje. Poziv je prihvaćen i tako je Vicepostulator pošao onamo s relikvijama bl. Ivana Merza ali i relikvijama ostalih mladih svetaca. Javno čašćenje relikvija uz popratna predavanja i pobožnosti održano je u katedrali grada Basca od 13. do 17. prosinca ove godine.

‘Nastojimo obogatiti slavlja povodom Godine Mladih u biskupijama i župama i to na način da smo organizirali pohod relikvija bl. Ivana i ostalih svetaca mladeži’, rekao je vicepostulator za kanonizaciju bl. Ivana Merza – Dave Ceasar dela Cruz.

Osim u gradu Bascu relikvije su obišle župe u mjestima Ivani i Matau i bile su toplo primljene od strane vjernika. Na sam zemaljski rođendan bl. Ivana Merza, 16. prosinca mons. Danilo Ulep predvodio je klanjanje pred slikom i relikvijama bl. Merza u katedrali u Bascu.

Blaženi Ivan Merz, profesor i odgojitelj iz 20. stoljeća, prepoznat je po predanosti u izgrađivanju i odgoju mladih svoga vremena u vjeri i kršćanskom načinu življenja. Bio je istaknuti promicatelj liturgijske obnove, karitativnih djelatnosti, ljubavi i vjernosti Papi. Također, mnogo je pisao, bio je kršćanski teolog laik i filozof koji je bio nadahnuće mnogima tijekom svoga života.

Relikvija bl. Ivana Merza prve klase

Vicepostulator Dave donio je sa sobom u Batanes dva relikvijara. U jednom se čuva relikvija prve klase od bl. Ivana Merza (komadić njegova rebra). U drugom relikvijaru se nalaze relikvije mladih svetaca: svetih Dominika Savija, Marije Goretti, Kater Tekakwithe, Rose Limske, Franje i Jacinte Marta, blaženih Imelde Lambertini, Piera Giorgia Frassati, Alberta Marvellija i Karoline Kozke. Tu  se nalazi i komad koralja iz mora u koje je bilo bačeno nakon mučeništva tijelo sv. Pedra Calungsoda, mladog filipinskog sveca.


Relikvijar s relikvijom bl. Ivana Merza

Banjalučki biskup Franjo Komarica u svome nedavnom pismu filipinskim biskupima podržava ovaj pohod svetih relikvija bl. Ivana i drugih svetaca mladeži i zahvalan je Vicepostulatoru što se revno angažirao u širenju poznavanja i štovanja bl. Ivana na Filipinima.

Zainteresirane biskupije, župe i zajednice poput škola i pokreta mladih koje žele da i u njihovu zajednicu dođu na čašćenje relikvije bl. Ivana Merza i ostalih mladih svetaca, mogu se obratiti  na  Centar bl. Ivana Merza u Marikini: broj telefona: (02) 6212230 ili +63956-125-3804. Kontakt je moguć i putem e-mail adrese: vp.ivanmerz@gmail.com“ .

Time završava vijest na portalu Filipinske Biskupske Konferencije o čašćenju relikvija bl. Ivana Merza u povodu filipinske Godine mladih.