Na II. korizmenu nedjelju, 5. ožujka, Vicepostulatura bl. Ivana na Filipinima, u zajedništvu s Postulaturom u Hrvatskoj, službeno je otvorila Jubilarnu godinu kojom se obilježava nekoliko važnih obljetnica iz života blaženog Ivana Merza. 1.  Stotinu godina kako je Ivan Merz obranio svoju doktorsku disertaciju i postigao naslov doktora filozofije (9.5.1923.) – 2. Stotinu godina kako je 18. kolovoza 1923. Merz izabran za predsjednika Hrvatskog  katoličkog omladinskog saveza. – 3. Stotinu godina kako je položio vječni zavjet čistoće i postao posvećeni laik u svijetu (8. 12. 1923.) – 4. Stotinu godina kako je osnovan Hrvatski orlovski savez kojemu je Ivan Merz bio suutemeljitelj (16. 12. 1923.). – 5. Stotinu godina od uvođenja Katoličke akcije u Hrvatsku (16. 12. 1923.). Ove godine obilježavamo i  20. obljetnicu beatifikacije Ivana Merza (22. 6. 2003.) a na Filipinima k tome slave i 20. obljetnicu osnivanja Zajednice štovatelja bl. Ivana Merza na Filipinima.

Biskup Teodor Bacani, ml., biskup u miru Biskupije Nobaliches predvodio misno slavlje kojom je otvorena Jubilarna godina

ŠTOVATELJI BL. IVANA MERZA NA FILIPINIMA AKTIVNO DJELUJU NA PROMICANJU NJEGOVOG ŠTOVANJA

U nedjelju, 5. ožujka, svetom misom koju je predslavio filipinski biskup Teodor Bacani ml., u kapeli Centra bl. Ivana Merza na Filipinima otvorena je Godina zahvalnosti za ovih pet stogodišnjica koje su vezane za bl. Ivana i za sve milosti koje je primila Zajednica štovatelja bl. Ivana na Filipinima tijekom dvadeset godina svoga postojanja.   Zajednica štovatelja bl. Ivana s Filipina  pripremili su razne aktivnosti tijekom cijele godine. Tako će blagdan bl. Ivana slaviti od 10. do 14. svibnja. U studenom pripremaju svečano čašćenje blaženikovih relikvija, a završetak Jubilarne godine obilježit će svečanim misnim slavljem 16. prosinca, na dan kada se spominjemo Blaženikovog zemaljskog rođendana.

Unutrašnjost kapele bl. Ivana Merza

ŠTOVATELJI S FILIPINA DOLAZE U ZAGREB!

Tri člana Vicepostulature sa Filipina predvođeni vicepostulatorom dr. Dave dela Cruzom tijekom Jubilarne godine posjetit će  Zagreb gdje će sudjelovati na hrvatskim svečanostima u čast stogodišnjih jubileja bl. Ivana te će posjetiti mjesta koja su povezana sa ovozemaljskim životom bl. Ivana. Hodočastit će i na njegov grob. Nakon posjete Zagrebu, Filipinci će posjetiti Pariz i Rim, mjesta koja su povezana s bl. Merzom.

 

Dave Dela Cruz uz prikaz programa štovatelja bl. Ivana za ovu godinu

CIJELA GODINA OBILJEŽENA DUHOVNIM I TJELESNIM DJELIMA MILOSRĐA

Vicepostulatura na Filipinima pripremila je i razne edukacije za laike iz područja filozofije i teologije i to potpuno besplatno. Mladi će se laici moći obrazovati u području kršćanskih istina od travnja do studenoga. Uz ovo duhovno djelo milosrđa, štovatelji s Filipina hranit će beskućnike tijekom cijele godine, a pripremili su i financijsku pomoć za studente kroz stipendiranje za one koji su slabijeg imovinskog stanja.

FILIPINSKE CRKVE UKRAŠENE SLIKAMA BL. IVANA

Štovatelji na Filipinima će tijekom cijele godine širiti materijale o bl. Ivanu kako bi se i ostatak Filipina informirao o našem laiku-blaženiku. Već su marljivo izrađivali slike koje će tijekom ove godine biti postavljane u raznim sakralnim i svjetovnim prostorima.

FILIPINSKI BISKUPI PREPOZNALI ZNAČAJ HRVATSKOG BLAŽENIKA

 

Štovatelji bl. Ivana Merza u Hrvatskoj već su imali prilike čitati kako na Filipinima o svakoj važnoj obljetnici i proslavi blagdana bl. Ivana misna slavlja predvode biskupi koji dolaze iz raznih biskupija na Filipinima što dovoljno govori o tome koliko Crkva na Filipinima prepoznaje značaj hrvatskoga blaženika i biskupi rado svojim doprinosom sudjeluju u promicanju njegova života tako da nam njegov život bude primjer i danas. Ovoga puta misno slavlje u povodu otvaranje ‘Jubilarne godine’ predvodio je biskup Teodor Bacani, ml., biskup u miru Biskupije Nobaliches. “Biskup Bacani poznat je kao jedan od naših zagovornika u osnaživanja laika na Filipinima i bio je jedan od saborskih otaca Drugog plenarnog vijeća Filipina. Možemo reći da je on živući biskup koji je svojom borbom za socijalnu pravdu i laičkim angažmanom u Crkvi ušao u povijest Filipina. Iznimno nam je drago što je upravo on otvorio Jubilarnu godinu.”, javio nam se s Filipina idejni pokretač svih ovih aktivnosti, vicepostulator dr. sc. Dave Dela Cruz.

Pogledajte galeriju fotografija s otvaranja Jubilarne godine