U Marakiniju blizu Manile na Filipinima 20. siječnja 2018. otvoren je centar „Blaženi Ivan Merz“ u kojemu se nalaze i njegove relikvije. Time započinje novo poglavlje u širenju štovanja bl. Ivana na toj katoličkoj zemlji. Štovatelji bl. Ivana zajedno sa zaposlenima i volonterima okupili su se toga dana u prijepodnevnim satima u novootvorenom centru na euharistijsko slavlje koje je predvodio pater Jeffty Mendez iz župe Svetog Gabrijela od Žalosne Gospe na čijem se teritoriju nalazi centar. U Centru se nalazi kapelica u kojoj se čuvaju relikvije bl. Ivana kao i druge relikvije svetaca. Kapelica se još zove i „relikvijarijum“ zbog nazočnosti relikvija koje su u njoj pohranjene. Pater Mendez blagoslovio je tom prigodom kapelicu a potom i cijeli Centar.

Poslijepodnevnu je sv. misu u Centru služio pater Joel Raymundo. Na misi su prisustvovali članovi obitelji i prijatelji vicepostulature Blaženog Ivana Merza, poslužitelji oltara i posjetitelji. Pater Raymundo je na kraju postulaturi darovao relikviju kanonizirane svetice Josephine Bakhita. Relikvija je drugoga reda i biti će pridodana relikvijama Ivana Merza.

Kuća koja je otvorena kao Centar prostire se na dva kata u 60 kvadratnih metara i u vlasništvu je obitelji vicepostulatora Dela Cruza. Na prvome katu nalazi se ured vicepostulatura, tri prostorije za ostalo osoblje i kuhinja. Tri prostorije za povremene radnike, volontere, štovatelje, posjetitelje i svećenike nalazi se na drugom katu. Centar je okružen i vrtom.

Na kraju cjelokupne proslave, vicepostulator Dela Cruz zahvalio je dobrotvorima Centra. Organizirana je tombola sa simboličnim darovima kao izrazima zahvalnosti. Vicepostulator je i prigodnim riječima ohrabrio štovatelje da se i dalje utječu u zagovor Blaženog Ivana kao i da nastave pomagati Centar koji će biti otvoren od ponedjeljka do subote, od 8.00 do 17.00.