S Filipina nam stiže vijest o posjetu patera Ivana Ike Mandurića vicepostulaturi na Filipinima.

„Ovo je godina puna blagoslova, godina puna izazova, godina prepuna pouzdanja u Gospodinovu božansku providnost“, riječi su vicepostulatura Davea Ceasara Dela Cruza, dana 3. ožujka 2019., koje opisuju godinu od osnutka Centra bl. Ivana Merza i relikvarija. Mons. Francisco De Leon, biskup antipolske dijeceze, formalno je otvorio i blagoslovio Centar Ivana Merza i relikvarij (prostor u kojem se čuvaju svete relikvije) dana 3. ožujka 2018. Centar je prvi oratorij na FIlipinima posvećen bl. Ivanu Merzu i prvi oratorij koji čuva njegove relikvije i relikvije drugih svetaca koje su u vlasništvu vicepostulature na Filipinima.

Godinu nakon, na godišnjicu otvorenja Centra, volonteri, pristaše, hodočasnici i učenici bl. Ivana Merza okupili su se na misi zahvalnici. Misa je bila obogaćena prisustvom patera Ivana Ike Mandurića SJ, hrvatskog isusovca koji je na svojoj trećoj probaciji upravo na Filipinima. Božanska je providnost potaknula vicepostulatora da pozove patera Mandurića u Marikinu.

Nakon što je pater Mandurić stigao, obišao je čitavi Centar bl. Ivana Merza zajedno s relikvarijem. Gosp. Dela Cruz je s njim podijelio sve što čini u svome apostolskome radu kao vicepostulator na Filipinima i očitovao svoju želju da se u što većoj mjeri proširi pobožnost bl. Ivanu.

Tokom mise, okupljeni su mogli vidjeti relikvije prve klase (kost bl. Ivana Merza) koju je pater Mandurić ponio sa sobom na Filipine iz Zagreba. Relikvija je dar postulatora, isusovca Božidara Nagya. Uz patera Mandurića na misi je koncelebrirao o. Leoncito Falkasantos, župnik župe Marije Majke Crkve.

U svojoj propovijedi pater Mandurić je povezao Baziliku Srca Isusova i Centar bl. Ivana Merza: oboje je povezano prisutnošću bl. Ivana Merza. Progovorio je i o vlastitom osjećaju povezanosti s blaženim Merzom. Povezuje ih isto ime, molitve upućene Merzu, i apostolat koji mu je dodijeljen u Bazilici Srca Isusova gdje svakodnevno svjedoči prisustvu mnogih ljudi koji se uzdaju u zagovor bl. Ivana. Na kraju propovijedi pater Mandurić je istaknuo da je bl. Ivan izazov za nasljedovanje svakome tko ide putem svetosti. Misa je završila tako da je pater Mandurić okupljenima podijelio blagoslov na hrvatskom jeziku s relikvijama bl. Ivana. Nakon toga je uslijedilo čašćenje relikvija uz pozdrav „Zdravo Kraljice“.

U svom zahvalnom govoru, vicepostulator Dela Cruz pozdravio je patera Mandurića na hrvatskom jeziku i zahvalio mu na posjetu. „Osjećamo se kao da smo u Hrvatskoj, osjećamo prisustvo bl. Ivana ovdje“, završio je Dela Cruz. U završnim je riječima vicepostulator Dela Cruz pozvao svakoga da kontinuirano radi i potpomaže zajednicu bl. Ivana Merza na Filipinima. Podsjetio je: „Naša misija je podučavati ljude o Isusu i voditi ih k Njemu. Naša je zadaća na ovome svijetu postati svetima.“. Okupljene je, također, ohrabrio da Hrvati i Filipinci zajedničim snagama posebno pridonesu renoviranju relikvarija bl. Ivana Merza u Marikini i izgradnji Centra bl. Ivana Merza u kojem će se prakticirati duhovnost, kao i izgradnju skloništa, škole i kapelice u Antipoli.