Jedan od  najtiražnijih francuskih tjednika, katolički časopis La vie (Život) broj 3308  (od 22. do 28. siječnja 2009.) u specijalnom dosijeu (dodatak namijenjen za čuvanje) predstavlja mladoga profesora suvremene francuske književnosti Thomasa Gueydiera velikog štovatelja bl. Ivana Merza o kojemu opširno govori u svome intervjuu.

Prof. Thomas Gueydier, laik, otac četvero djece, 2004. prihvatio je vrlo zahtjevnu funkciju koordinatora teološkog centra u Caenu, da bi 2007. bio imenovan direktorom istoga prestižnog teološkog ali i kulturnog središta Normandije.

Ime g. Gueydiera nije nepoznato ni u Hrvatskoj. Osobito ga se sjećaju štovatelji bl. Ivana Merza. Mladi francuski profesor posjetio je Hrvatsku 2005. godine i održao je u Zagrebu i u Banjoj Luci više predavanja posvećenih hrvatskom Blaženiku, posebice Merzovoj doktorskoj disertaciji koja obrađuje utjecaj liturgije na francuske književnike.

Na početnoj stranici navedenog dosijea u časopisu LA VIE uz  njegovu fotografiju-portret, novinar je za naslov izdvojio rečenicu iz interviewa s profesorom Gueydierom «Kršćani, udarimo šakom o stol !»  (Chrétiens, taponsdupoing sur la table!). Govoreći o svojim aktivnostima vezanim uz ravnatelja centra g.Gueydier izražava želju da svojim radom pridonosi povezivanju suvremenog društva s njegovom kršćanskom baštinom. Kako su njegovi suradnici uglavnom svećenici, napominje da u izrazito crkvenu sredinu nastoji unijeti i svoj laički pogled na svijet, potičući teologe u rasvjetljavanju mnogih pitanja vezanih uz teme koje zaokupljaju suvremeno društvo. Navodeći neke pozitivne primjere djelovanja kršćana iz svoje sredine, naglašava kako je svaki krštenik pozvan objavljivati kršćanske vrijednosti, katkad se i suprotstaviti  općeprihvaćenim stavovima, štoviše udariti i šakom o stol. Kršćani se trebaju bez straha uključivati u rasprave o gorućim pitanjima našeg vremena – umjesto povlačenja, poticati diskusiju. Samo tako moći će svjedočiti svoje pouzdanje u Božju providnost, ističe Thomas Gueydier .

Govoreći o sebi profesor Gueydier spominje svoje odrastanje u kršćanskoj obitelji što je mnogo pridonijelo njegovu formiranju i izgrađivanju vlastitoga stava prema kršćanstvu i Crkvi. Ne tako davno, ljeta 2003. godine, otkrio je Ivana Merza koji je također mnogo utjecao na njegovu duhovnost. Merz ga je najprije oduševio svojom disertacijom o utjecaju liturgije na književnost. U toj knjizi mladi profesor iščitao je most između vjere i kulture. Upravo ta tema zaokuplja i njegove težnje. U želji da što bolje upozna život i djelo Ivana Merza, posjetio je Zagreb i Banju Luku gdje se obogatio novim spoznajama i njegovom duhovnošću. I ne samo to, hrvatski Blaženik postao je duhovni uzor današnjem ravnatelju teološkog instituta u Caenu. Ivan Merz štuje se i u cijeloj njegovoj obitelji. Svojem trećem djetetu, rođenom 2005. uz ime Jean dao je drugo ime Ivan. Zajedno s djecom svake večeri obitelj Gueydier moli se blaženom Ivanu. Djeca postepeno upoznaju Ivana Merza i vesele se što će uskoro posjetiti Hrvatsku i doći na grob Blaženika kojemu se svakodnevno mole…

Tekstu kojim se predstavlja ravnatelj teološkog centra u Caenu, dodani su fotografija i najvažniji biografski podaci njegova duhovnog uzora Ivana Merza. Uz to, čitateljima  je ponuđen i Merzov tekst za meditiranje – Paul Verlaine o liturgiji, ulomak iz knjige Utjecaj liturgije na francuske pisce kao i podaci o drugom izdanju ove knjige i mogućnosti njezine nabavke, a nije zaboravljena ni adresa web-stranice Ivana Merza.