Štovanje bl. Ivana Merza proširilo se i do krajnjih granica Rusije. Širi ga veliki štovatelj bl. Ivana Merza, vlč. IVAN FLORES iz Družbe Verbo incarnato koji je porijeklom iz Argentine i  kao misionar župnik je katoličke župe u dalekom gradu Habarovsku na krajnjem istoku Rusije (blizu Vladivostoka). Župa je posvećena Bezgrešnom Začeću bl. Djevice Marije a ima i svoju web stranicu:

http://www.catholickhabarovsk.org

Župnik p. Flores naslikao je bl. Ivana Merza u stilu ruskih ikona. Slika će biti postavljena u župnoj crkvi.

Zalaganjem vlč. Floresa bl. Ivan Merz proglašen je ovih dana zaštitnikom mladeži tamošnje župe. O tome izvještava i članak na župskoj web-stranica: Блаженный Иван Мерц стал покровителем молодежи прихода.

http://www.catholickhabarovsk.org/events/show/id/62

Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je i u toj ruskoj župi. Za tu prigodu o. Flores koji se bavi i slikarstvom naslikao je bl. Ivana Merza u  stilu ruskih ikona koja će od sada biti trajno izložena u župnoj crkvi na čašćenje vjernicima.

U širenju štovanja župniku pomaže i jedan mladi Hrvat, ing. Ante Stojan koji je prije nekoliko mjeseci ondje našao zaposlenje i aktivan je član te župske zajednice. Na zamolbu vlč. Floresa Postulatura je poslala ovoj župi relikvije bl. Ivana s informativnim materijalima o našem Blaženiku. Sljedeće godine župnik s mladim štovateljima bl. Ivana žele hodočastiti na njegov grob u Zagrebu.