Muška molitvena zajednica „Bl. Ivana Merza“ župe Jelkovec u Zagrebu sudjelovala je u nedjelju 17.03.2024. na Karmelskom križnom putu koji se već 12. godinu za redom održava samostanu Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu. Križni put se održava u parku na otvorenom i svaka postaja posvećena je jednom od svetaca karmelskog reda.

Posebnost ovoga križnog puta je što okuplja mlade, sestre, djecu, zajednice i prijatelje s kojima su sestre karmelićanke povezane i svaka od tih zajednica oblikuje jednu postaju križnog puta. Muška molitvena zajednica bl. Ivana Merza bila je pozvana oblikovati 11. postaju križnog puta „ Isusa pribijaju na križ“.

Još jedna posebnost križnog puta je u tome što razmatranje može biti praćeno pantomimom ili nekom simbolikom, može biti napisano u obliku dijaloga ili ispjevano kroz neku pjesmu ili recital. Sudionici su bili pozvani upotrijebiti svu svoju kreativnost i maštovitost.

Članovi zajednice su postaju oblikovali u obliku dijaloga između članova zajednice i njihovog zaštitnika bl. Ivana Merza.  Oni mu se obraćaju, postavljaju mu pitanja i mole ga da im pomogne upoznati to Presveto Srce, a Merz im odgovara iz dubina Presvetog Srca Isusova u kojem se nalazi.

U pripremi teksta razmatranja članovi zajednice sudjelovali su timski i svatko se trudio na svoj način dati doprinos u kreiranju 11. postaje križnog puta. Poslije križnog puta služena je svečana sv. misa u koju su uključene osobne nakane sudionika koje su  zapisali i ostavili u košari ispred oltara. Nakon svete mise nastavilo se radosno zajedništvo u samostanskom dvorištu uz okrjepu koje su pripremile gostoljubive sestre i prijatelji samostana.

Članovi Muške molitvene zajednice bl. Ivana Merza svjedoče da im je sudjelovanje u križnom putu i boravak kod sestara karmelićanki bilo divno iskustvo i ujedno mala korizmena duhovna obnova. Osim toga njihova molitvena zajednica već dugi niz godina gaji posebnu pobožnost prema Gospi Karmelskoj; većina članova nosi karmelski škapular i Gospu Karmelsku doživljavaju kao suzaštitnicu muške molitvene zajednice.

U nastavku donosimo tekst 11. postoje Križnoga puta kako su je stastavili članovi Molitvene zajednice bl. Ivana Merza.

MUŠKA MOLITVENA ZAJEDNICA “BL. IVAN MERZ” iz  župe Jelkovca u Zagrebu

11. POSTAJA – ISUSA PRIBIJAJU NA KRIŽ

Dragi Ivane Merzu,  zaštitniče naše zajednice, mi te trebamo. Povedi nas u veliki misterij presvetog Srca Isusova  koje je probodeno i razapeto za nas na drvetu križa. Povedi nas u dubine tog Srca iz kojeg se izlila bezuvjetna , neograničena, trajna,  vječna  ljubav. Ona ljubav  koja se predala i otkupila naše grijehe . Govori nam brate Ivane, pomozi nam upoznati i ljubiti to Presveto Srce!

Pitanje 1:  Bl. Ivane,  neposredno prije smrti zapisao si ove riječi pune pouzdanja: 

                 „Očekujem milosrđe Gospodinovo i nepodijeljeno, potpuno, vječno  posjedovanje Presvetog Srca Isusova“.  Reci nam Ivane , što si doživio kada si nakon smrti ušao u  dubine Presvetog Srca Isusova.

Bl. Ivan Merz:  „Oćutio sam svu bol i nježnost tog Božanskog Srca. Čavli koji su ga pribili na križ su naši grijesi i nezahvalnosti. Zapamtite.., grijeh je najveće zlo,  jedino zlo, jer nas lišava jedinog dobra-Boga.  Stoga grijeh valja najviše mrziti i svim se sredstvima protiv  njega boriti. Koliko je samo Srce Isusovo zahvalno kada mu vjerujemo, kako ga tješi kada ga ljubimo, kada mu se svim srcem predamo.“

Pitanje 2:  Reci nam brate Ivane zašto je to Srce moralo toliko trpjeti, zašto se moralo dati razapeti, zašto žrtva, zašto umiranje…

Bl. Ivan Merz: „Braćo, život nije uživanje nego žrtva. Bez žrtve nema ljubavi. Koliko se daješ raspeti za druge toliko ljubiš. Srce Isusovo pribijeno na križ dalo je sve za nas. Ne bojte se dati raspeti za bližnje, ne bojte se smrti, ovdje gore u Srcu Isusovu, tu je ono pravo carstvo.“

Pitanje 3 : Bl. Ivane, boraveći na bojištu čeznuo si  za svetom pričesti. U svome Dnevniku zapisao si : „ Neki dan vidjeh svećenika. Najradije bih poljubio ruke koje su držale Krista“.

Mi vjernici rijetko molimo, za naše svećenikie, ostavljamo ih same. Pribijamo ih na križ svojom  odsutnošću i ne-ljubavlju.

Bl. Ivan Merz: „Koliko samo Srce Isusovo gori od ljubavi za svoje Svećenike! Oni vas hrane Kruhom Života!   Pričest je izvor života! Silno , svesilno, čeznite tom vrelu-  Euharistiji. Euharistija je ona vatra koja u vama pali hrđe grijeha i  daje život vašoj duši. Bez svećenika nema euharistije.

“Ljubite svoje svećenike! Molite za njih! Žrtvujte se za njih! Dajte se raspeti zajedno s njima!“

Pomolimo se:  Presveto Srce Isusovo, molimo te da po zagovoru bl. Ivana Merza podariš svojoj Crkvi novih svetih svećenika i redovnika. Podigni u našem narodu svete pastire koji će biti živa slika tvog Raspetog Srca. Neka se uvijek znaju nesebično žrtvovati za stado koje im je povjereno i davati nam hranu koja ostaje za život vječni.