Božidar Nagy D.I.

„Ako ne znaš tko si, doći će drugi pa će ti reći
da budeš ono što on bude htio!
“ I. Petrićević

POD GESLOM „ZA VJERU I DOM“
Drugi sastanak hrvatske katoličke mladeži
Zagreb, 1907.

Od 4. do 6. kolovoza 1907. održan je u Zagrebu Drugi sastanak hrvatske katoličke mladeži u okviru Hrvatskog katoličkog pokreta koji je tada bio još u svojim počecima. (Započeo je 1903. g.) Kako su u to vrijeme u Hrvatskoj postojale veoma uske veze i prijateljski kontakti sa slovenskim katolicima i predstavnicima njihove katoličke mladeži taj je sastanak u javnosti bio nazivan i „Prvi hrvatsko-slovenski sveđački katolički sastanak“. Dapače zajednički su ga organizirali voditelji katoličkih omladinskih društava iz Hrvatske i Slovenije. Tako posljednji broj lista Luči za školsku godinu 1906./1907. (br. 9. i 10., Zagreb, lipanj 1907.) donosi još jednom, tj. posljednji put prije ljetnih praznika, istaknutim slovima već na prvoj stranici poziv za sudjelovanje na ovom sastanku. Ovaj poziv donosimo ovdje u cijelosti. Iz njega se vidi duboka kršćanska svijest i uzvišene ideje koje su pokretale te mlade ljude da animiraju svoje vršnjake i privole ih ne samo za sudjelovanje na sastanku nego što je važnije na rad za ostvarenje ideala i načela za koje su se borili:

Poziv na prvi hrvatsko-slovenski sveđački katolički sastanak

         „Braćo! Drugovi! Godina se za godinom niže, vijek za vijekom u nepovrat ide, otkad hrvatski sin šalje hvalu dobrim nebesima, što su mu naklonila grudu ovu i darovala ga svetim darom – vjerom kršćanskom. Dobro je pohranio Hrvat ove dare u srce svoje i ljubio ih ljubavi velikom, koja mu je uvijek podavala snage, da je mogao živjeti i umirati za njih: Za vjeru i dom svoj. Jest, to su ideali starih Hrvata, koji su ih zanosili u danima slave, a dizali u časovima tuge…

I umirali su stari Hrvati, pređi naši, ali ne pomriješe s njima ideali njihovi, jer ih u baštinu dadoše nama.

         A mi, vjerni sinovi slavnih otaca – zar da ne čuvamo amanet ovaj sveti i ne kročimo stazom osvijetljenom sjajem njihovim?! Zar da budemo nevrijedni potomci pradjedova naših, koji su krv svoju lili za ovo dragocjeno blago?!

         Ne, ne ćemo, jer to bi bila nevjera tradicijama otačkim!

Svrstat ćemo se u čvrstu falangu i okupiti ćemo se pod barjak, na kojemu se djedovskom krvlju pisana sjaje slova: Sve za vjeru i za dom!

Zato se želimo o hoćemo sastati.

Sastat ćemo se, nek se vidi, da hrvatski đak hoće da bude neustrašivi pobornik očinskih svetinja: da je katolik, da je Hrvat!

Sastat ćemo se, da si kao ponosni hrvatski sinci pružimo desnice ruke, one desnice, što su svagda i svagdje spremne, da rade za Krista i za dom. Sastat ćemo se, da nam se srca razdragaju u bratskom zagrljaju, pa da se upale svetim osjećajima.

Sastat ćemo se, da brat brata znade. Sastat ćemo se Slovenci i Hrvati, da složnim poradimo silama za zajedničke ideale pod geslom: ‘Za vjeru i dom’.  ‘S Bogom za ljudstvo’.

         Zato pohrlite braćo hrvatski đaci, bez ikakove stranačke razlike 4., 5. i 6. kolovoza o. g. u Zagreb na prvi sastanak hrvatskog i slovenskog katoličkog đaštva, kojemu je svrha učvršćenje i proširenje organizacije katoličke mladeži, pogotovo o prošlom i budućem našem radu na korist doma i vjere, te napokon uže zbliženje s braćom slovenskim đacima na solidnom temelju, na temelju zajedničkog rada.

         Znajući, da je u hrvatskog katoličkog đaštva budna i vjerska i domovinska svijest, koja mu nameće velike obveze prema Bogu i narodu, i uvjereni o nuždi jedinstvenog rada, uzdamo se, da ćete se rado našem pozivu odazvati i doći, da ponovimo slavne dane ‘Prvog hrvatskog katoličkog sastanka’ i da odgovorimo nadama naroda, koji nas je poslao, da crpimo znanje, ali ujedno i obvezao, da pribranu duševnu glavnicu uložimo na njegovo dobro.

         U to ime dobro došli! Bratska vas srca čekaju!

Za hrvatsko katoličko đaštvo:

stud. phil. Ljubomir Maraković
o. g. predsj. „Hrvatske“

stud. iur Ferdo Pavelić
o.g. predsj. „Domagoja“

Antun Prstec
zastupnik hrv. Bogoslova

svrš. uč. pripr. V. Pevalek
za učit. pripravnike

Za slovensko katoličko đaštvo:

stud. phil. Iv. Dolenec
o. g. predsj. „Danice“

stud. phil. Jos. Puntar
o. g. predsj. „Zarje“

stud. Iur. Ivo Česnik
o. g. podpredsj. „Slov. dij. zveze“.

Matej Dagarin
zastupnik slov. Bogoslova

Kao što je gore navedeno ovaj apel potpisalo je osam voditelja katoličkih udruga za mladež, četiri Hrvata i četiri Slovenca. Apel je urodio plodom: na sastanak se odazvalo i na njemu je sudjelovalo oko 400 katoličkih mladića iz Hrvatske i Slovenije, deset puta više nego ih je bilo na Prvom sastanku na Trsatu prethodne godine.

Zadivljuje jedno: svu organizaciju ovoga sastanka, kako idejnu tako i onu praktičnu što se tiče smještaja i ostalog s tim povezano, vodili su sami mladi, bez pomoći službenih crkvenih predstavnika.

Preuzimanje:

HRVATSKI KATOLIČKI POKRET (16).doc

HRVATSKI KATOLIČKI POKRET (16).pdf