Božidar Nagy D.I.

„Ako ne znaš tko si, doći će drugi pa će ti reći
da budeš ono što on bude htio!
“ I. Petrićević

POZDRAV I BLAGOSLOV PAPE PIJA X.
Drugi sastanak hrvatske katoličke mladeži
Zagreb, 1907.

Nakon održanog Drugog sastanka hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu od 4. do 6. kolovoza 1907., službeni časopis hrvatske katoličke mladeži Luč opširno izvještavao o održanom sastanku koji je bio premašio sva očekivanja. U svakom broju toga godišta Luč donosi po jedan članak posvećen predavanjima, diskusijama i ostalim zbivanjima tijekom sastanka.

Posebno je zanimljivo čitati poruke i pozdrave koje su iz svih hrvatskih krajeva, kao i iz inozemstva bile upućene sudionicima ovog Drugog sastanka a objavljene su na str. 33-39 trećeg godišta Luči ak. god. 1907./08. I iz ovih pozdrava, kojih ima preko sedamdeset, odmah se zaključuje koliku je pozornost u cijeloj Crkvi u Hrvata izazvao taj sastanak. Oni koji su poslali pozdrave bili su biskupi, svećenici, bogoslovi, angažirani i ugledni katolički laici, uredništva listova, razne udruge i društva itd.

Međutim na prvom mjestu na popisu svih pozdrava stavljena je poruka Pape Pija X. koju je preko svoga državnog tajnika Kardinala Merry del Vala uputio organizatorima i sudionicima ovoga Drugog sastanka hrvatske katoličke mladeži. U stvari radi se o Papinom odgovoru na pozdrav i izraze odanosti što si ih sa sastanka njegovi sudionici uputili Svetome Ocu u Rim. Papinu poruku, pisanu na latinskom jeziku, donosimo ovdje u prijevodu:

„Sloga srdaca, koju je hrvatska i slovenačka mladež očitovala u znak počitanja prema Apostolskoj Stolici, izvanrednu je utjehu donijela Svetom Ocu, koji želi da raznolika nastojanja budu na što veću korist i Crkve i domovine, te zato najsrdačnije blagoslivlje.“

Ovome važnom sastanku svoje su pismene pozdrave i blagoslov poslali sarajevski nadbiskup J. Stadler, zadarski biskup Nakić,  dubrovački biskup Marcelić. Kako je na skupu bilo puno predstavnika slovenske mladeži mnogi su pozdravi stigli iz Slovenije.

Donosimo još poneke istaknutije pozdravne poruke iz kojih se može vidjeti kakav su duh, ideje i želje vladali tada među hrvatskim katolicima i s koliko su nade gledali na ovaj sastanak i okupljenu hrvatsku katoličku mladež:

Varaždin: „Pozdrav iz Varaždina: bili radost i primjer mladosti, utjeha starosti, Bogu mili, narodu korisni.“  Kanonici Lehpamer, Stepinac, Kralj.

Brusje: „Ponosno i pouzdano gledam na vas sokolovi, kličući: ‘Zora puca bit će dana, samo naprijed udri naši, na boj junačka krvi!“ – župnik Dulčić, Brusje.

Drniš: „Želimo da sjeme, koga ćete ovom prigodom posijati, urodi obilatim plodom za vjeru i domovinu nam Hrvatsku.“ Franjevci, Drniš

Srijemski Karlovci: „Sakupljeni kod Majke Božje Tekijske oduševljeno pozdravljamo zoru novoga katoličkog dana koga naviješta danica sloge naše drage mladeži.“ Svećenici Ivan i Vlado Hranilović, Rogetić, Rut, Ambrinac, Zabeo, Barbić, Vuković, Firinger, Galetta, Lakajnar, Kuhner, Hržićč, Pastor, Šverer, Alatrović, Hollik, Andres i Galović.

Korčula: „Sjećao se dugo hrvatski narod ovog sastanka po praktičnom provađanju njegovih zaključaka. Naprijed za vjeru i domovinu!“ Svećenici Fabris, Depolo, Zegura, Vezt.

Livno: „Hrvatski sokolovi, okaljane svetinje kršćanskog predziđa osvećujte neporočnom energijom!“ Franjevački bogoslovi

Novigrad Podravski: „Pozdravljamo hrvatsku uzdanicu koja otvoreno pod katoličkim barjakom stupa pred javnost!“ Vedriš, Šimunić, Brajković i Peroš.

Padova: „Hrvatski hodočasnici s groba velikoga čudotvorca čestitaju želeći najsjajniji uspjeh.“ o. Bernardin, provincijal kapucina

Rim: „Iz Vječnog Rima u bijeli Zagreb sakupljenoj braći, cvijetu hrvatskog i slovenskoga naroda, pozdrav bratski i blagoslov Božji za vjeru i dom. S Bogom za narod! – Bogoslovi Hrvati i Slovenci Zavoda Germanicuma

Split: „Ljubav spram vjere danas vas sakupila, da amanet pradjedova u sebi očuvate i složnim radom u narodu ga uzdržite. Svi u jedno kolo, jedna duša pod egidom križa pogubnu bujicu bezvjerstva od domovine odalečite, na čemu vam od naroda priznanje.“ O. Albert Bukić, upravitelj sinjskog sjemeništa, o. Andrija V.

Split: „Buduću katoličku inteligenciju, sakupljenu na sastanku da vijeća kako će uz ostalo pomoći trpećem radništvu, pozdravlja i želi najbolji uspjeh.“ Skup kršćanskih socijalaca.

Našice: „Zahvaljujem na pozivu, te žalim da prisustvovati ne mogu; ujedno želim društvu najljepši uspjeh.“ Grofica Gabrijela Pejačević.

Split: „Nadobudno slovensko hrvatsko đaštvo, sakupljeno u bijelom Zagrebu, da pod geslom ‘Sve za vjeru i domovinu’ vijeća, kako će zajedničkim silama liječiti stare rane, a u buduće odbijati od svoga naroda najezdu modernih zabluda, koje mu prijete moralnom, patriotskom i materijalnom propašću, najsrdačnije pozdravlja i želi trajan uspjeh.“ Uredništvo lista „Dana“.

(Nastavlja se)

Preuzimanje:

HRVATSKI KATOLIČKI POKRET (17).doc

HRVATSKI KATOLIČKI POKRET (17).pdf