IZ VEČERNJEG LISTA, 23. 6. 2003.:

SVETOG OCA NA PETRIĆEVCU DOČEKALO OKO 50 TISUĆA HODOČASNIKA, 600 SVEĆENIKA, 500 REDOVNICA

Papa želi uzajamni oprost
Papa: Ne tražite drugdje udobniji život, nego zlo odlučno priječite snagom dobra

 “I vama, evo, ljubljeni sinovi i kćeri ove Crkve hodočasnice u Bosni i Hercegovini, dolazim raširenih ruku kako bih vas zagrlio i priopćio vam da zauzimate posebno mjesto u Papinu srcu. Papa neprestano u molitvi prikazuje Gospodinu patnju koja još uvijek otežava vaš hod naprijed, te se s vama zajedno nada i čeka bolje dane. Iz ovoga grada, koji je tijekom povijesti obilježen tolikom patnjom i tolikom krvlju, molim Svemogućega Gospodina da bude milosrdan za krivnje počinjene protiv čovjeka, njegova dostojanstva i njegove slobode, pa i od nekih sinova Katoličke crkve. Neka On u svima pobudi želju za uzajamnim oprostom. Jedino u ozračju istinske pomirbe spomen na tolike nevine žrtve i njihove patnje neće biti uzaludan i poticat će nas na to da gradimo nove odnose bratstva i razumijevanja”.
    Te će riječi iz propovijedi pape Ivana Pavla II. u Banjoj Luci zacijelo najviše odzvanjati ne samo u tom gradu nego i u cijeloj BiH koju je poglavar Katoličke crkve jučer drugi put pohodio. Papa je još jednom pozdravio sve predstavnike državnih vlasti, Crkve te hodočasnike, a posebice je uputio pozdrave Srpskoj pravoslavnoj crkvi:
    – Bratski pozdrav upućujem Njegovu Blaženstvu patrijarhu Pavlu i članovima Svete Sinode Srpske pravoslavne crkve. Novi polet, što ga je u novije doba dobio naš put k uzajamnome razumijevanju, međusobnome poštovanju i bratskoj solidarnosti, razlog je radosti i nade za ovaj kraj – kazao je Papa. Pozdravio je i vjernike drugih crkvenih zajednica te vjernike Židovske općine i Islamske zajednice. U propovijedi se osvrnuo na blaženog Ivana Merza:

 – Ivan Merz bio je vrstan mladić koji je znao povećati bogate prirodne darove što ih je posjedovao, pa je postigao mnoge ljudske uspjehe. Međutim, to nije razlog zbog kojega je njegovo ime danas uneseno u popis blaženih. Ono zbog čega je on danas pribrojen zboru blaženika jest njegov uspjeh pred Bogom… Ime Ivana Merza za cijeli je naraštaj mladih katolika značilo raspored života i djelovanja. Ono to mora biti i danas! Vaša domovina i vaša Crkva, draga mladeži, doživjele su teške trenutke i sada valja raditi kako bi se život ponovno u potpunosti pokrenuo na svim područjima. Pozivam vas da se ne povlačite, da ne popuštate pred napašću malodušnosti, nego da povećate pothvate kako bi BiH ponovno postala zemlja pomirbe, susreta i mira. Budućnost ovih krajeva ovisi i o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti čekajući da vam netko drugi riješi teškoće, nego zlo odlučno priječite snagom dobra!
    Papu je na Petrićevcu u Banjoj Luci dočekalo više od 50 tisuća hodočasnika, više od 600 svećenika te više od 500 redovnica. Prije početka mise Papu je pozdravio banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica. I ovaj put upozorio je na dramatično stanje s katolicima na području BiH:
    – U stoljećima svoga rasta i cvata ovdje je Katolička crkva doživljavala i dramatične trenutke uistinu raspete Crkve. Za svoju vjernost objavljenoj Božjoj istini o Bogu i čovjeku životom su platili mnogi njezini biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i drugi Kristovi vjernici. Za vrijeme nedavne ratne tragedije nismo uzvraćali zlom za zlo. Unatoč našemu miroljubivu držanju, Katolička se crkva u široj banjolučkoj regiji voljom ovozemaljskih moćnika sada nalazi pred potpunim istrebljivanjem…
     Svojim podrijetlom, svojom uljudbom i vjerom pripadamo zajedničkoj europskoj kući, te zbog toga želimo i u stanju smo pridonijeti njezinu duhovnome napretku i razvoju. No, istodobno smo razočarani i žalosni što ta ista Europa u nama još ne prepoznaje ljude i narode ravnopravne ostalim svojim stanovnicima.
    Neka i u ovome dijelu našega kontinenta Europa što prije bude Europa: ujedinjena i ravnopravna. Zato vas, Sveti Oče, smjerno i usrdno molimo da i dalje budete glas svih ovdašnjih obespravljenih ljudi, i katolika i nekatolika.

PAPIN U POZDRAVNOM GOVORU U ZRAČNOJ LUCI:
Ne mirite se sa sudbinom
    “Pozdravljam i bratski grlim sve vas, dragi stanovnici različitih dijelova Bosne i Hercegovine”, rekao je Papa u zračnoj luci. ” Znam za vašu kušnju koju ste dugo proživljavali, znam za težinu patnje koja svakodnevno prati vaš život, znam i za napast što na vas vreba ne biste li izgubili hrabrost i pomirili se sa sudbinom.
    Uz vas sam, te molim međunarodnu zajednicu da vam i dalje bude blizu kako bi vam se omogućilo da što prije dosegnete stanje potpune sigurnosti u pravdi i slozi. Vi, pak, sami budite glavni graditelji svoje budućnosti!
    Ne mirite se sa sudbinom! Uistinu nije lako početi iznova.
    To traži žrtvu i postojanost, a zahtijeva također vještinu sijanja i strpljivost čekanja. Ali, znate i da je ponovni početak ipak moguć. I uzdajte se u Božju pomoć kao i u čovjekovu poduzetnost”, poručio je Sveti Otac.

Papa beatificirao Ivana Merza
    Na početku mise Papa je beatificirao prvog hrvatskog laika dr. Ivana Merza. Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić Papu je zamolio neka Merza ubroji među blaženike, a banjolučki biskup Franjo Komarica kratko je predstavio Merzov život. Zatim je Sveti Otac rekao:
    – Udovoljavajući želji našega brata, zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, nakon što smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga Božji Ivan Merz odsad naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga svibnja, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. Nakon svečanog proglašenja blaženim, otkrivena je velika slika blaženog Ivana Merza, postavljena pokraj oltarnog prostora. Dok su zbor i mnoštvo pjevali pjesme u čast novog blaženika, vjernici su u procesiji sa svijećama i cvijećem do oltara donijeli relikvijar s relikvijama Ivana Merza. Papi je na činu beatifikacije zahvalio nadbiskup Bozanić.

Doček članova entiteta i Predsjedništva
    U zračnoj luci Mahovljanima Papu su dočekali članovi Predsjedništva BiH Borislav Paravac, Dragan Čović i Sulejman Tihić, predsjednici entiteta Dragan Čavić i Niko Lozančić, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH i entiteta, visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, kardinal Vinko Puljić, biskupi Franjo Komarica, Ratko Perić i Pero Sudar. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac istaknuo je da Papu prvi put dočekuju Republika Srpska i Banja Luka, potvrđujući svoju želju za međureligijskom i međunarodnom tolerancijom svih naroda koji ondje žive na putu pomirenja, jačanja mira i stabilnosti.

PAPA POŽELIO BIH DANE NAPRETKA I MIRA
Bosno i Hercegovino, Papa te nosi u srcu
    Pozdravivši na kraju mise hodočasnike na mađarskom, njemačkom, talijanskom i srpskom jeziku, Papa je posebno pozdravio i hodočasnike iz Hrvatske riječima: “Srdačno pozdravljam sve hodočasnike pristigle iz Hrvatske, koji su počašćeni što su Crkvi dali novog blaženika. Ljubljeni, neka vas njegov primjer vodi na putovima Gospodnjim! Sve vas blagoslivljam”. Papa je predao mladeži križ koji je izradio Branko Ivanković, te pozvao mlade da po zagovoru Ivana Merza prihvate Krista i svjedoče ga svojim životom. U križ su ugrađene relikvije novoga blaženika, a putovat će svim župama biskupija BiH.
    “Zemljo Bosno i Hercegovino, Papa te nosi u svome srcu i želi dane napretka i mira”, riječi su kojima je Papa završio misu u Banjoj Luci. Nakon toga Papu su pozdravili predstavnici Židovske i Islamske zajednice, te predsjednik Državnog odbora za doček Dragan Čović. Okupljeno mnoštvo vjernika, predvođeno zborom, otpjevalo je “Falu”.

Na misi nitko iz Pravoslavne crkve
    Na misnom slavlju s Papom bili su prisutni i predstavnici islamske zajednice u BiH, predstavnici židovske općine, te grkokatolici koji su i tako sjedinjeni s Vatikanom. Svima je međutim upalo u oči da na Papinu misu nije došao nitko od predstavnike Srpske pravoslavne crkve. Njihov predstavnik očekuje se samo na primanju članova Međureligijskog vijeća BiH u Biskupskom domu kod Katedrale.

Akreditiran 751 novinar, 60 iz Vatikana
    Za praćenje Papina posjeta BiH akreditiran je 751 novinar, snimatelj i član tehničkog osoblja. Akreditaciju je zatražilo 306 inozemnih novinara, a stiglo je još 60 vatikanskih novinara koji redovito prate Svetoga Oca na putovanjima izvan Italije. Među inozemnim novinarskim ekipama i agencijama bili su ABC, Eurovisia, RAI, TV France, Assosiated Press, France press, Reuters, New York Times, Radio Deutsche Welle, Radio Slobodna Europa i drugi, kao i velik broj izvjestitelja iz Hrvatske, SiCG, Slovenije, Poljske, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije…