U rumunjskom mjestu Karaševu proslavljen je blagdan blaženog Ivana Merza, zaštitnika djece i mladih karaševskih Hrvata. Duhovno-vjerski već tradicionalni događaj okupio je brojne sudionike iz svih hrvatskih mjesta u Rumunjskoj. Priprava je započela objavom 1. Natječaja likovnih, literarnih i novinarskih radova «Plamen za visinama», a nastavila se predavanjem, hodočašćem u Svetište Gospe Lurdske u Karaševu, misnim slavljem u crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije i dodjelom nagrada u Domu kulture.

Na «Natječaju» su sudjelovala 82 učenika, a prvu je nagradu osvojio učenik VIII. razreda Osnovne škole Klokotić Emanuel Crečeanu (čit. Kreceanu). On je napravio portret blaženog Ivana i crkvu. Likovni su radovi bili nekako pristupačniji natjecateljima, a odnosili su se uglavnom na portretiranje blaženog Ivana Merza. Točno u podne, 10. svibnja u športskoj dvorani Dvojezične gimnazije Karaševo pred nastavnicima i učenicima osnovne i srednje škole održao je predavanje dr. theol. vlč. Davor Lukačela. Velečasni Davor, župnik u mjestu Žimbolija (rum. Jimbolia) govorio je mladima o uzornom životu i djelu blaženog Ivana, o istinskom modelu koji bi nam trebao biti putokaz  i oslonac danas. U svom je izlaganju vlč. Davor dotaknuo teme poput slobodnog vremena, hobija, rada, izbora zanimanja, prijateljstva, braka, začeća i trudnoće, obitelji, ali i redovništva, istaknuvši: «Među vama ima sigurno onih koji će postati svećenici. Ima i onih učenica koje će izabrati poziv časnih sestara. Budite hrabri i ne boj te se! Upoznao sam i čitao sam o ljudima koji su se čitav život bavili s nečim drugim, da bi se u poznim godinama vratili svojim snažnim željama i radili ono što su oduvijek željeli. Stoga, nemojte odgađati ono što silno želite i volite raditi, već izaberite već danas i budite ono što mislite i vjerujete da najbolje znate!» Inače, svaku je misao svog izuzetnog predavanja, vlč. Lukačela popratio s relevantnim istinitim primjerima. Poslije podne, oko 18.00 sati počeli su pristizati u Karaševo učenici iz mjesta Lupak, Ravnik, Vodnik, Klokotić, Nermić i Jabalče, dakako predvođeni sa svojim ravnateljima i nastavnicima. Tako su slavlju pridonijeli ravnateljica Oš Lupak, prof. Florica Lupu te nastavnici: Marija Muselin, Marija Vlasić, Marija Dragija, Mirela Radić, Marjan Lukačela i dr. Njima su se pridružili i Karaševci te su zajedno krenuli prema Svetištu Lurdske Gospe u Karaševu. Zahvaljujući svesrdnoj pomoći vjernika  iz Zmijavaca, osobito gradonačelnika Miroslava Karoglana te franjevaca Vinka Prlića i Marija Jurišića, koji su pripomogli uređenju, ovo je prekrasno Svetište bilo poželjno i prigodno za molitvu Gospine krunice, koju je blaženi Ivan osobito volio.

Molitvu i pjesmu, skupa s mladim sviračkim i pjevačkim zborom iz Lupaka,  predvodio je vlč. Marjan Tinkul, župnik Župe Lupak. Ganuti do suza, okupljeni su vjernici zaželjeli ovjekovječiti nezaboravan trenutak pjesme i molitve mnogobrojne djece i mladih. Povorka je hodočasnika nastavila svoj put prema crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misno je slavlje započelo nakon 20.00 sati a  predvodio ga je vlč. Marjan Tinkul, propovijedao je vlč. Davor Lukačela, dok su koncelebrirali vlč. Petar Dobra, župnik u Klokotiću, vlč. Juraj Katić, župnik i vlč. Juraj Patašen, kapelan, obojica u Župi Karaševo. Misna su čitanja i psalam čitali Ljubica Bajka, postdiplomkinja na Sveučilištu u Temišvaru, Branko Duma, učenik Oš Lupak i Juraj Udovita, diplomirani ekonomist. U svojoj je propovijedi vlč. Davor naglasio značaj blaženog Ivana Merza, njegovo zauzimanje za vjeru, za život, za mlade. Osobito se vlč. Davor osvrnuo na značaj svete mise i na Merzovo poimanje svete mise kao središta svemira, između ostalog citiravši: «Liturgija je najveća umjetnička tvorevina koja postoji na svijetu, a uz to je centralna umjetnost, jer umjetnički prikazuje život Kristov, koji je centar povijesti.»  «Među katoličkim narodima nema sata ni časa kada redovnici ili svećenici ne bi molili božanski časoslov. O divne li Crkve, koja bez prestanka u zajednici s nebeskim vojskama pjeva hvalu Tvorcu!» Izloženi relikvijar relikvijom za vrijeme Svete mise, podignuo je na kraju vlč Marjan Tinkul i blagoslovio sve prisutne. Bogat se večernji program nastavio u Domu kulture, gdje su mladima uručene diplome, priznanja i pohvalnice, a učenicima, i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u proslavi ovoga značajnog kršćanskog blaženika i budućeg sveca Ivana Merza, zahvalnice. Za dobru su se atmosferu pobrinuli mjesni mladi svirači.

Sudionici su se razišli duboko u noć. Organizatori događaja bili su Župa Karaševo – centar blaženog Ivana Merza – i Demokratski savez Hrvata u Rumunjskoj.