U najvećoj hrvatskoj župi u Karaševu u Rumunjskoj, koja broji 2.500 Hrvata,  u nedjelju 10. svibnja 2009. svečano je proslavljen već treću godinu blagdan bl. Ivana Merza. Ove je godine proslava bila posebno svečana jer je blagdanska slavlja, na poziv župnika i župljana predvodio i propovijedao postulator  o. Božidar Nagy; on je za tu prigodu osim informativnog materijala o Blaženiku poklonio za župu njegovu veliku sliku i relikvije te župskom Centru za djecu i mladež koji nosi ime „Bl. Ivan Merza“, što ga vidimo na slici uz crkvu, poklonio je razne knjige o Blaženiku.

Svojom je nazočnošću slavlju dalo i ekumensku dimenziju petero studenata hrvatskog jezika i književnosti sa Sveučilišta iz Bukurešta. Ti su studenti, po nacionalnosti Rumunji i svi pravoslavne vjeroispovijesti, pod vodstvom svoga profesora Petra Hategana, rodom iz Karaševa, prije svečane svete mise izveli na hrvatskom jeziku kratki prigodni recital posvećen bl. Ivanu Merzu.  Na kraju sv. mise svi su vjernici iskazali čašćenje relikvijama bl. Ivana Merza. S postulatorom su koncelebrirali mjesni župnik vlč. Juraj Katić i kapelan vlč. Juraj Patašan koji upravljaju župom Karaševo i s dvije hrvatske filijale Nermiđ i Jabalče.

Slavlje je blagdana bl. Ivana Merza započelo u subotu navečer 9. svibnja, susretom mladih u Centru za djecu i mladež koji nosi ime po blaženom Ivanu Merzu, a postoji već tri godine u okviru župe. Tom su prigodom mladi uz druženje s gostima iz Zagreba i Bukurešta imali prigodu bolje upoznati život i djelo blaženoga Ivana Merza. Neposredno prije poldanje sv. mise postulator je imao susret sa članovima župskog vijeća gdje se razgovaralo o pastoralnim djelatnostima, kao i o razvoju štovanja blaženika u ovom hrvatskom mjestu.

Od sada će se štovanje bl. Ivana Merza u ovoj hrvatskoj župi još više razviti. Svakog 10. u mjesecu navečer će biti služena sv. misa i obavljane pobožnosti pred njegovom slikom i relikvijama. I škola u Karaševu namjerava uzeti bl. Ivana Merza za svoga zaštitnika.

U Rumunjskoj živi oko 7.000 Hrvata koji su podijeljeni u nekoliko sela a tu su došli još u 14. stoljeću. Svako selo ima vlastitu crkvu; prvu je hrvatsku crkvu u Rumunjskoj izgradio u Karaševu isusovac Mihovil Lovinić 1726. Zovu ga i „apostol Karaševa”. Umro je dvije godine kasnije i sahranjen je u istom mjestu. Tijekom stoljeća za Hrvate u Rumunjskoj pastoralno su skrbili uglavnom oci franjevci, te isusovci u 18. stoljeću. Danas se za njih brinu hrvatski biskupijski svećenici, domaći sinovi.