PUT K SUNCU
Ivan Merz Ti govori

Izdavač: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove i Postulatura za beatifikaciju Ivana Merza, Zagreb, 1993., 232 str.

Knjiga sadrži najljepše misli iz bogate duhovne ostavštine Sluge Božjega Ivana Merza.

Ovi probrani Merčevi tekstovi otkrivaju nam njegovu dušu u kojoj djeluje Božja milost, kroz njih ga pratimo na njegovu usponu prema svetosti, upoznajemo se s njegovim problemima i duhovnim lutanjima što ih je proživljavao u danima sazrijevanja kroz mladenaštvo.

Knjiga je dobila naziv prema natpisu što su ga Ivanu Merzu s vijencem stavili na grob mladi članovi Orlovske organizacije iz Vinkovaca: “HVALA TI ORLE KRISTOV, ŠTO SI NAM POKAZAO PUT K ‘SUNCU’!” Ovaj natpis najbolje izražava što je Ivan Merz značio za hrvatsku mladež: onaj koji mladima pokazuje put k Isusu Kristu, Svjetlu svijeta i Suncu života.

Ova knjiga želi biti duhovni priručnik katoličkom angažiranom laiku da može bolje ostvariti zvanje laika u Crkvi i svijetu, na što ga poziva Crkva. Ivan Merz pokazuje kako se taj poziv laika može ostvariti na najbolji mogući način.

Ime Ivana Merza značilo je “program života i rada” cijeloj jednoj generaciji mladih hrvatskih katoličkih laika.” Ova knjiga najboljih Ivanovih misli otkriva tajnu toga programa.

“Malo je ljudi, koji su djelom, pismom i riječju tako na mene djelovali i bili mi uzori kao Ivan Merz… Iz svakog rada koji je on napisao osjetio sam snagu, jer sve što je napisao, napisao je u svetom zanosu i blistavom okrilju nerazjašnjene Milosti. To je bila njegova snaga, a i danas je. Zato je mogao djelovati na mladež i baš nju učiniti onom koja će braniti Boga…” (Ton SMERDEL, In gloriosam memoriam, Nedjelja 18.V.1930.)

PREUZMI KNJIGU (PDF – 1,5 MB)