Kolovoz

Sv. Alfonz Liguori, biskup i crkveni naučitelj

Napulj, 1696. – Salerno, 1787.

Rimski Martirologij: Spomen na svetoga Alfonza Maria de’Liguori, biskupa i crkvenog naučitelja koji je zasjao po svojoj brizi za duše, po svojim spisima i propovijedanju te svojim primjerom. Radi promicanja kršćanskog života među ljudima, angažirao se u propovijedanju i pisanju knjiga, osobito o moralu za koji je smatran  pravim učiteljem. Unatoč mnogim preprekama, osnovao je Družbu Presvetoga Otkupitelja – redemptoriste za evangelizaciju jednostavnih i neukih. Izabran je za biskupa svete Agate od Gota, puno se trudio u ovoj službi, koju je morao napustiti nakon petnaest godina zbog teških bolesti. Potom je proveo ostatak svog života u Noceri u Kampaniji u velikim žrtvama i poteškoćama.
Opširnije o sv. Alfonzu vidi ovdje.

Blaženi Toma Welbourne, mučenik

York, Engleska, 1620.

Rimski Martirologij: U Yorku, u Engleskoj, blaženi mučenik Toma Welbourne, koji je bio školski učitelj te je osuđen na smrt za vladavine kralja Jakova I. Zbog  promicanja poslušnosti Rimskom papi bio je poslan na vješala i tako se u muečničkoj smrti suobličio Kristu, vrhovnom Učitelju.

Sv. Petar Favre, isusovac

Villaret, Savoia, 1506. – Rim, 1547.

Rimski Martirologij: U Rimu sv. Petar Favre, svećenik, jedan od prvih drugova sv. Ignacija i suutemeljitelj Družbe Isusove. Bio je prvi svećenik u novoosnovanom redu. Izvršavao je mnoge zahtjevne zadatke u raznim krajevima Europe. Umro je u Rimu neposredno prije nego što je krenuo u Trento na sudjelovanje Tridentinskom crkvenom saboru.
Opširnije o sv. Petru vidi ovdje.

Blažena Maria Stella Mardosewicz i 10 sestara mučenica

NowogródekPoljska, 1943.

Rimski Martirologij: Blizu grada Nowogródeka u Poljskoj blažena Maria Stella Mardosewicz i deset sestara iz Kongregacije Sestara sv. Nazaretske obitelji, djevice i mučenice. One su za vrijeme Drugog svjetskog rata bile strijeljane u šumi od nacista, naprijatelja vjere i tako su postigle nebesku slavu. Blaženima ih je proglasio Papa Ivan Pavao II. 2000 g.
Opširnije o bl. Mariji Stelli vidi ovdje.

Sv. Euzebije iz Vercellija, biskup

Sardinija, početak 4. st. – Vercelli, Italija, 372. g.

Rimski Martirologij: Sveti Euzebije, prvi biskup Vercellija koji je učvrstio Crkvu u cijeloj regiji podno Alpa. Budući da je prihvatio i ispovijedao Nicejsko vjerovanje, car Konstancije, koji se priklonio arijanskom krivovjerju,  prognao ga je najprije u Scitopolj, potom u Kapadociju i zatim u Tebaidu. Vrativši se osam godina kasnije u svoje biskupsko sjedište, nastojao je obnoviti pravu vjeru i osloboditi je od arijskog krivovjerja.
Opširnije o sv. Euzebiju vidi ovdje.

Sv. Petar Julijan Eymard, svećenik

Francuska, Grenoble, 1811. – 1868.

Rimski Martirologij: Sv. Petar Julijan Eymard, svećenik, koji je u početku pripadao biskupijskom kleru, a kasnije se pridružio  Marijinoj Družbi; bio je istaknuti štovatelj euharistijskog otajstva. Utemeljio je  dvije nove Družbe, jednu za muževe a drugu žene za promicanje i širenje pobožnosti prema Presvetom Sakramentu. Umro je u selu La Mure blizu Grenoblea u Francuskoj, gdje je bio i rođen.
Opširnije o sv. Petru vidi ovdje.

Blaženi Zefirino Gimenez Malla, ciganin i mučenik

Španjolska, 1861. – 1936. g.

Rimski Martirologij: U Barbastru u Španjolskoj, blaženi Zefirino Giménez Malla, mučenik, ciganskog podrijetla koji je radio na promicanju mira i sklada između svog naroda i susjeda. Bio je bio uhićen za vrijeme građanskog rata  dok je branio svećenika kojega su vojne postrojbe vukle ulicama. Bio je najprije stavljen u zatvor i potom doveden na groblje gdje je strijeljan. Za vrijeme strijeljanja držao je krunicu u rukama i tako je završio svoje zemaljsko hodočašće. On je prvi blaženik ciganin u povijesti Crkve kojega je 4. svibnja 1997. papa Ivan Pavao II.  proglasio blaženim u Rimu.

Blaženi Augustin Kažotić, biskup

Trogir, 1260. – Lucera, Italija, 1323. g.

Rimski Martirologij: U Luceri u Pugli u Italiji, blaženi Augustin Kažotić, biskup iz dominikanskog reda najprije je upravljao zagrebačkom Crkvom. Zbog neprijateljstva kralja Dalmacije sklonio se u Italiju i postao je biskup u Luceri gdje se posebno brinuo za siromašne i potrebite.
Opširnije o bl. Augustinu vidi ovdje.

Sv. Martin, pustinjak

Italija, 500. – 580. g.

Rimski Martirologij: Na brdu Massico u Campaniji, Sveti Martin, koji je vodio samotni život i stanovao je dugi niz godina maloj spilji.

Blaženi Salvatore Ferrandis Seguì, svećenik i mučenik

Alicante, Španjolska, 1880. – 1936.

Rimski Martirologij: U Alicanteu u Španjolskoj, blaženi Salvatore Ferrandis Seguì, svećenik i mučenik koji je prolio krv za Krista za vrijeme progona protiv vjere i postigao je pobjedničku palmu mučeništva.

Sv. Ivan Marija Vianney, svećenik

Francuska,  Ars, 1786. – 1859.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Ivana Marije Vianney, svećenika, koji je više od četrdeset godina na divan način kroz ustrajno propovijedanje, molitvu i pokornički život vodio župu koja mu je bila povjerena u selu Ars kraj Belleya u Francuskoj. Svakodnevno je davao djeci i odraslima kateheze, kroz ispovijed je pokajnike pomirivao s Bogom i vršio brojna djela milosrđa prožeta gorućom ljubavi koju je crpio iz svete Euharistije kao iz izvora. Toliko je napredovao da je posvuda dijelio savjete i mnoge je tako mudro priveo Bogu.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

Sv. Ranijer, biskup i mučenik

Split, 1180.

Rimski Martirologij: U Splitu u Dalmaciji, u današnjoj Hrvatskoj, sveti Ranijer, biskup i mučenik, koji je već kao redovnik, mnogo pretrpio u mjestu Cagli (Marche) u Italiji. Papa Aleksandar III. premjestio ga je u Dalmaciju i imenovao biskupom Splita. Braneći prava Crkve umro je u Splitu mučeničkom smrću kamenovanjem.

Blaženi Henrik Krzysztofik, kapucin, mučenik

Poljska, 1908. – Dachau, Njemačka, 1942.

Rimski Martirologij: U koncentracionom logoru u Dachau blizu Münchena u Njemačkoj blaženi Henrik Krzysztofik, svećenik i mučenik, koji je u ratnim godinama deportiran iz Poljske u ovaj logor jer se hrabro priznao kršćaninom i tako je podnijevši mnoga mučenja svoj život doveo do ispunjenja i postigao je palmu mučeništva.

Posveta Bazilike sv. Marije Velike

Rim, 437.g.

Rimski Martirologij: Posveta bazilike svete Marije Velike, izgrađene u Rimu na brežuljku Esquilinu, koju je papa Siksto III. (bio je papa od 432. do 440.) predao Božjem narodu u spomen na Efeški Sabor (431.g.), na kojemu je Djevica Marija proglašena Majkom Božjom. Baziliku se smatra najstarijim marijanskim svetištem kršćanskoga Zapada koja je izgrađena na temeljima prethodne Gospine crkve koju je dao izgraditi Papa Liberije 352. Njemu  se ukazala bl. Djevice Marija u noći od 4 na 5. kolovoza 352. g. i koja mu je rekla da izgradi crkvu na onom mjestu gdje bude sutradan našao snijeg. Snijeg je Papa pronašao na brežuljku Equilinu 5. kolovoza ujutro zajedno s plemićem Giovannijem kojemu se Gospa isto tako ukazala s istom porukom. I tako je već polovinom 4. stoljeća izgrađena crkva u čast bl. Gospe.
Opširnije o posveti Bazilike sv. Marije Velike vidi ovdje.

Sv. Osvald, kralj i mučenik

Engleska, 604. – 642. g.

Rimski Martirologij: U mjestu Maserfield koje se kasnije po njemu prozvalo Oswestry, u Shrewsbury u Engleskoj, sv. Osvald, mučenik, kralj Northumbria, slavan u vojničkim vještinama, ali još više ljubitelj mira, ustrajno je širio kršćansku vjeru u svom kraljevstvu. Bio je ubijen iz mržnje prema Kristu dok se borio protiv pogana.
Opširnije o sv. Osvaldu vidi ovdje.

Blaženi Petar Mihael Noël, mučenik

†  Francuska, Rochefort, 1794. g.

Rimski Martirologij: U zaljevu nasuprot Rochefortu na francuskoj obali, blaženi Petar Mihael Noël, svećenik iz Rouena i mučenik. Za vrijeme francuske revolucije bio je držan u zatvoru u nehumanim uvjetima zbog svoga svećeništva. Umro je u zatvoru od teške bolesti koju je zadobio za vrijeme tamnovanja.

Preobraženje Gospodinovo

Rimski Martirologij: Blagdan Preobraženja Gospodinova, u kojemu je Isus Krist, Jedinorođeni Sin, ljubljeni od Vječnog Oca, pred svetim apostolima Petrom, Jakovom i Ivanom, imajući za svjedoke zakon i proroke, očitovao svoju slavu. Time je također objavio da je naše ponizno stanje slugu  koje je sam  preuzeo postavši čovjekom, po milosti Božjoj bi slavno otkupljeno.  Navještao je sve do kraja zemlje da je slika Božja  prema kojoj je čovjek stvoren, iako pokvarena u Adama, obnovljena u Kristu.
Opširnije o blagdanu Preobraženja Gospodinova vidi ovdje.

Sv. Just i sv. Pastor, mučenici

† Španjolska, 304. g.

Rimski Martirologij: U Alkali de Henares u Španjolskoj, sveta braća Just i Pastor, mučenici koji, premda su bili još učenici, ostavili su školu i pločice za pisanje i spontano su krenuli prema mučeništvu. Odmah su bili uhvaćeni i šibama pretučeni. Po nalogu guvernera obojica su mačem njihova krvnika bila zaklana za Krist. Prije smrti uzajamno su se hrabrili da ostanu vjerni do kraja.

Blaženi Tadej Dulny, bogoslov i mučenik

Poljska, 1914. – Dachau, Njemačka 1942. g.

Rimski Martirologij: Blizu Munchena u Bavarskokj, Njemačka, blaženi Tadej Dulny, mučenik, koji je za vrijeme vojne okupacije Poljske bio deportiran zbog svoje vjere u Krista u koncentracioni logor u Dachau. Nakon teških mučenja na današnji je dan prešo u nebesku slavu.

Sv. Siksto II. papa i drugovi mučenici

Rim, 258.

Rimski Martirologij: Sveti Siksto II., papa i drugovi, mučenici. Po odredbi cara Valerijana vojnici su uhitili Papu Siksta u vrijeme slavljenja Euharistije dok je poučavao braću o božanskim zapovjedima. Odrubili su mu glavu istoga dana, a s njime su pretpjeli mučenitvo još četvorica đakona. Svi su pokopani u Kalistovim katakombama na Apijskoj cesti. Istoga su dana pretrpjeli mučeništvo sveti Agapit i Felicissimo, papini đakoni, na groblju Pretestatu gdje su bili i pokopani.
Opširnije o sv. Sikstu II. i drugovima vidi ovdje.

Sv. Kajetan Thiene, svećenik, utemeljitelj teatinaca

Italija, Vicenza, 1480. – Napulj, 1547. g.

Rimski Martirologij: Sv Kajetan iz Thiene, svećenik koji se posvetio vršenju djela milosrđa u Napulju, osobito za neizlječivo bolesne osobe, promicao je udruge za vjersku formaciju laika i utemeljio je Zajednicu klerika (teatince) za obnovu Crkve, upućujući svoje učenike na dužnost da obdržavaju drevni stil života od Apostola.
Opširnije o sv. Kajetanu vidi ovdje.

Blaženi Agatangelo i Gonsalvo, kapucini, mučenici

† Gondar, Etiopija, 1638.

Rimski Martirologij: U gradu Gondaru u Etiopiji, blaženi Agatangelo (Franjo) Nourry da Vendôme i Cassiano (Gonsalvo) Vaz López-Netto da Nantes, svećenici Reda manje braće kapucina i mučenici. Oni su nastojali u Siriji, Egiptu i Etiopiji pomiriti odijeljene kršćane s Katoličkom Crkvom, ali su po naredbi etiopskog kralja bili obješeni na drveće i to vlastitim bijelim štrikom koji franjevci nose oko pasa. I potom su još bili i kamenovani i tako postigli nebesku slavu mučeništva.

Sv. Dominik, utemeljitelj dominikanaca

Burgos, Španjolska, 1170. – Bologna, Italija, 1221.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Dominika, svećenika, koji je kao kanonik iz Ozme bio ponizni služitelj propovijedanja na područjima koje je zahvatila  albigenška hereze. Po vlastitom izboru živio je u krajnjem siromaštvu te je neprestano govorio s Bogom ili o Bogu. Želeći pronaći novi način za širenje kršćanske vjere, utemeljio je red propovjednika (dominikance) kako bi povratio u Crkvi način života kojim su živjeli Apostoli.  Preporučivao je svojoj subraći da služe drugima molitvom, studijem i naviještanjem Riječi Božje.
Opširnije o sv. Dominiku vidi ovdje.

Sv. Marija od Križa – Helen MacKillop, redovnica i utemeljiteljica

Sydney, Australija, 1842. – 1909.

Rimski Martirologij: U Sydneyu, u Australiji, blažena Marija od Križa (Marija Helena) MacKillop, redovnica, koja je utemeljila Družbu sestara sv. Josipa i Presvetog Srca i njome je upravljala unatoč mnogim poteškoćama i uvredama. Osnovala je prve dvije katoličke škole za besplatno obrazovanje. Proglašena je svetom 2010. g. kao prva svetica australijanka.
Opširnije o sv. Mariji od Križa vidi ovdje.

Blaženi Vladimir Laskowski, svećenik, mučenik

Poljska, 1886 – Njemačka, 1940.

Rimski Martirologij: U Gusenu u Njemačkoj, blaženi Vladimir Laskowski, svećenik i mučenik, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata zbog svoje vjere deportiran u koncentracioni logor. Nakon okrutnog mučenja od strane nacista  postigao je slavu mučeništva. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1999. g. zajedno sa 107 žrtava istog progona.

Sv. Terezija Benedikta od Križa – Edith Stein, djevica i mučenica Suzaštitnica Europe

Poljska, 1891. – Auschwitz, 1942.

Rimski Martirologij: Sveta Terezija Benedikta od Križa (Edith) Stein, redovnica Reda bosonogih Karmelićanki i mučenica. Rođena je i odgajana u židovskoj vjeri. Nakon što nekoliko godina u velikim poteškoćama predavala filozofiju, krštenjem je započela  novi život u Kristu, nastavljajući ga pod velom posvećenih djevica. Za vrijeme bezbožnog nacističkog režima suprotnog ljudskom i kršćanskom dostojanstvu bila je bačena u zatvor izvan svoje domovine. U koncetracionom logoru u Auschwitzu kod Krakova u Poljskoj bila je ubijena u plinskoj komori. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao ju je 1998. godine. Godine 1999. proglašena je sa sv. Brigitom iz Švedske i sv. Katarinom Sijenskom, suzaštitnicom Europe.
Opširnije o sv. Tereziji Benedikti od Križa vidi ovdje.

Sv. Julijan i drugovi, carigradski mučenici

† Carigrad, 8. stoljeće

Rimski Martirologij: U Carigradu, spomen na svete mučenike, Julijana, Marcijana, Ivan, Jakova, Aleksija, Demetrija, Focija, Petra, Leoncija, Maria i Gregorija. Njima su pridruženi još mnogi drugi koji su ubijeni zbog obrane drevne slike Spasitelja koja postavljena na Brončanim vratima grada, a koja je trebala biti uništena po nalogu cara Leona Isaurskog.

Blaženi Rikard Bere, kartuzijanac mučenik

† London, Engleska,  1537. g.

Rimski Martirologij: U Londonu u Engleskoj blaženi Rikard Bere, svećenik i mučenik. Osuđen je na smrt po zapovijedi kralja Henrika VIII. jer je branio vjernost Rimskome Prvosvećeniku i kršćanskom braku zajedno s braćom iz Kartuzijanskog samostana. Umro je nakon što je dugo vremena trpio u nehumanim uvjetima u tamnici iscrpljen od gladovanja.

Sv. Lovro, đakon i mučenik

Rim, 258. g.

Rimski Martirologij: Blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika koji je, kako kaže sv. Leon Veliki, papa, želeći nasljedovati sudbinu pape Siksta također i u mučeništvu, te kad je dobio naredbu da preda blago Crkve pokazao je tiraninu siromahe koje je hranio isprošenim dobrima. Tri dana kasnije pobijedio je vatru svojom vjerom u Krista.  Njegovo je tijelo sahranjeno u Rimu na groblju Verano kojemu je kasnije bilo nadodano njegovo ime.
Opširnije o sv. Lovri vidi ovdje.

Blaženi Augustin Ota, isusovac i mučenik

Japan, Ogiza, 1570. – 1622. g.

Rimski Martirologij: U gradu Iki u Japanu, blaženi Ota, redovnik Družbe Isusove, mučenik kojemu je odrubljena glava zbog Krista.

Blaženi Josip Toledo Pellicer, svećenik i mučenik

Španjolska, 1909. – 1936.

Rimski Martirologij: U mjestu El Saler, blizu Valencije u Španjolskoj, blaženi Josip Toledo Pellicer, svećenik i mučenik. Suobličen Kristu, vrhovnom svećeniku kojega je toliko ljubio, nasljedovao ga je i u slavi mučeništva.

Blaženi Franjo Drzewiecki i Edvard Grzymała, svećenici mučenici

Zduny, Poljska 1908. g. – Dachau, Njemačka, 1942.g.

Rimski Martirologij:  U koncentracionom logoru Dachau, blizu Munchena u Bavarskoj, Njemačka, blaženi Franjo Drzewiecki i Edvard Grzymała, svećenici mučenici. Bl. Franjo bio je član Družbe malog Djela Božanske Providnosti. Bili su porijeklom poljaci te su ih za vrijeme okupacije i razaranja njihove domovine za vrijeme rata, njihovi progonitelji zatočili u logor. Bili su ubijeni u plinskoj komori te su tako stigli Kristu.

Sv. Klara, djevica

Asiz, 1194. – 1253.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Klare, djevice, koja je kao prva redovnica Siromašnih dama Reda manje braće slijedila sv. Franju. Vodila je u Asizu u Umbriji strogi život, ali bogat djelima ljubavi i pobožnosti. Kao istaknuta ljubiteljica siromaštva nikad nije dopustila da se od njega odvoji, čak i u krajnjem siromaštvu i bolesti. Isticala se u štovanju Presvetog Sakramenta i tako je spasila samostan od Saracena 1243. g. Papa Pio XII. proglasio ju je zaštitnicom televizije.
Opširnije o sv. Klari vidi ovdje.

Sv. Suzana, mučenica

Rim,  305.g.

Rimski Martirologij: Spomen Svete Suzane pod čijim je imenom u šestom stoljeću posvećena Bogu jedna bazilika u Rimu kod Dioklecijanovih termi. Njezino ime bilo je slavljeno među mučenicima. Bila je osuđena na smrt jer je bila kršćanka i u njenoj vlastitoj kući  bila joj je odrubljena glava.

Blaženi Rafael Gutierrez i Karlo Diaz Gandia, očevi obitelji i mučenici

† Španjolska, Valencija, 1936.

Rimski Martirologij: U selu Agullent na području Valencije u Španjolskoj, blaženi Rafael Alonso Gutiérrez, mučenik, koji je kao otac obitelji od šestero djece te aktivist Katoličke akcije, prolio krv za Krista tijekom progona protiv vjere. S njim se slavi i blaženi mučenik Karlo Díaz Gandía, obiteljski čovjek, također vrlo aktivan kao katehist i apostol Katoličke akcije. Na ovaj dan na istom području boreći se za vjeru postigao je vječni život ostavivši iza sebe suprugu i kćerku od osam mjeseci. Podnio je mučeništvo s uzvikom “Živio Krsit Kralj”! Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 2001. g. s još 231 mučenikom španjolskog građanskog rata.

Sv. Ivana Francisca Chantal, redovnica

Dijone, Francuska, 1572. – 1641.

Rimski Martirologij: Sveta Ivana Francisca Frémiot de Chantal, redovnica. U kršćanskom braku imala je šestero djece koje je odgojila u pobožnosti. Ostavši  udovica, pod duhovnim vodstvom sv. Franje Saleškoga brzo je napredovala na putu savršenstva posvetivši se djelima milosrđa, pogotovo prema siromašnima i bolesnima. Utemeljila je red Bl. Djevice Marije od Pohođenja kojim je mudro upravljala.
Opširnije o sv. Ivani vidi ovdje.

Blaženi Inocent XI., papa

Como, Italija, 1611. – Rim, 1689.

Rimski Martirologij: U Rimu, blaženi papa Inocent XI. koji je razborito upravljao Crkvom ali kroz velike muke i nevolje. Započeo je veliko djelo moralne obnove zabranivši lihvarstvo i nalozivši biskupima stroge norme ponašanja. Osudio je učenje „kvijetizam“ španjolskog svećenika Miguela de Molinosa. Bio je pokretač obrane Europe od turske najezde koja je slomljena 1683. u poznatoj obrambenoj bitci kod Beča. Pobjeda je izvojevana zahvaljujući poljskom kralju Janu Sobieckom i njegovoj vojsci. Javljajući Papi Inocentu XI. pobjedu uputio mu je samo jednu rečenicu: Veni, vidi, Deus vicit!
Opširnije o bl. Inocentu XI. vidi ovdje.

Blaženi Karlo Leisner, svećenik i mučenik

Njemačka, 1915. – 1945. g.

Rimski Martirologij: U Planeggu u blizini Munchena blaženi Karlo Leisner, svećenik i mučenik koji je kao đakon bio deportiran od nacista u zatvor zbog svojeg javnog ispovjedanja vjere i službe dušama. U logoru Dachau potajno ga je zaredio francuski biskup Gabrijel Piguet i sam zatvorenik. Iako je dočekao slobodu, Karlo Leisner je umro nekoliko mjeseci nakon oslobođenja od posljedica mučenja i boravka u logoru.
Opširnije o bl. Karlu vidi ovdje.

Sv. Poncijan, papa i sv. Hipolit, svećenik, mučenici

† Rim, 235. g.

Rimski Martirologij: Sveti mučenici Poncijan, papa i Hipolit, svećenik, koji su zajedno bili poslani u progonstvo na Sardiniju na prisilne radove u rudnike. Ondje su umrli od posljedica teških radova i zlostavljanja. Njihova su tijela prenešena i pokopana u Rimu, prvi na groblju sv. Kalista a drugi na groblju u ulici Tiburtina.
Opširnije o sv. Poncijanu vidi ovdje.

Blaženi Marko Aviano, kapucin

Aviano, Italija, 1631. – Beč, 1699.

Rimski Martirologij: U Beču u Austriji, bl. Marko Aviano (Karlo) Cristofori, svećenik Reda manje braće kapucina, koji se kao mudri propovjednik Božje riječi posvuda zauzeto brinuo za siromašne i bolesne. Poticao je tadašnje moćnike svijeta da stave vjeru i mir ispred bilo kojeg drugog pothvata  ili interesa. Sudjelovao je svojim zalaganjem i propovjedima u obrani Europe od osmanlija i posebice kod pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 12. rujna 1683. g.
Opširnije o bl. Marku vidi ovdje.

Sv. Ivan Berchmans, bogoslov – isusovac

Belgija, 1599. –  Rim, 1621.

Rimski Martirologij: U Rimu sv. Ivan Berchmans, redovnik-bogoslov Družbe Isusove. Svi su ga voljeli zbog njegove iskrene pobožnosti, uslužne ljubavi i stalne radosti. Nakon kratke bolesti otišao je vedro u 22. godini života na današnji dan u susret Kristu.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

Sv. Maksimilijan Kolbe, franjevac i mučenik

Poljska, 1894.  – Auschwitz, 1941.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Maksimilijana Marije (Raimonda) Kolbe-a, svećenika Reda manje braće konventualaca i mučenik. Utemeljio je Vojsku Marije Bezgrešne. Bio je deportiran od nacista u razne logore. Na kraju su ga doveli u logor Auschwitz u blizini Krakova u Poljskoj gdje se predao krvnicima na mjestu drugog zatvorenika, nudeći svoj život kao holokaust ljubavi i uzor vjernosti Bogu i ljudima.
Opširnije o sv. Maksimilijanu vidi ovdje.

Sv. Urzicin, mučenik

Ilirik, Hrvatska, 304. g.

Rimski Martirologij: U Iliriku, današnja Hrvatska, Sveti Urzicin, mučenik.

Sv. 813 mučenika u Otrantu

Otranto, Italija, 1480. g.

Rimski Martirologij: U Otrantu u Pugli (Italija), osamsto trinaest svetih mučenika, koje su osmanlijski vojnici nakon jednog osvajačkog prepada u Italiju zarobili i zatražili od njih da se odreknu svoje kršćanske vjere. Bili su stavljeni pred izbor:  ili zanijekati Krista ili slijedi smrt. Jedan od njih stari sv. Antun Primaldo po zanimanju tkalac, koji je zajedno s njima pogubljen,  hrabrio ih je da ustraju u svojoj vjeri u Krista. Svima su odrubljene glave i tako su zadobili krunu mučeništa. Njihove relikvije od 1711. godine čuvaju se u kapeli mučenika u katedrali u Otrantu.

Uznesenje Blažene Djevice Marije

Rimski Martirologij: Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, Majke Božje i našega Gospodina Isusa Krista koja je bila očuvana od istočnog grijeha. Dovršivši tijek svoga zemaljskoga života, uznesena je dušom i tijelom u nebesku slavu. Ovu istinu vjere primljenu i preuzetu iz predaje Crkve, svečano je kao dogmu proglasio papa Pio XII. 1950 g. (Drugi vatikanski sabor, ‘Lumen Gentium’, 59). Blažena Djevica Marija Uznesena jest prvina nebeske Crkve, znak utjehe i sigurne nade za Crkvu hodočasnicu. „Dormitio Virginis“ (Usnuće Gospe) te Njezino uznesenje jest na kršćanskom Istoku i Zapadu jedan od najstarijih marijanskih blagdana.
Opširnije o svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije vidi ovdje.

Sv. Stanislav Kostka, isusovački novak

Poljska, 1550. – Rim, 1568. g.

Rimski Martirologij: U Rimu spomen sv. Stanislava Kostke koji je bio poljskog podrijetla. Potaknut željom da stupi u Družbu Isusovu, pobjegao je iz očinskog doma i pješice se uputio  u Rimu gdje ga je sv. Franjo Borgija primio u isusovački novicijat. Umro je na glasu svetosti iscrpljen obavljanjem najponiznijh poslova. Imao je 18 godina.
Opširnije o sv. Stanislavu vidi ovdje.

Blaženi Izidor Bakanja, mučenik

Kongo, 1885. – 1909. g.

Rimski Martirologij: U gradiću Wenga, blizu Busira u Belgijskom Kongu (Danas Demokratska Republika Kongo), blaženi Izidor Bakanja, mučenik. On je još kao dječak s jedanaest godina postao kršćanin. Savjesno je živio po svojoj vjeri i svjedočio ju je s velikom hrabrošću za vrijeme svoga rada kolonijalnoj plantaži. Zbog toga je iz mržnje prema kršćanskoj vjeri bio podvrgnut stalnom bičevanju od strane direktora kolonijalne firme u kojoj je radio. Umro je nekoliko mjeseci kasnije oprostivši svojim progoniteljima. Bile su mu 24 godine.
Opširnije o bl. Izidoru vidi ovdje.

Sv. Alojzije Batis Sáinz, svećenik i drugovi mučenici

Meksiko, 1870. – 1926.

Rimski Martirologij: U mjestu Chalchihuites na području Durango u  Meksiku sveti Alojzije Batis Sáinz, svećenik, i njegovi suradnici Emanuel Morales, otac obitelji, Salavator Lara Puente i David Roldán Lara bili su ubijeni iz mržnje prema vjeri za vrijeme progona kršćana u Meksiku.

Sv. Stjepan, mađarski kralj

Mađarska, 969.  – 1038. g.

Rimski Martirologij: Sveti Stjepan, kralj Mađarske, koji je preporođen krštenjem od pape Silvestra II. primio krunu za mađarsko kraljevstvo.  Trudio se da se kršćanska vjera što više proširi među Mađarima. Okrunjen je za kralja Mađarske u božićnoj noći godine tisućite s naslovom “apostolskog kralja”. Organizirao je Crkvu u svom kraljevstvu, obogatio ju je dobrima i samostanima. Bio je pravedan i miroljubiv u upravljanju podanicima i na blagdan Uznesenja Bl. Djevice Marije njegova se duša uzdigla na nebo.
Opširnije o sv. Stjepanu vidi ovdje.

Sv. Rok, hodočasnik i iscjelitelj

Montpellier, Francuska, 1345. – Varese, Italija, 1379.

Rimski Martirologij: U Lombardiji sveti Rok koji je podrijetlom iz Montpelliera, u Francuskoj, zadobio glas svetosti hodočasteći po Italiji služeći bolesnicima oboljelima od kuge.
Opširnije o sv. Roku vidi ovdje.

Sv. Teodor, biskup

Švicarska, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Sionu u Valaisu, Švicarska, sveti Teodor, prvi biskup toga grada, koji je slijedeći primjer sv. Ambrozija branio katoličku vjeru protiv arianizma.

Sv. Roza Fan Hui, djevica i mučenica

Kina, oko 1900. g.

Rimski Martirologij: U selu Fannjiazhuang kod Wujiaua u pokrajini Hebei u Kini, sveta Roza Fan Hui, djevica i mučenica, koja je za vrijeme progona sljedbenika sekte  Boksera bila mučena i sva izranjena još živa bačena u rijeku.

Sv. Miron, svećenik i mučenik

Cizico, Turska, 250. g.

Rimski Martirologij: U Cizicu u Ellespontu, u današnjoj Turskoj, sv. Miron, svećenik i mučenik, kojem je odrubljena glava nakon mnogih mučenja za vladavine cara Decija i guvernera Antipatra.

Sv. Beatrica Meneses, utemeljiteljica

Portugal, 1424.  – Toledo, Španjolska, 1491.

Rimski Martirologij: U Toledu u Kastilji u Španjolskoj, sveta Beatrica da Silva Meneses, djevica, bila je plemkinja na kraljevskom dvoru kod kraljice Izabelle. Težeći za savršenijim kršćanskim životom pridružila se redovnicama Reda sv. Dominika i ostala među njima dosta godina. Na kraju svoga života utemeljila je novi ženski red i posvetila ga je Začeću Blažene Djevice Marije.
Opširnije o sv. Beatrici vidi ovdje.

Sv. Ilija mlađi, monah

Grčka, 829. – 904. g.

Rimski Martirologij: U Solunu u Makedoniji, u današnjoj Grčkoj, preminuće sv. Ilije Mlađeg, redovnika koji je živio po učenju istočnih crkvenih otaca. Nakon što je mnogo pretrpio zbog vjere od Saracena, s velikom snagom duha  provodio je život strogosti i molitve u Kalabriji i na Siciliji.

Sv. Jelena, majka cara Konstantina

Bitinia, 3. st. –† Rim, 330. g.

Rimski Martirologij: U Rimu sv. Jelena, majka cara Konstantina, koja se s posebnim zalganjem brinula i pomagala siromašnima; pobožno je ulazila u crkvu umiješana među  ostalim vjernicima. Hodočasteći u Jeruzalem u potrazi za mjestima rođenja, muke i uskrsnuća Kristova, iskazala je počast Gospodinovim jaslicama i njegovu Križu tako što je njima u čast izgradila bazilike.
Opširnije o sv. Jeleni vidi ovdje.

Sv. Albert Hurtado Cruchaga, isusovac, utemeljitelj

Čile, 1901. – 1952.

Rimski Martirologij: U Santiagu, u Čileu, blaženi Albert Hurtado Cruchaga, svećenik Družbe Isusove koji je utemeljio ustanovu koja daje  pravi dom beskućnicima i lutalicama, posebice djeci.
Opširnije o sv. Albertu vidi ovdje.

Blaženi Franjo Martin, svećenik i mučenik

Španjolska, 1884.  – 1936.

Rimski Martirologij: U Valdemoru kod Madrida u Španjolskoj blaženi Franjo Arias Martin, svećenik i mučenik, koji je kao novak u Redu Fatebenefratelli što ga je osnovao sv. Ivan od Boga, za vrijeme progona Crkve i kršćana u građanskom ratu  brzo postigao svoj put kršćanskog savršenstva time što je za vjeru podnio mučeništvo.

Sv. Ivan Eudes, svećenik

Francuska, Caen, 1601.- 1680. g.

Rimski Martirologij: Sveti Ivan Eudes, svećenik, koji se godinama posvetio propovijedanju po župama, a potom je osnovao Družbu Isusovu i Marijinu za formaciju svećenika u bogoslovijama i Družbu redovnica Gospe od milosrđa kako bi utvrdio u kršćanskom životu raskajane žene koje su se obratile; uvelike je povećao pobožnost prema presvetim srcima Isusa i Marije. Bio je prvi i najgorljiviji apostol liturgijskog štovanja prestvetih srdaca Isusova i Marijina. U Caenu u Normandiji u Francuskoj pobožno je usnuo u Gospodinu.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

Blaženi Ljudevit Flores i 14 svećenika i redovnika mučenika

† Nagasaki, Japan, 1622.

Rimski Martirologij: U Nagasaki u Japanu, blaženi mučenici Ljudevit Florès, svećenik Reda propovjednika, dominikanac, Petar de Zúñiga, svećenik reda pustinjaka sv. Augustina i trinaest drugova japanskih mornara koji su pristigli u luku i odmah su bili uhićeni zbog svoje kršćanske vjere. Nakon raznih mučenja, svi su zajedno pretrpjeli mučeništvo i postigli slavu nebesku.

Blaženi Toma Fortiá, isusovac mučenik

Španjolska, 1866. – 1936.

Rimski Martirologij: U gradu Gandiji u Španjolskoj blaženi Toma Sitjar Fortiá, svećenik Družbe Isusove i mučenik koji je u progonu protiv Crkve prolio svoju krv za Krista.

Sv. Bernard, opat i crkveni naučitelj

Francuska, 1090. -1153.

Rimski Martirologij: Spomen svetog Bernarda, opata i crkvenog naučitelja, koji je zajedno s tridesetak pratioca ušao u novi samostan u Cîteauxu, a kasnije postao utemeljitelj cistercitaca i prvi opat samostana Clairveauxa. Uspješno je usmjeravao redovnike na putu Božjih zapovijedi svojim životom, učenjem i primjerom. Proputovao je Europu kako bi obnovio mir i jedinstvo i prosvijetlio čitavu Crkvu svojim spisima i žarkim propovijedima. U svojim komentarima Biblije i liturgije ostavio je izuzetan dokument monaške teologije koja vodi ne toliko do znanosti koliko do iskustva otajstva. Nadahnuo je pobožnu naklonost i ljkubav prema Kristovu čovještvu i prema Majci Djevici.
Opširnije o sv. Bernardu vidi ovdje.

Sv. Samuel, sudac i prorok u Izraelu

Rama, Palestina, 1070. – 950. prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen sv. Samuela, proroka, kojega je Bog pozvao u službu još dok je bio dječak. Kasnije je postao sudac u Izraelu. Po zapovijedi Gospodinovoj pomazao je Šaula za kralja svoga naroda; nakon što ga je Bog odbacio zbog nevjere dao je kraljevsko pomazanje također i Davidu iz čijeg će se potomstva roditi Krist.
Opširnije o sv. Samuelu vidi ovdje.

Sv. Kristofor i sv. Leovigild, monasi

Kordova, Španjolska, 852. g.

Rimski Martirologij: U Kordobi u Andaluziji u Španjolskoj, mučenici Leovigild i Kristofor, redovnici, koji su za vrijeme progona pod vladavinom Maura neustrašivo pred sucem ispovijedili svoju vjeru u Krista i zbog toga im je odrubljena glava te su tako zadobili palmu mučeništva.

Sv. Pio X., papa

Treviso, 1835. – Rim, 1914.

Rimski Martirologij: Spomen na svetoga papu Pija X, koji je najprije bio svećenik u župi, potom biskup Mantove i potom patrijarha u Veneciji. On je prvi papa suvremenog doba koji dolazi iz seljačkog staleža. Bio je jedan od prvih papa koji je prošao sve faze pastoralne službe, od kapelana do pape. Naposljetku izabran za rimskog biskupa, napravio si je program svoje službe u kojem je glavna misao bila sve obnoviti u Kristu. To je i ostvario u jednostavnosti duše i  siromaštvu snažno promičući među vjernicima kršćanski život po sudjelovanju u Euharistiji, u dostojanstvu svete liturgije i cjelovitosti kršćanskog nauka.
Opširnije o sv. Piju vidi ovdje.

Sv. Bassa i njezina tri sina, mučenici

† Edesa i Alone, Sirija, 302. g.

Rimski Martirologij: Spomen svetih mučenika Bassa i njezina tri sina Teognija, Agapija i Pistija. Bassa je pretrpila mučeništvo na otoku Aloneu, a sinovi u Edesi, u drevnoj Siriji. Vlastiti muž Basse i otac trojice sinova, poganin, prijavio ih je vlastima da su kršćani i zbog toga su bili uhićeni i za Kristovu vjeru ubijeni.

Blažena Viktorija Rasoamanarivo, udovica i princeza

† Tananarive, Madagascar, 1848. – 1894.

Rimski Martirologij: U Tananarivu u Madagaskaru, blažena Viktorija Rasoamanarivo, koja je, ostavši udovica nakon braka s nasilnim muškarcem, kada su misionari protjerani s otoka, pomogla kršćanima svim sredstvima i branila Crkvu pred javnim tužiteljima. Ona je bila zaštitnica Crkve na sudu, inzistirala je na tome da crkve i katoličke škole ostanu otvorene i poticala je zajednice na ustrajnost u vjeri. Bila je žena duboke pobožnosti, provodila je sate u crkvi i posvetila se brojnim djelima milosrđa prema siromasima, zatvorenicima, napuštenima, gubavcima. Proglašena je blaženom 1989. godine.

Blaženi Bruno Zembol, redovnik i mučenik

Poljska, 1905. – Dachau, Njemačka, 1942.

Rimski Martirologij: U blizini Münchena u Njemačkoj, u Dachau bl. Bruno Zembol, brat laik franjevac. U samostanu je vršio službu kuhara i orguljaša. Iz Poljske koja je bila okupirana od neprijateljskog režima koji se protivio Bogu deportiran je u Dachau zbog svoje vjere.  U logoru Dachau, slavno je umro nakon brojnih mučenja. U zatvoru su ga njegovi drugovi nazivali zbog njegove neiscrpive ljubavi, “anđelom strpljenja i dobrote”. Papa Ivan Pavao II. proglasio  ga je blaženim u Varšavi 1999. g. zajedno sa 107 drugih poljskih mučenika.

Blažena Djevica Marija Kraljica

Rimski Martirologij: Spomen Blažene Djevice Marije Kraljice, koja je rodila Sina Božjega, princa mira, čijemu Kraljevstvu neće biti kraja, a kršćanski narod pozdravlja je kao Kraljicu Neba i Majku Milosrđa. Današnji blagdan, usporedan s blagdanom  Krista Kralja, uveo je Papa Pio XII. 1955. godine.
Opširnije o spomenu Blažene Djevice Marije Kraljice vidi ovdje.

Blaženi Šimun Lukač, biskup i mučenik

Ukrajina, 1893. – 1964.

Rimski Martirologij: U selu Starunya na području Ivano-Frankivsk u Ukrajini, blaženi Šimun Lukač, biskup i mučenik, koji je tajno obavljao svoju službu grko-katoličkog obreda za narod pod ateističkim režimom. Svojom smrću u vjeri potvrrdio je slavu i čast Krista, Gospodina i Boga. Blaženim ga je proglasio Papa Ivan Pavao II. 2001. godine zajedno s još 24 žrtve sovjetskog režima ukrajinske nacionalnosti.

Sv. Sinforian, mladić mučenik

† Autun, Francuska  257. g.

Rimski Martirologij: U Autunu u Lugijanskoj Galiji, sada u Francuskoj, sv. Sinforian, mučenik. Dok su ga vodili prema stratištu da ga pogube sa zida grada, majka ga je hrabrila ovim riječima: „Sine, sine Sinforiane, imaj pred očima živoga Boga. Danas ti se život ne oduzima, već se mijenja u bolji”.

Sv. Ruža Limska, djevica

Lima, Peru, 1586. – 1617.

Rimski Martirologij: Sv. Ruža, djevica, koja se isticala od djetinjstva po svojoj strogoj trijeznosti života, obukla je odijelo sestara trećeg dominikanskog reda u Limi u Peruu. Posvećena pokori i molitvi i žarko čeznući za spasenje grešnika i domorodačkih naroda željela je dati svoj život za njih pa je tako činila velike žrtve kako bi za njih zadobila spasenje Krista u Kristovoj vjeri.
Opširnije o sv. Ruži vidi ovdje.

Sv. Klaudije, Asterije i Neon, braća mučenici

Turska, 305. g.

Rimski Martirologij: U Egeji u Ciliciji, na području današnje Turske, sveta braća mučenici Klaudije, Asterij i Neon, koje je njihova maćeha optužila zbog njihove kršćanske vjere, te su im odrubljene glave za cara Dioklecijana i guvernera Lisije.

Blaženi Franjo Dachtera, svećenik i mučenik

Poljska, 1910. – Dachau, Njemačka, 1944.

Rimski Martirologij: U logoru Dachau u blizini Munchena u Njemačkoj, blaženi Franjo Dachtera, svećenik i mučenik, koji je, podrijetlom iz Poljske, u vrijeme rata umro za Krista, shrvan okrutostima koje su nad njim vršili  liječnici bez poštivanja ikakvog ljudskog dostojanstva. Proglasio ga je blaženi Papa Ivan Pavao II. 1999. g. s još 107 drugih poljskih mučenika.

Sv. Bartol, Apostol

Palsetina,  1. stoljeće

Rimski Martirologij: Blagdan sv. Bartola Apostola. Poistovjećuje se s Natanaelom. Rođen je u Kani iz Galileje i Filip ga je odveo k Isusu kraj Jordana. Gospodin ga je pozvao da ga slijedi pridružujući ga Dvanaestorici. Nakon Gospodinova Uzašašća   propovijedao je Evanđelje Gospodinovo u Indiji gdje je bio okrunjen mučeništvom.
Opširnije o sv. Bartolu vidi ovdje.

Blaženi Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik

Čabrunići, Istra, 1920. – Lanišće, Istra, 1947.

Miroslav Bulešić rođen je 13. svibnja 1920. u Zabru (Čabrunići), malom mjestu u župi Sanvincenti (Svetvinčenat). Pohađao je škole u Kopru, Gorica i Rimu, gdje je 1943. godine stekao diplomu u filozofiji na Papinskom sveučilištu Gregorianu. Zaređen je za svećenika 1943. u Sanvincenti. Osim što je služio svoj pastoralni rad u Mompaderno (Baderna), Montreo (Muntrilj) i Canfanaro (Kanfanar), bio je profesor i vicerektor u Pazinskom sjemeništu. 24. kolovoza 1947. komunisti su ga ubili u Lanišću podjele sakramenta sv.potvrde u toj župi. Svečanost beatifikacije održana je u pulskoj Areni u subotu 28. rujna 2013.
Opširnije o bl. Miroslavu vidi ovdje.

Sv. Juraj, monah, mučenik

† Bitinija, Turska, 730. g.

Rimski Martirologij: Na gori Olimpu u Bitiniji, u današnjoj Turskoj, sv. Juraj Limniota, monah, koji je osudio bezbožnost cara Lava III. zbog uništavanja svetih slika i spaljivanja relikvija svetaca. Zbog toga su mu najprije otsjekli nos  a potom zapalili glavu i tako je kao mučenik uzašao  Gospodinu.

Sv. Ljudevit, francuski kralj

Francuska, 1214. – Tunis, 1270.

Rimski Martirologij: Sveti Ljudevit IX., francuski kralj, kojeg su proslavili njegova djelotvorna vjera za vrijeme mira i za vrijeme ratova za obranu kršćana, pravda u vladanju, ljubav prema siromašnima i izdržljivost u nevoljama. U braku je imao jedanaestero djece koju je izvrsno odgojio posebice u pobožnosti. Da bi odao počast Kristovu križu, njegovoj trnovoj kruni i njegovu grobu uložio je sva sredstva, snagu i svoj život. Umro je od kuge blizu Tunisa na sjeverno- afričkoj obali na putu za Jeruzalem predvodeći križarsku vojnu.
Opširnije o sv. Ljudevitu vidi ovdje.

Sv. Josip Kalasancije, svećenik

Španjolska, 1558. – Rim, 1648.

Rimski Martirologij: Sv. Josip Kalansacije, svećenik, koji je utemeljio narodne škole za odgoj djece i mladih u ljubavi i mudrosti Evanđelja. Utemeljio je u Rimu i Red klerika Majke Božje pobožnih škola nazvanih “skolopi”. Godine 1948. papa Pio XII proglasio ga je zaštitnikom svih kršćanskih narodnih škola na svijetu. Danas je red Skolopa (pijarista) prisutan na 4 kontinenta i u 32 zemlje.

Sv. Grgur, opat

Nizozemska, Utrecht, 707. – 776. g.

Rimski Martirologij: U Utrechtu u Austrasiji, na području današnje Nizozemske, sv. Grgur, opat, koji je još kao mladić slijedio sv. Bonifacija na putu obraćenja Hessea i Turingije, i po njegovu je nalogu kasnije upravljao samostanom sv. Martina i crkvom u Utrechtu.

Sv. Melkisedek, kralj Šalema i svećenik

Drugo tisućljeće prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen sv. Melkisedeka, kralja Šalema i svećenika Boga Svevišnjega, koji je pozdravio Abrahama po povratku iz pobjede svojim blagoslovom, prikazujući Gospodinu svetu i neokaljanu žrtvu.  Bio je shvaćen kao prefiguracija Krista, kralja mira i pravde i svećenik u vijeke, bez rodoslovlja. Kršćanska tradicija vidjela je u Melkisedeku proročanstvo o Kristu a u prinosu kruha i vina darovanog Abrahamu proročki navještaj Euharistije.
Opširnije o sv. Melkisedeku vidi ovdje.

Sv. Anastazije, solinski, mučenik

4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Splitu u Dalmaciji, u današnjoj Hrvatskoj, Sveti Anastazije, solinski, mučenik iz Akvileje. Za vrijeme progona pod carem Dioklecijanom bio je u Solinu gdje je bio uhićen i osuđen da bude bačen u more s kamenom oko vrata. Papa Ivan IV. (640.-642.) dao je prenijeti njegove relikvije u Rim zajedno s relikvijama osalih svetaca iz Dalmacije i pohranio ih je u kapelicu sv. Venancija kod Lateranske krstionice gdje je mučenik prikazan na veličanstvenom mozaiku koji se ondje nalazi.
Opširnije o sv. Anastaziju vidi ovdje.

Sv. Marija od Isusa Raspetog Baouardy, karmelićanka

Izrael, 1846. – 1878.

Rimski Martirologij: U gradu Betlehemu u Svetoj Zemlji, Blažena Marija Raspetog Isusa (Marija) Baouardy, djevica reda bosonogih karmnelićanki koja je, bogata mističnim darovima, ujedinili kontemplativni život s izvanrednom ljubavlju. Nakon što je bila u raznim karmelskim samostanima svijeta poslana je 1875. u Betlehem gdje je zajedno s drugih nekoliko karmelićanki osnovala prvi Karmel u Svetoj Zemlji u kojem je i umrla. Na njezin grob dolaze brojni hodočasnici, kršćani i muslimani.

Sv. Monika, majka sv. Augustina

Tagasta, Alžir, 331. – Ostija, Rim, 387.

Rimski Martirologij: Spomen na sv. Moniku, koja je još kao mlada djevojka dana u brak s Patrikom. Dobila je djecu među njima i Augustina, za čije je obraćenje mnoge suze prolila i mnoge molitve Bogu uputila. Duboko žudeći za nebom ostavila je ovaj život u Ostiji u Laciju dok je bila na povratku za Afriku.
Opširnije o sv. Monici vidi ovdje.

Sv. David Henrik Lewis, isusovac mučenik

Engleska, 1617. – Walles, 1679.

Rimski Martirologij: U gradu Usk u Walesu, sv. David Lewis, svećenik  Družbe Isusove i mučenik. Bio je zaređen za svećenika u Rimu i više od trideset godina potajno je dijelio sakramente u domovini te je pomagao siromasima, sve dok nije bio uhićen i obješen kao svećenik za vladavine kralja Karla II.

Iz drugih izvora: Gotovo jedno stoljeće prošlo je između mučeništva Edmunda Campiona (1581.) i Davida Lewisa (1679), između prvog i posljednjeg isusovca koji su pogubljeni tijekom dugog progona poznatog kao „engleska reformacija.“ David Lewis, govoreći prije smrti sa vješala  obratio se svima: “Ja sam rimokatolik, ja sam rimokatolički svećenik, rimokatolički svećenik reda koji se zove Družba Isusova, i blagoslivljam trenutak kada sam bio pozvan kako u katoličku vjeru  kao i u ovu svoju službu. Molim vas da se sada uvjerite da sam osuđen zbog jer sam služio mise, ispovijedao i dijelio sakramente”.

Blaženi Franjo, franjevac i drugovi mučenici

Nagasaki, Japan, 1597. g.

Rimski Martirologij: U Nagasakiju u Japanu, blaženi Franjo od Svete Marije, svećenik iz Reda manje braće i četrnaest drugova mučenika koji su po nalogu upravitelja grada Kawachi Dono iz mržnje prema imenu Kristovu podnijeli mučeništvo.

Sv. Augustin, biskup i crkveni naučitelj

Tagasta, Alžir 354. – Ippona, 430.

Rimski Martirologij: Spomen na sv. Augustina, biskupa i slavnog crkvenog naučitelja. Obratio se na katoličku vjeru nakon nemirne mladosti po idejama i životnim navikama. Krstio ga je sv. Ambrozije u Milanu. Vrativši se u domovinu u Afriku s nekoliko prijatelja provodio je asketski život posvećen Bogu i proučavanju Svetoga Pisma. Izabran je potom za biskupa Hippone u Africi, u današnjem Alžiru. Trideset i četiri godina bio je učitelj svojih vjernika koje je poučavao propovijedima i brojnim spisima. Snažno se borio protiv zabluda svoga vremena i s mudrošću je naučavao i tumačio pravu vjeru.
Opširnije o sv. Augustinu vidi ovdje.

Sv. Edmund Arrowsmith, isusovac, mučenik

Engleska, 1585. – 1628. g.

Rimski Martirologij: U Lancasteru u Engleskoj, sveti Edmund Arrowsmith, svećenik Družbe Isusove i mučenik. Nakon što je proveo mnogo godina u domovini u obavljajući svećeničku službu, bio je obješen je za vladavine  Karla I. Njegovoj nasilnoj smrti protivili su se i sami protestanti toga mjesta, ali je bio optužen da je svećenik i da je mnoge povratio natrag katoličkoj vjeri.

Blaženi Karlo Hanus, svećenik i mučenik

Francuska, 1723. – 1794.

Rimski Martirologij: U luci ispred Rocheforta na francuskoj obali, bl. Karlo Arnaldo Hanus, svećenik i mučenik, koji je tijekom francuske revolucije zbog svoga svećeništva bio zatvoren na teretnom brodu. Postigao je mučeništvo kad su ga napustile snage i pogodila bolest. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 1995. godine.

Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja

Palestina, 1. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen mučeništva sv. Ivana Krstitelja kojega je kralj Herod Antipa držao u zatvoru u tvrđavi Makeronta u današnjem Jordanu. Na dan svoga rođendana, a na zahtjev Herodiadine kćeri, naredio je da mu se odrubi glava. Tako je Gospodinov Preteča kao svjetiljka koja gori i svijetli, posvjedočio za istini i u životu i u smrti.
Opširnije o spomenu mučeništva sv. Ivana Krstitelja vidi ovdje.

Blažena Bronislava, redovnica

Poljska, 1200. – 1259.

Rimski Martirologij: U Krakovu u Poljskoj, Blažena Bronislava, djevica Reda premonstratanaca, koja je željela voditi skromni i skriveni život, i nakon što su Tatari uništili njezin samostan, živjela je sama s Bogom u kolibi.

Blažena Sancia Szymkowiak, redovnica

Poljska, 1910. – 1942.

Rimski Martirologij: U Poznańu u Poljskoj, blažena Sancia (Giovannina) Szymkowiak, redovnica Kongregacije kćeri Blažene Djevice Marije Žalosne koja je tijekom rata s velikom požrtvovnošću pomagala zatvorenicima.

Sv. Feliks i sv. Adaut, mučenici

Rim, 305. g.

Rimski Martirologij: U Rimu na groblju Commodilla na Via Ostiense, sveti mučenici Feliks i Adáut, rođena braća, koji su zajedno posvjedočili za Krista s istom nepokolebljivom vjerom, i zajedno su ušli kao pobjednici u nebo.

Sv. Margareta Ward i drugovi mučenici

Engleska, 1550. – London, 1588.

Rimski Martirologij: U Londonu u Engleskoj sv. Margareta Ward, mučenica. Kao udana žena kršćanka bila je osuđena na smrt za vladavine kraljice Elizabete I.  zato što je pružila pomoć jednom svećeniku. Prihvatila je radosno mučeništvo vješanjem na Tyburnu. Na istom mjestu, zajedno s njom postigli su mučeništvo svećenik Rikard Leigh i laici Edoard Shelley i Rikard Martin, englezi, Ivan Roche, iz Irske, i Riccardo Lloyd, iz Wellsa. Prvi jer je bio svećenik, ostali zato što su ugostili svećenike. Oni su dio skupine od 40 britanskih mučenika koje je Pavao VI kanonizirao 25. listopada 1970. godine. Umrli su mučeničkom smrću između 1535. i 1679. godine, za vrijeme progona katolika.
Opširnije o sv. Margareti Ward vidi ovdje.

Blaženi Alfred Schuster, kardinal, nadbiskup Milana

Rim, 1880. – Varese, 1954.

Rimski Martirologij: U Venegono kod Varesea, smrt blaženog Alfreda Ildefonsa Schustera, biskupa, koji je kao benediktinski opat sv. Pavla u Rimu bio posvećen za biskupa Milana. Bio je čovjek divne mudrosti i učenosti, obavljao je velikim marom službu pastira za dobrobit svog naroda.

Sv. Josip iz Arimateje i sv. Nikodem

Palestina, 1. stoljeće

Rimski Martirologij: U Jeruzalemu, spomen svetih Josipa iz Arimateje i Nikodema, koji su skinuli Isusovo tijelo s križa, omotali su ga u platno i položili u grob. Josip, plemeniti službenik i učenik Gospodinov, očekivao je kraljevstvo Božje; Nikodem, farizej i ugledni Židov posjećivao je Isusa noću kako bi ga ispitivao o njegovu poslanju, a pred velikim svećenicima i farizejima koji su htjeli uhititi Gospodina, branio je njegovu stvar. Njegov lik snažno izranja u evanđeljima prigodom  Isusova pokopa.
Opširnije o sv. Josipu vidi ovdje.

Blaženi Edmigio Rodriguez i drugovi, redovnici-mučenici

† Almeria, Španjolska, 1936.

Rimski Martirologij: U Almeriji u Španjolskoj blaženi Edmigio (Izidor) Rodríguez, Amalije (pravedni) Zariquiegui Mendoza i Valerije Bernardo (Marciano) Herrero Martínez, mučenici, braća kršćanskih škola, koji su bili ubijeni iz mržnje prema vjeri tijekom progona. Ova su braća Kršćanskih škola predala svoj život Bogu  kroz redovničko posvećenje i proveli su ga u odgoju djece i mladeži. Nakon zatvora od mjese dana, streljani su u noći između 30. i 31. kolovoza 1936. Njihova tijela bila su odmah posuta benzinom i spaljena a preostali zemni ostaci pokopani su u katedrali Almerije, u Španjolskoj. Papa Ivan Pavao II. proglasio ih je blaženima 1993.

Sv. Paulin, biskup i mučenik

Trier, Njemačka – Frigija,Turska, 358. g.

Rimski Martirologij: U Trieru u današnjoj Njemačkoj, sv. Paulin, biskup i mučenik, koji je za vrijeme arijanske invazije bio pravi vjesnik istine. Na sinodi u Arlesu na koju ga je pozvao arijanski car Konstancija nije popustio ni  prijetnjama ni pohvalama da osudi svetog Atanazija i da odustane od prave vjere; zato je bio prognan u Frigiju, u današnju Tursku gdje je nakon pet godina u progonstvu dovršio svoje mučeništvo.