Križevci: Bl. Ivan Merz na 14. danima hrvatskih svetaca i blaženika

U petak, 27. svibnja 2022. nastavljeni su 14. Dani hrvatskih svetaca i blaženika koji su se održavali u Križevcima od 26. do 29. svibnja.  Drugi dan ove jedinstvene vjersko-kulturne manifestacije bio je posvećen hrvatskim isusovačkim duhovnim velikanima, bl. Ivanu Merzu, časnom sluzi Božjem Petru Barbariću, sluzi Božjem Anti Gabriću te mučeniku p. Petru Perici. Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane predvodio je provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, nakon čega je slijedio okrugli stol na temu „Svetost i obrazovanje“. 

Svečanost je započela predstavljanjem hrvatskih isusovačkih duhovnih velikana koje su izveli studenti Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu uz autorstvo i mentorstvo imenovanoga dekana FFRZ-a prof. dr. sc. o. Ivana Šestaka i uz sudjelovanje asistenta Ante Belića koji je veoma detaljno, uspješno i uvjerljivo prikazao životni put i veličinu svetosti bl. Ivana Merza. Naglasio je kako je Merz zajedno sa svojim kolegom Dragom Ćepulićem privatno studirao u Zagrebu u Rezidenciji Družbe Isusove u Palmotićevoj ulici kršćansku filozofiju i teologiju (od 1923.  do 1925.) pod vodstvom isusovca p. Antuna Alfirevića kad još nije bio utemeljen Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu. Osim bl. Ivana Merza životopisno su prikazana i ostala trojica isusovačkih svetih ljudi čije su slike bile izložene ispred oltara. Predstavljanje je popraćeno prigodnom prezentacijom te glazbenim odabirom vezanim uz slavljene svete isusovačke uzore.

Nakon pretprograma slijedila je sv. misa koju su s provincijalom p. Renićem koncelebrirali župnik križevačke župe sv. Ane i dekan Križevačkoga dekanata preč. Stjepan Soviček kao domaćin, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti o. Ivan Koprek, imenovani dekan FFRZ-a Ivan Šestak, profesor FFRZ-a o. Mikolaj Martinjak, postulator bl. Ivana Merza o. Božidar Nagy te glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl. Glazbeni obol euharistiji dali su glazbenici Alan Hržica i Helena Iljić koji su svojim glasovima i sviranjem pratili cijelu misu.

Nakon mise održan je okrugli stol „Svetost i obrazovanje“. Sudjelovali su križevački grkokatolički biskup mons. Milan Stipić, izabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan i prodekanica FFRZ-a prof. dr. sc. o. Ivan Koprek i doc. dr. sc. Ines Skelac. Kroz program je vodio profesor FFRZ-a dr. sc. Dan Đaković. Rasprava se vodila oko pitanja je li moguća svetost u odgojno-obrazovnom procesu u suvremenom vremenu 21. stoljeća. Izabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. Lakušić predstavio je Sveučilište i progovorio o aktualnom stanju i perspektivama te zaključio da predanost i posvećenost poslu u znanosti, obrazovanju i odgoju trebaju biti imperativ svakom profesoru. Profesori FFRZ-a dali su svoje viđenje svetosti u znanstveno-nastavnom procesu i zaključili kako se studentima svetost treba svjedočiti u svakodnevici odgojno-obrazovnog procesa te ih kroz obrazovni proces odgajati za življenje svetosti. Biskup Stipić dao je nekoliko savjeta podijelivši i svoja osobna iskustva iz svojih školskih dana naglasivši važnost pedagoškog pristupa svakom mladom čovjeku kod kojega će se najviše postići priznanjem i pohvalama njegovog i najmanjeg nastojanja ili pozitivnog svojstva koje svaki čovjek u sebi krije prema poznatoj izreci sv. Leopolda Bogdana Mandića: „Nitko nije toliko od blata da u njemu ne bi bilo zrnce zlata.“  Cjelokupan program iz križevačke župne crkve sv. Ane mogao se pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija i Radio Marije.

Prvoga dana ove manifestacije o hrvatskim svecima i blaženicima, u četvrtak 26.  svibnja u Gradskoj galeriji u Križevcima  otvorena je izložba portreta hrvatskih svetaca i blaženika zadarske akademske slikarice i kiparice Iris Mihatov Miočić na kojoj je prikazan i bl. Ivan Merz. Na otvorenju izložbe svojim glazbenim sudjelovanjem nastupili su Tamara Perc, Matija Antolić i Dora Bunić te izveli pjesmu Božji šapat  za koju je riječi napisao Domagoj Jakumetović iz Osijeka, a uglazbila ju je Tamara Perc.