Prigodnim uvodnim programom posvećenim bl. Ivanu Merzu, misnim slavljem koje je predvodio postulator kauze za Merzovo proglašenje svetim o. Božidar Nagy te okruglim stolom „Svetost i vjernici laici“ u subotu 27. svibnja 2023. u Križevcima je nastavljen program četverodnevnih 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.


Krešimir i Domagoj Jakumetović

Uvodni program izveli su autori knjige „Apostol Kristov“, posvećene bl. Merzu, braća inženjeri Krešimir i Domagoj Jakumetović iz Osijeka. Dali su svoje svjedočanstvo duhovne povezanosti s bl. Merzom te su interpretirali više pjesama Merzu u čast koje su sami napisali. Braća Jakumetovići rodom su iz Vukovara i tijekom svoga izlaganja osvrnuli su se i na svoj patnički život u podrumu u opkoljenom i bombardiranom Vukovaru te gotovo čudesnim spašavanju života neposredno prije pada Vukovara.

Slijedilo je misno slavlje koje je, u suslavlju s križevačkim župnikom Stjepanom Slavičekom i uz pjevanje križevačkog zbora mladih „Crisinus“, predvodio postulator Merzove kauze o. Božidar Nagy.

U propovijedi je postulator detaljno govorio o pet ključnih poruka koje Merz upućuje današnjem čovjeku, a koje su simbolično prikazane na službenom portretu bl. Merza što ga je za beatifikaciju naslikao umjetnik Anto Mamuša. Prva je Merzova poruka da i laik može ostvariti svetost. „Merz je nosio civilno odijelo, kravatu ispod vrata, imao je svjetovno  zanimanje, i uspio je ostvariti svetost života, spojio je svjetovnost i svetost“. Kao drugu je poruku izdvojio spoj vjere, znanosti i kulture koje je Merz svojim djelovanjem uspio objediniti a na što simbolično podsjeća na slici knjiga u njegovim rukama. Kao treće postulator je izdvojio Merzovu povezanost s Crkvom ističući da je blaženik živio Isusov život s Crkvom i njenom hijerarhijom što simboliziraju tornjevi triju katedrala – Banja Luka, Zagreb, Rim. Kao četvrta odlika izdvojena je snaga Duha Svetoga, (simbol bijelog goluba na slici) u Merzovu svjedočanstvu vjere što ga je učinilo velikim apostolom mladeži ali i odraslih. I kao petu poruku o. Nagy je izdvojio euharistiju koju je Merz svakodnevno primao i puno o njoj pisao. Propovjednik je naglasio da je papa Benedikt XVI. u svojem dokumentu o Euharistiji „Sacramentum Caritatis“ još 2007. uvrstio Merza među 18 velikih svetaca euharistije i time ga već neizravno kanonizirao. Postulator je izrazio je žaljenje što bl. Merz još uvijek nije dovoljno poznat u širim vjerničkim krugovima, osobito među mladima te pozvao na zauzetiju prouku bogata i poticajna Merzova života. Na kraju sv. mise predvođeni zborom mladih svi nazočni u crkvi na sv. misi otpjevali su službenu himnu u čast bl. Ivana Merza koju je komponirao za beatifikaciju banjalučki biskup Franjo Komarica, a riječi napisao franjevac fra Ferdo Fišić.

p. Božidar Nagy govori o pet ključnih poruka koje su prikazane na službenom portretu bl. Ivana

Nakon mise održan je okrugli stol „Svetost i vjernici laici“. Sudjelovali su slatinski gradonačelnik Denis Otrošić, filozof i teolog s Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. Ivo Džinić i o. Božidar Nagy, a moderator je bio novinar Glasa Koncila Ivan Tašev. Raspravljalo se o tome može li vjernik laik ostvariti svetost u svojoj svakodnevici. Gradonačelnik Ostrošić zaključio je da je to moguće, ali da je to ljudima koji se bave politikom jako teško. Istaknuo je da osobno daje sve od sebe i uputio okupljene u jako dobre odnose civilnih i crkvenih vlasti u svojem gradu. Izrazio je radost što je bl. Ivan Merz zaštitnik grada Slatine i osvijestio potrebu intenzivnijeg rada s mladima, osobito po pitanju rada za opće dobro, za vrijednosti i svetost življenja. Prof. Džinić izrazio je radost što ima priliku raditi sa studentima. Naglasio je da im u nastavi ne nameće vlastita stajališta, već da im otvara različite perspektive, ali da njih u pravilu zanima i njegovo osobno mišljenje. Govorio je o svetosti u svakodnevici kao o nečemu što nije ništa mistično, već kao nastojanje da se bude što je moguće bolji čovjek uz pogreške koje svi neizostavno radimo. O. Nagy je govorio o razlozima premalog broja beatificiranih laika u Hrvatskoj te je spomenuo kako sadašnji Papa Franjo često poziva da prepoznajemo svece-laike u našoj sredini koje on naziva „i santi della porta accanto – sveci iz našeg susjedstva, koji žive kraj naših vratiju“. U tome smislu p. Nagy je spomenuo Ivana Todorića Manjića iz Imotskog, oca sedmero djece, koji je preminuo u 92. godini života u Zagrebu prije dvije godine a bio je uzor kršćanskog života ne samo svojoj obitelji, nego i daleko izvan nje. Pravi svetac „della porta accanto“ o kojemu je p. Nagy napisao i nekrolog za Glas Koncila, a potom stavio njegovu opširniju biografiju s njegovim člancima na internetsku stranicu.  Rekao je p. Nagy kad bi ovisilo o njemu, on bi ga sutra stavio na oltar kao blaženika ! 

Moderator Tašev zaključio je okrugli stol komentarom da svojim dokumentima i učiteljstvom Crkva od vjernika očekuje da se posvećuju obavljajući svoje redovite profesionalne i društvene obveze, nastojeći u njima naći priliku za sjedinjenje s Bogom, kao i za služenje drugim ljudima.

U ime organizatora 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika kroz cjelokupan je program vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Cjelovečernja se proslava bl. Ivana Merza mogla pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila.

Dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge “Dr. Stjepan Kranjčić”

Krešimir i Domagoj Jakumetović – Poticaji bl. Ivana Merza u našim životima
Okrugli stol: Svetost i vjernici laici

Pogledajte galeriju u nastavku: