Uoči nedjeljnog slavlja, u subotu, 5. svibnja prije podne održano je hrvatsko hodočašće u marijansko svetište Gospe od otoka na Long Islandu, u East Portu, koje su organizirali vjernici rodom iz Nerezina na otoku Lošinju. Bila je i to prigoda da se o bl. Merzu progovori brojnim hrvatskim, ali i američkim hodočasnicima. Navečer je u prostorijama misije održan svečani banket na kojem su nastupila djeca i mladež svojim izvedbama i recitacijama, pjesmama i folklornim izvedbama kraj slike bl. Merza koja je dominirala pozornicom. Mladi su izveli i dvije pjesme u čast Blaženika.

U pozdravnom govoru postulator o. Božidar istaknuo je svoju radost što je ta mlada hrvatska vjernička zajednica kao prva na američkom kontinentu izabrala bl. Ivana za svoga zaštitnika. Pozvao je sve da se redovito mole svome zaštitniku i nastoje još više i bolje upoznati njegov lik. Brojne Hrvate Astorije i New Yorka pozdravio je i generalni konzul Republike Hrvatske Petar Ljubičić, koji je bio nazočan na banketu zajedno s ostalim djelatnicima generalnog konzulata u New Yorku. Prigodom  svečane mise u nedjelju ova hrvatska zajednica je proslavila 36 godina svoga postojanja i djelovanja na području biskupije Brooklyn.

Dupkom ispunjenom crkvom dominirali su brojni mladi u bogatim hrvatskim narodnim nošnjama koji su svojom pjesmom uzveličali misno slavlje. U propovijedi je o. Božidar govorio o duhovnom liku bl. Ivana i njegovu značenju ne samo za ondašnje vrijeme u hrvatskom narodu već kako je on i danas uzor. Podsjetio je na velike riječi koje je papa Ivan Pavao II. izrekao u Banjoj Luci u tijeku njegove beatifikacije: “Kristovo svjetlo blista u Ivanu Merzu. Njega vam želim dati kao svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti… On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima… Ime Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!”

Papa Benedikt XVI. pročitao je biografiju bl. Ivana Merza, svaki dan mu se moli, a u svojoj apostolskoj pobudnici Sacramentum caritatis objavljenoj ove godine uvrstio je bl. Ivana Merza među osamnaest najvećih svetaca Katoličke Crkve kao uzor štovanja Euharistije. Nakon mise održana je procesija po ulicama New Yorka. Prvi put u 36 godina svoga okupljanja, hrvatski vjernici Astorije održali su ovakvu javnu manifestaciju svoje katoličke vjere. Raspjevani narod Božji, djeca, mladići i djevojke nosili su brojne crkvene barjake, vijorile su se papinske, američke i hrvatske zastave; a na čelu procesije bio je nošen  povijesni Višeslavov križ. Mladići u narodnim nošnjama ponosno su u procesiji nosili veliku sliku bl. Ivana, a o. Božidar nosio je njegove moći koje je donio kao poklon ovoj hrvatskoj župi u Astoriji na trajno čašćenje i štovanje. Pjevale su se cijelim putem hrvatske vjerske pjesme, dok je američka policija regulirala promet i osiguravala nesmetano odvijanje procesije. Blagdan bl. Ivana Merza vjernicima Astorije čestitao je kardinal Puljić, koji je ujedno prenio pozdrave, sjećajući se svoga prošlogodišnjeg boravka među vjernicima Astorije.

Posebne zasluge za promicanje lika i djela bl. Ivana Merza u New Yorku ima g. Radoslav Koštan, član hrvatske župe u Astoriji. Ovogodišnja proslava blagdana bl. Ivana Merza sa svim aktivnostima, posebno prvom procesijom, bilo je javno svjedočenje katoličke vjere po ulicama New Yorka  što ga je po prvi puta organizirala hrvatska katolička župa u Astoriji koja će od sada, uz ostale svoje bogate aktivnosti u suradnji s Postulaturom, promicati poznavanje i štovanje hrvatskog blaženika Ivana Merza na američkom kontinentu.