Za vrijeme svoga boravka u Americi u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se i s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku. Tom je prigodom zahvalila svima koji su “svoje godine, strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu”.

Zahvaljujući domoljubnom entuzijazmu, predanom i vrijednom radu profesionalaca i volontera, i hrvatska Župa sv. Ćirila i Metoda i hrvatska Misija Bl. Ivana Merza desetljećima su već središta susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, ponajprije zahvaljujući dopunskim školama, u kojim se održava nastava na hrvatskom jeziku, istaknula je Grabar-Kitarović te dodala kako su i Župa na Manhattanu i Misija Bl. Ivana Merza u Astoriji zaslužne za društveno i duhovno očuvanje hrvatske zajednice u New Yorku.

“Čestitam Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženoga Ivana Merza koja uskoro slavi 50 godina postojanja pri čijoj školi također djeluje folklorna skupina Hrvatska ruža, kako bi okupljala što više mladih. I vama posebno zahvaljujem na njegovanju hrvatskih folklornih običaja, entuzijazmu i volonterstvu. Proputovali ste cijelu Ameriku, a posebno je u hrvatskim medijima odjeknuo vaš nastup u Madison Square Gardenu, za vrijeme utakmice Netsa i Knicksa u sklopu Croatian Heritage Night. Nadam se da ćemo vas uskoro imati prigodu ugostiti u domovini“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Potom je hrvatska Predsjednica  Hrvatskoj katoličkoj misiji Blaženog Ivana Merza uručila Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u društvenom i duhovnom očuvanju hrvatske zajednice te za održavanje nastave na hrvatskom jeziku kojom generacije hrvatskih iseljenika upoznaju nacionalnu povijest, jezik i kulturu. Povelju je u ime Hrvatske misije i svih njezinih članova primio njezin voditelj i župnik vlč. Vedran Kirinčić.

Iste Povelje Predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Hrvatskoj župi Svetih Ćirila i Metoda i Svetoga Rafaela na Manhattanu, te Hrvatskom radiju – glasu domovine u New Yorku u povodu njegove 50. godišnjice djelovanja. Sve tri povelje dodijeljene su „za doprinos očuvanju i jačanju povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske“, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prigodom svečanosti dodjela Povelja.