Poznata francuska katolička izdavčka kuća Le Cerf u Parizu ovih dana objavila je disertaciju bl. Ivana Merza o utjecaju liturgije na francuske pisce kojom je Blaženik postigao doktorat iz filozofije na Sveučilištu u Zagrebu 1923.g.. Disertacija, pisana izvorno na francuskom, prvi put je objavljena u Zagrebu 1996. prigodom 100. obljetnice rođenja bl. Ivana Merza. Sada je objavljeno njezino drugo izdanje i to u Francuskoj za francusku publiku. Za tu prigodu organizirano je predstavljanje knjige i okrugli stol u srijedu, 25. svibnja na Katoličkom institutu (Katoličke sveučilište) u Parizu gdje je i sam bl. Ivan Merz studirao od 1920. do 1922. g. Predstavljanje disertatacije i okrugli stol organizirao je Visoki liturgijski institut koji djeluje u sklopu Katoličkog instituta (sveučillišta).

Okrugli stol otvorio je novi rektor pariškog Katoličkog sveučilišta Joseph Maila. U pozdravnom govoru istaknuo je kako “nas je ovom prigodm okupio jedan svetac koji je i sam bio student ovoga Instituta”. Naglasio je vrijednost disertacije bl. Ivana Merza i njezine tematike za francusku katoličku kulturu koju je bl. Merz obogatio ovom svojom studijom, a koja će biti poticaj za daljnja istraživanja na području odnosa liturgije s književnošću i umjetnošću. Također je spomenuo kako je bl. Ivan Merz most koji spaja francuski i hrvatski narod i njihove kulturne i vjerske vrijednosti.

U uvodnom govoru direktor Liturgijskog instituta benediktinac Patrick Pretot rekao je kako ove večeri u izvjesnom smislu želimo postati “učenici” bl. Ivana Merza. Izrazom “učenik” želio je označiti činjenicu da će ovaj studijski susret biti jedno slušanje riječi i djela Ivana Merza što nam treba biti poticaj i poziv da preuzmemo duboku intuiciju koja je vodila bl. Ivana koji se zanimao za utjecaj liturgije na književnost svoga vremena.

Glavno izlaganje održao je prof. Thomas Gueydier, profesor književnosti, i koordinator Centra za teološke studije u Caenu (Normandija); on se najviše zauzeo za objavljivanje ovoga novog izdanja doktorske disertacije bl. Merza u Francuskoj za koje je napisao i poseban predgovor. Uz to je objavio i seriju članaka o bl. Ivanu Merzu a priprema se o njemu pisati svoju doktorsku disertaciju na Sorboni. (Svome trećem djetetu, rođenom ove godine dao je ime Ivan po bl. Merzu!) U svome govoru prof. Gueydier govorio je o otkriću Ivana Merza kao čovjeka koji se dobro razumio u francusku književnost, te koji je samim Francuzima otkrio kako je liturgija oblikovala dušu francuskog naroda kroz povijest što je našlo odjeka u brojnim književnim djelima od 1700. do 1923.

Direktor liturgijskog instituta benediktinac Patrick Prevot u svom je interventu prikazao bl. Ivana Merza u velikoj struji ideja Liturgijskog pokreta koji je pripremio Drugi Vatikanski sabor i njegovu liturgijsku reformu. Prof. Remy Campos, glazbeni povjesničar na Nacionalnim glazbenom konzervatoriju u Parizu govorio je o paralelama između studije bl. Ivana Merza o odnosu književnosti i liturgiji te o vezi liturgije i glazbe. Prof. Jean Luc Lorber iz Strassbourga govorio je o nastavku istraživanja koje je započeo bl. Ivan Merz o temi liturgije i književnostim, a Francois Cassingena Trevedy profesor na Institututu sakralne umjetnosti govorio je o umjetnosti u liturgiji što je bila posebno bliska tema bl. Ivanu Merzu koju je obrađivao u svojim liturgijskim člancima i u samoj disertaciji.

Na kraju je u ime Postulature bl. Ivana Merza postulator o. Božidar Nagy zahvalio Katoličkom institutu i svim sudionicima na organizaciji ovoga znanstvenog skupa te je izrazio želju da se slične inicijative nastave i u budućnosti kako bi se unapređivala suradnja na području kršćanske kulture između Francuske i Hrvatske koju bl. Ivan Merz tako uspješno ostvarivao za vrijeme svoga života.

Na ovom okruglom stolu i predstavljanju disertacije bl. Ivana Merza bila je nazočna i hrvatska veleposlanica pri Unseco-u gospođa Neda Ritz, profesori i studenti Katoličkog instituta te predstavnici hrvatske zajednice iz Pariza koji su potpuno ispunili veliku dvoranu u kojoj se održavala ova vjersko kulturna manifestacija koja je pridonijela daljnjem upoznavanju lika i djela bl. Ivana Merza u Francuskoj.