S  ORLOVIMA  U  VISINE

Program za mlade po uzoru na blaženog Ivana Merza

1. ŠTO JE TO 'SORLUVIS'?

Program ‘S orlovima u visine’ (SORLUVIS) jest program namijenjen katoličkim mladićima od 18 do 35 godina  s ciljem usavršavanja kršćanskih vrlina. Sudionici programa uključeni su asketsko-tjelovježbene aktivnosti sa stručnim vodstvom (tjelesna dimenzija), prisustvuju predavanjima radi boljeg razumijevanja katoličke vjere (intelektualna dimenzija) i potaknuti su na intenzivniji duhovni život (duhovna dimenzija). Cilj programa je poboljšati tjelesnu snagu i otpornost tijela, steći nova prijateljstva u katoličkom duhu, bolje razumjeti istine katoličke vjere i vježbati se u kršćanskim vrlinama.

Program ‘SORLUVIS’ nastao je 2023. godine kada se obilježilo 100 godina od osnutka Hrvatskog orlovskog saveza. Zaštitnik članova programa je blaženi Ivan Merz, a glavni priručnik programa je Zlatna knjiga.

2. ŠTO JE TO HRVATSKI ORLOVSKI SAVEZ I KAKVU JE ULOGU U SAVEZU IMAO
BL. IVAN MERZ?

Hrvatski orlovski savez (HOS) bila je katolička organizacija za mušku mladež koja je osnovana 1923. godine. Zahvaljujući izvrsnom odgojnom programu postupno se razvila u najbrojniju i najsnažniju katoličku odgojnu organizaciju za hrvatsku mladež iz koje su proizašli brojni zauzeti katolički laici i intelektualci. Suosnivač ove organizacije bio je blaženi Ivan Merz, najveći apostol hrvatske mladeži u 20. stoljeću u našoj domovini. U spomen na ovu organizaciju koja je 1929. g. pala kao žrtva „šestojanuarske diktature“, jer ju je tadašnji beogradski režim zabranio kao i sve tadašnje hrvatske domoljubne udruge i političke stranke, programom ‘SORLUVIS’ želimo oživjeti i obnoviti one ideje i onaj program koji je nadahnjivao stotine i tisuće hrvatskih katoličkih mladića da su kasnije postali vrijedni javni djelatnici u hrvatskom društvu čijemu su razvoju pridonosili svojim odgojem koji su primili u Hrvatskom orlovskom savezu kojemu je bl. Ivan Merz bio idejni vođa. Orlovska organizacija je brojila prigodom raspusta 248 društava sa 18.500 članova, te 6300 naraštaja.

3. ŠTO JE TO ZLATNA KNJIGA?

Ivanu Merzu kao suutemeljitelju HOS-a bila je povjerena zadaća da za Orlovsku organizaciju priredi „Zlatnu knjigu“, tj. vjersko-moralni-tjelovježbeni priručnik za članove organizacije, kao i za cijelu hrvatsku katoličku mladež što je on savjesno izvršio. Knjižica je bila pravi vodič i vade-mecum za tisuće mladih hrvatskih katolika, članova katoličke Orlovske organizacije, ali i drugih katoličkih organizacija tadašnjeg vremena. S objavljivanjem prvoga izdanja ove knjižice od prije sto godina veže nas jedna veoma važna činjenica. Poznato je da je bl. Kardinal Alojzije Stepinac u svojoj mladosti bio aktivan član Orlovske organizacije. Kada je izišlo prvo izdanje Zlatne knjige 1924. on ju je naravno odmah nabavio, čitao i bio njome oduševljen. U jednom svome privatnom pismu nazvao ju je riječima „Suho zlato“ zbog njezine vjerske i moralne vrijednosti. Ako su dva hrvatska blaženika i buduća sveca ovako povezani s ovom Zlatnom knjigom, onda je to najbolja preporuka njezine vrijednosti i da ima što reći našoj današnjoj hrvatskoj katoličkoj mladeži.

4. PROGRAM 'SORLUVIS'

Program ‘S orlovima u visine’ traje godinu dana, a uključuje aktivnosti na tri dimenzije: TJELESNOJ, INTELEKTUALNOJ i DUHOVNOJ.

a) TJELESNA DIMENZIJA

U jednom od svojih brojnih spisa o važnosti tjelesne kulture, bl. Ivan Merz je zapisao i ovu rečenicu:

Snagu tijela i njegovu ljepotu ne preziremo jer su tjelesna snaga i ljepota znamen duševne snage i ljepote.

Tjelovježba se provodi pod vodstvom stručnjaka iz područja kineziologije. Tjelesni vid programa ponajprije uključuje poboljšanje tjelesne snage i izdržljivosti (tjelovježba u teretani), a zatim i igru s loptom (nogomet, košarka…).

Svaki sudionik će dobiti prikaz vježbi za svakodnevicu.

TERMINI TJELOVJEŽBE:

Subotom, u sportskoj dvorani i teretani NK ZAGREBA (Veslačka 1) od 13.30 do 15.30 sati.

Povremeno, umjesto tjelovježbe organizirat će se radna akcija ili uspon na Sljeme i druženje.

b) INTELEKTUALNA DIMENZIJA 

Sudionici programa dva puta mjesečno prisustvovat će predavanju kako bismo bolje upoznali našu katoličku vjeru i po njoj mogli savjesnije živjeti. U predavanjima će se među ostalim izlagati  kako opravdati svoju vjeru razlozima i kako vrijednosno pozicionirati suvremene ideološke pojave koje nisu u skladu s naravnim razumom kojega je Bog darovao svakome čovjeku.

TERMINI PREDAVANJA:

Predavanja se održavaju svake druge nedjelje u mjesecu u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu (ulaz iz Draškovićeve 54) u vremenu od 10.00 do 11.30 sati.

U vremenu adventa i u korimenom vremenu nema predavanja.

Neke od tema predavanja su:
1. ŽIVOT, DJELO I SVETOST BL. IVANA MERZA; 2. HRVATSKI ORLOVSKI SAVEZ – ORLOVSKA TJELOVJEŽBA; 3. KATOLIČKA AKCIJA; 4. Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje.; 5. Vjerujem u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga, Gospodina našega.; 6. Vjerujem u Duha Svetoga.; 7. Vjerujem u Crkvu Katoličku.; 8. Vjerujem u oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni.; 9. SVETO PISMO; 10. CRKVENI SABORI I CRKVENI DOKUMENTI

c) DUHOVNA DIMENZIJA

U bratskom zajedništvu pozvani smo poticati jedni druge na što savjesniji kršćanski život, a to je prije svega što češće pristupanje sakramentima; što češće sudjelovanje na svetoj misi i primanje sv. Euharistije. Zatim, što temeljitije vršenje dužnosti na koja nas poziva Zlatna knjiga.

U vremenu adventa i korizme smjernicama po uzoru na bl. Ivana Merza posebno ćemo intenzivirati duhovni život.

Svim članovima programa na raspolaganju je svećenik za duhovni razgovor.

PRIKAZ KAKO JE PROGRAM IZGLEDAO DO SADA:

5. PRIJAVI SE

Ukoliko si mladić između 18 i 35 godina iskoristi godinu dana za vježbanje u vrlini u zajedništvu sa svojim vršnjacima i prijavi se.

Mjesečna kotizacija za pokrivanje troškova je 10 eura.

Po prijavi će svaki sudionik biti dodan u WhatsApp grupu. Početak programa i prvo okupljanje predviđeno je 5. listopada ove godine, usporedno s početkom akademske godine.

Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac: forms.gle/tDgjugZ3mhRVnos9A

Ukoliko imaš dodatan upit pošalji ga na email: postulaturaim@gmail.com