U ovo uskrsno vrijeme uvijek se rado sjetim jedne jedinstvene crkve u Hrvatskoj. To je župna crkva sv. Antuna u Otoku kraj Vinkovaca. Po čemu bi ta crkva bila jedinstvena, originalna? Jedinstvena je po svome veličanstvenom vitraju Isusa Krista Uskrslog koji dominira njezinim cijelim unutarnjim sakralnim prostorom; sama crkva inače  je po vanjskom izgledu slična mnogim suvremenim crkvama  koje su građene posljednjih desetljeća po našoj domovini. Izvana ne daje naslutiti da se u njoj nalazi ovako vrijedno ne samo umjetničko djelo, nego preko njega velika teološko-liturgijska i dogmatska poruka koja bi se na jedan ili na drugi način barem simbolično trebala nalaziti i u svakoj katoličkoj crkvi.

Župna crkva u Otoku kraj Vinkovaca izvana

Kad uđete u tu crkvu zabljesne vas najprije svjetlo koje dolazi iz svetišta iznad glavnog oltara. Kad vam se oči malo priviknu ugledate na unutarnjem pročelju crkve, čija polutama još više pridonosi mističnom prizoru koji stoji pred vama, veliki vitraj u krasnim bojama i u njemu Krist Uskrsli u natprirodnoj veličini; cijeli prostor ispunjen je njegovim svjetlom, ali još više porukom koju ovako postavljeni vitraj u samo središte crkve podsjeća svakog vjernika na Kristov trijumf pobjede na grijehom i smrću. S druge strane isto tako toplina i milina koja izbija iz sklada boja i oblika vitraja ne može ostaviti ni vaše srce ravnodušno prema ljubavi koja se prelijeva iz lika Krista Uskrslog i zahvaća svakoga tko ga promatra.

Da ne bih sada previše iznosio svoje osobne dojmove najbolje je da poslušamo idejnog začetnika i graditelja ove jedinstvene crkve: to je sada već bivši župnik mons. Josip Šverer (1921. – 2003.). Reproduciram po sjećanju, ali autentično, njegovo objašnjenje kod moga prvog posjeta ovoj crkvi i susreta s njime. Dobro sam to upamtio i ostalo mi je u živom sjećanju i nakon trideset godina od tog našeg prvog susreta. Evo kako mi je mons. Šverer tada govorio i tumačio zašto je dao izraditi i postaviti ovaj jedinstveni vitraj i to u središnji dio crkve: 

Mons. Josip Šverer

„Znate, mi živimo u postuskrsnom vremenu. Krist je uskrsnuo. Nije ostao visjeti na križu na Veliki petak, nego je sahranjen u grob, a onda je treći dan uskrsnuo. I to njegovo uskrsnuće jest trajno, vječno, zauvijek. Ono je temelj naše vjere. ‘Da Krist nije uskrsnuo uzaludna bi bila naša vjera’, kaže sv. Pavao. Smatrao sam zato da tu temeljnu istinu naše kršćanske vjere moram i na ovakav vizualno-umjetnički način prikazati. Stoga ovaj vitraj treba podsjećati svakoga vjernika koji  ulazi u ovu crkvu da ide u susret Kristu Uskrslom koji se nalazi tu, u njoj i u svakoj katoličkoj crkvi, ali prisutan u Euharistiji.“

Vitraj Krista Uskrslog u cjelini na unutarnjem pročelju crkve (u apsidi) iznad glavnog oltara

Treba li ovome što nadodati? Ne treba, osim zahvalnosti Kristu Uskrslom koji je ovoga svoga vjernoga slugu nadahnuo da nam u svojoj župnoj crkvi na ovakav umjetnički način prikaže vjeru Crkve i njezin temelj na kojemu ona stoji: Uskrsnuće Kristovo!

Evo za kraj i nekoliko podataka iz života mons. Josipa Šverera. Rođen je u Srijemskim Karlovcima 1921. Studij teologije završio je u Đakovu. Za svećenika je zaređen 1946. Nakon ređenja bio je kapelan u Đakovu, Sl. Brodu i Osijeku. 1954. postaje župnikom u Otoku gdje službuje 44 godine sve do umirovljenja 1998. Umro je 2003. Za cijelo vrijeme svoje službe bio je uzoran i zauzeti svećenik. Izgradio je novu župnu crkvu u Otoku koja je posvećena 1979. g. U prvim poratnim godinama bio je od tadašnjega komunističkog režima određen za likvidaciju samo zato što je bio svećenik. Teško ranjen umalo da se nije pridružio onim 600 ubijenih hrvatskih svećenika, žrtvama komunističkih zločina za vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća. Uspio je preživjeti i potom učiniti mnogo dobra za Crkvu i duhovno dobro hrvatskog naroda. Stoga i na čudi da su ga na sprovodu ispratila tri biskupa, 60 svećenika, 50 časnih sestara i 2.000 vjernika iz Otoka i cijele Đakovačke biskupije.

Mons. Josip Šverer s Papom Ivanom Pavlom II. u Rimu prigodom proslave svoga zlatomisničkog jubileja 1996.

I još jedan važan podatak iz njegova života što mi je on osobno pripovijedao. Kada je izbio Domovinski rat Otok je bio na prvoj crti bojišnice i često bombardiran. Mons. Šverer zabrinut za župnu crkvu koju je s mnogo truda i žrtava izgradio, učinio je zavjet da će svaki dan moliti tri krunice za duše u čistilištu, ako  mu one svojim zagovorom očuvaju crkvu od razaranja. I stvarno: dok su bombe padale po okolnim kućama i zgradama niti jedna bomba nije pala na crkvu niti ju je koji geler oštetio.   Vitraj Krista Uskrslog i ostale umjetnine u crkvi izradila je domaća slikarica Ivana Ulman Curilović. O ovoj župnoj crkvi mons. Šverer objavio je i posebnu monografiju.

Opširnije o životu mons. Josipa Šverera vidi na: https://ika.hkm.hr/novosti/u-otoku-pokopan-umirovljeni-zupnik-josip-sverer

p. Božidar Nagy