Svoju radost u povodu proglašenja blaženim Ivana Merza, prije samog euharistijskog slavlja na banjolučkom Petrićevcu 22. lipnja, nije krio o. Božidar Nagy, postulator Merčeve kauze, istaknuvši tom prigodom da je radostan i Bogu zahvalan što je dočekao i doživio da nakon 31 godine svoga rada dovede postupak za proglašenje Ivana Merza do kraja.

Sada je tek obavljeno pola posla, jer druga polovica je priprema za njegovu kanonizaciju, što je glavni cilj, kazao je. Beatifikacija jest glavnina posla, ali uvijek je cilj kod svakog kandidata oltara da bude proglašen svetim, tj. da ga Papa postavi za uzor cijeloj Crkvi, napomenuo je. U
svakom slučaju, izjavio je o. Božidar, to je velika stvar, jer Papa ne samo što je Ivana Merza proglasio blaženim, već je zbog njega došao u Banju Luku. To je nešto što se prije nekoliko godina nije moglo niti u snu pomišljati i slutiti, no, evo, čudo se dogodilo i može se pridodati drugim Merzovim čudesima, rekao je postulator Nagy te je istaknuo kako je Ivan Merz prvi laik Crkve u Hrvata koji je uzdignut na čast oltara, izrazivši vjeru da nije posljednji te napomenuvši da on otvara razdoblje za druge laike da se i za njih pokrene kauza. O. Božidar ukazao je da imamo tolikih uzornih primjera koje bi trebalo iskopati iz naše prošlosti i sadašnjosti te da je potrebno o tome ozbiljno razmišljati, jer Papa uzdiže laike na oltar kako bi pokazao svijetu upravo to da je svetost moguće ostvariti u bilo kojem staležu. Svetost nije rezervirana samo za zaređene svećenike i redovnike, već je u svakom staležu i zanimanju moguće ostvariti ideal kršćanskog savršenstva i zbog toga Merčeva beatifikacija u našoj Crkvi imati će velikoga značenja, smatra o. Božidar.

Govoreći o važnosti Merčeve beatifikacije za banjolučki kraj, o. Božidar istaknuo je da je to veliki melem na doživljenu ranu te da taj događaj za katolike iz banjolučke regije jest stvarno olakšanje i utjeha, a s druge strane, u mnogim srcima pobuditi će nadu za bolju budućnost, kako u onima koji su u Banjoj Luci ostali živjeti, tako i u onima koji možda razmišljaju o povratku u rodni kraj. Podsjetio je da je kardinal Puljić u prigodi obilježavanja Dana Ivana Merza u Zagrebu kazao da je Ivan Merz čovjek koji ujedinjuje i zbližava ljude koji su se razdvojili zbog ratnih prilika. Mislim da će se nakon ovog događaja lakše moći zbližiti ljude na ovim prostorima, zaključio je o. Božidar.