Prof. Gueydier

U četvrtak, 17. ov. mj. na Filozofskome fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, u okviru novoosnovanog Centra za dijalog vjere i kulture, g. Thomas GUEYDIER, profesor moderne francuske književnosti i glavni koordinator Centra teoloških studija u Caen-u u Francuskoj, održao je predavanje o disertaciji bl. Ivana Merza te o njezinom prihvaćanju i značenju za suvremenu Francusku, a u povodu njezina objavljivanja u Parizu. Svoje predavanje profesor je započeo konstatacijom kako u ovome trenutku Francuska otkriva bl. Merza, a objavljivanje ponovnoga izdanja njegove doktorske disertacije na francuskom jeziku (za što je najzaslužniji upravo prof. Gueydier, op. a.), posebno pobuđuje veliki interes u francuskoj akademskoj javnosti. Kako se ove godine u Francuskoj obilježava stogodišnjica zakona odvajanja Crkve i države, profesor uočava kako su se ondje probudili i neki stari demoni, a slavljenje «laičnosti» bila je prilika za pripadnike borbenog laicizma da vrate na scenu određene ideje za koje se smatralo da pripadaju prošlosti. Tako bi prema laičkom duhu, Francuska postojala i definirala se samo po svom odvajanju od Crkve.

Analizirajući disertaciju bl. Merza, prof. Gueydier ističe kako se iz nje mogu izvući bitne karakteristike francuskoga identiteta: kršćansko nasljeđe Francuske, o čemu svjedoči književnost, i to ne samo duhovno nasljeđe, već i bogata liturgijska baština. Francuska ne bi bila tako lijepa i dobra bez Liturgije, jer Liturgija je Crkva, naglašava prof. Gueydier.

Međutim doktorska disertacija Ivana Merza veli prof. Gueydier, pruža odgovor francuskome laicizmu jer se u njoj vidi snažna Merzova viziju kulture i odnosa između kulture i vjere. Upravo na tom odnosu, u kojem se jasno očituje da kulturi treba vjera, a jednako tako i da je vjeri potrebna kultura, predavač je temeljio svoje predavanje.

Kada Merz govori o Liturgiji, ona je za njega »nacionalna baština francuskoga naroda«. Upravo ova tvrdnja, kaže prof. Guydier, iznenađuje suvremenoga Francuza, jer je nacionalni osjećaj (osim nekoliko iznimaka) danas u Francuskoj nestao: vrlo je visok postotak onih koji ne izlaze na izbore, nasilje, koje je trenutno prisutno i na ulicama gradova, je u porastu, a jedino je nogomet taj koji Francuze okuplja oko francuskoga imena. Profesor je istaknuo kako su uzroci ovoga apatriotizma, koji se često manifestira u obliku opasne asocijalnosti, naglašeni individualizam, moralni relativizam i hedonizam koji nagrizaju vrijednosti francuske Republike.

Ivan Merz je međutim kroz svoju disertaciju izvukao na vidjelo sliku jedne zaboravljene Francuske, kao živog i skladnog organizma koji okuplja žene i muževe oko onih vrijednosti koje im je ostavila zajednička, draga baština, misleći pritom u prvom redu na liturgiju. Za nju Merz u zaključku studije kaže: »Ona nije samo učiteljica ukusa francuskom narodu, ona mu također i priskrbljuje onaj nauk s kojim narod često usklađuje svoje najvažnije postupke u životu«.

Govoreći koliko je vjeri potrebna kultura, Ivan Merz pokazuje kako se liturgija, koja čini francusku kulturu, razvija u raznolikosti kultura. Merz opisuje utjecaj književnoga stila na liturgiju, te analizirajući upravo taj stilistički utjecaj, zaključuje kako za Merza ne postoji liturgija bez književnosti.

Disertacija bl. Ivana Merza dokazuje da katolicizam ima neospornu vrijednost s estetskog, intelektualnog i socijalnoga stajališta, što nije zanemarivo, ako se osvrnemo na današnje vrijeme u kojemu su relativizirane duhovne vrjednote. Jednako tako, zaključuje prof. Gueydier, Merzova disertacija svjedoči o iskrenoj želji za otvorenošću, iznoseći čvrstoću dijaloga između književnosti i liturgije, odnosno kulture i vjere. Upravo taj dijalog uspostavlja između njih obogaćujuću raznolikost i savršenu jednakost, istaknuo je prof. Gueydier na kraju svoga izlaganja.

Prije dolaska u Zagreb profesor Gueydier posjetio je Banja Luku gdje je 16. studenoga sudjelovao na osnivanju Europske akademije i održavši prigodan govor. U poslijepodnevnim satima posjetio je banjalučku gimnaziju koju je svojedobno pohađao bl. Ivan Merz. Ondje je profesorima i učenicima gimnazije održao predavanje o bl. Ivanu Merzu kao uzoru dijaloga između vjere i kulture te o njegovim vezama s Francuskom.

Prof. T. Gueydier održat će predavanje u Zagrebu Europskom domu u petak 18. studenog i u Bazilici Srca Isusova u nedjelju 20. studenog u 20 sati.