Nakon evanđelja na hrvatskome i ukrajinskome jeziku, Ivan Pavao II. održao je propovijed. “I vama, evo, ljubljeni sinovi i kćeri ove Crkve hodočasnice u Bosni i Hercegovini, dolazim raširenih ruku kako bih vas zagrlio i priopćio vam da zauzimate posebno mjesto u papinu srcu. Papa neprestano u molitvi prikazuje Gospodinu patnju, koja još uvijek otežava vaš hod naprijed, te se s vama zajedno nada i čeka bolje dane”, rekao je Sveti Otac obraćajući se na početku propovijedi vjernicima okupljenima na misi beatifikacije na Petrićevcu.

Svoju je propovijed u Banjoj Luci papa Ivan Pavao II. započeo Isusovom tvrdnjom učenicima “Vi ste svjetlost svijeta”, te istaknuo kako to “nije nekakav puki ćudoredni nagovor, nego tvrdnja, koja očituje neuništiv zahtjev što proizlazi iz primljenog krštenja”. Podsjetivši kako su kršćani po krštenju ucijepljeni u Otajstvo Kristovo, Papa je sve pozvao na nasljedovanje Krista, sudjelovanje u životu Crkve i skrbi za bližnje. Pozdravljajući bosanskohercegovačke biskupe, te sve nazočne biskupe i kardinale i sve ostale vjernike, Sveti je Otac poseban pozdrav uputio patrijarhu Pavlu i članovima Svete Sinode Srpske pravoslavne crkve riječima: “Novi polet, što ga je u novije doba zadobio naš put k uzajamnome razumijevanju, međusobnome poštivanju i bratskoj solidarnosti, razlog je radosti i nade za ovaj kraj”, te vjernicima ostalih Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Ivan Pavao II. pozdravio je predstavnike državnih vlasti, zahvalivši im se za sve što su učinili za ostvarenje njegova pohoda Banjoj Luci.

“Iz ovoga grada, koji je tijekom povijesti obilježen patnjom i tolikom krvlju, molim Svemogućega Gospodina da bude milosrdan za krivnje počinjene protiv čovjeka, njegova dostojanstva i njegove slobode, pa i sa strane nekih sinova Katoličke crkve. Neka on u svima pobudi želju za uzajamnim oprostom. Jedino u ozračju istinske pomirbe spomen na tolike nevine žrtve i njihove patnje neće biti uzaludan i poticat će nas graditi nove odnose bratstva i razumijevanja”, istaknuo je Sveti Otac . “Pravednik, posve uronjen u božansku svjetlost, postaje svojevrsna baklja, što svijetli i grije”, posvjedočio je Ivan Pavao II, rekavši da je to poruka koju nudi lik novoga blaženika Ivana Merza. Govoreći o Merzu, Papa je rekao da se za njegov život može reći da je bio uspješan, ali to nije razlog što je uvršten u popis blaženika, nego je razlog tome njegov uspjeh pred Bogom. Poglavar Katoličke crkve posvjedočio je kako je Ivan Merz “u školi bogoslužja, koje je vrelo i vrhunac života Crkve, stasao do punine kršćanske zrelosti i postao je jedan od promicatelja bogoslužne obnove u svojoj domovini”, a svoj je život “učinio trkom prema svetosti”.

Podsjetivši kako je Ime Merza za čitav jedan naraštaj mladih značilo raspored života i djelovanja, Papa je zaželio da tako bude i danas. “Vaša domovina i vaša Crkva, draga mladeži, doživjele su teške trenutke i sada valja raditi kako bi se život ponovno u potpunosti pokrenuo na svim područjima. Obraćam se zato svima vama te vas pozivam da se ne povlačite nazad, da ne popuštate pred napašću malodušnosti, nego da povećate pothvate kako bi Bosna i Hercegovina ponovno postala zemlja pomirbe, susreta i mira”, rekao je Sveti Otac obraćajući se mladima, posebno upozorivši kako budućnost tih krajeva ovisi i o njima. “Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti čekajući da vam netko drugi riješi teškoće, nego zlo odlučno priječite snagom dobra”. Vjernike je Papa pozvao da traže osobni susret s Kristom, te da im Evanđelje bude ono veliko mjerilo, koje će ravnati sklonostima i opredjeljenjima. “Postat ćete tako misionari djelima i riječima te ćete biti znak Božje ljubavi, vjerodostojni svjedoci milosrdne nazočnosti. Ne zaboravite: Ne užiže se svjetiljka da se stavi pod posudu”, rekao je Sveti Otac, zaključujući propovijed molitvom da Bog Otac čuva srca i duh svih vjernika u Bosni i Hercegovini u spoznaji i ljubavi Boga i Sina njegova.