POŠTANSKA MARKA
S LIKOM IVANA MERZA

U mjesecu siječnju 1996. g. HPT – Hrvatska Pošta i Telekomunikacije objavila je poštansku marku s likom dr. Ivana Merza u povodu 100. Obljetnice njegova rođenja. Predstavljanje marke javnosti, koje je organizirala Postulatura Ivana Merza, održano je 18. siječnja 1996., na sam prvi dan njezina izlaska i to u Bazilici Srca Isusova gdje se nalazi grob Sluge Božjega. Marku je predstavio javnosti akademik Dalibor Brozović, predsjednik komisije HPT-a za izbor motiva i likovnih rješenja poštanskih maraka. Akademik Brozović je u svome govoru među ostalim rekao: “Premda je Hrvatska pošta i prije objavljivala marke s religioznim motivima, u ovom slučaju ima nešto jedinstveno jer se predstavljanje marke vrši po prvi puta u jednoj crkvi. Na svečanosti predstavljanja koju je vodio o. Vladimir Horvat, sudjelovali su: akademik Slavko Mihalić, dr. Mato Perak, generalni direktor HPT-a, pomoćnik direktora za poštanski promet Božidar Sever, načelnik Sektora poštanskog prometa i TK usluga Branko Jakušić, o. Franjo Pšeničnjak, provincijal hrvatske pokrajine Družbe Isusove, o. Božidar Nagy, postulator kauze, prof. Ivica Đaković, ravnatelj škole “Dr. Ivan Merz” u Zagrebu, prof. dr. Marijan Šunjić, rektor zagrebačkog Sveučilišta, prof. dr. Petar Kraljević, prorektor, te ostali uzvanici, vjernici, građani i ljubitelji filatelije, kao i mnogi štovatelji dr. Ivana Merza.

Poštanska marka s likom dr. Ivana Merza izašla je u seriji “SVJEDOCI SRCA I DUHOVNOSTI U HRVATA”. Na marki je portret dr.Ivana Merza, uz stilizirani križ, a u pozadini lika zrači svjetlo sa siluetama orla, čime je umjetnik načinio aluziju na orlovski pokret u kojem je Ivan Merz apostolski djelovao. Zajedno s markom Ivana Merza istoga dana izašle su još dvije marke religioznog sadržaja: sv. Marko Križevčanin i čudotvorno raspelo u katedrali na Rijeci. Sve tri marke izradio je akademski slikar Lovro Artuković, a tiskana je u Tiskarskom zavodu “Zrinski” a tiskane su svaka u 350.000 primjeraka. Kako je to običaj sa svim markama, tako je i ova s likom Ivana Merza ušla u sve filatelističke publikacije svijeta, a njegova kratka popratna biografija prevedena je na glavne svjetske jezike.

Za objavljivanje marke s likom Ivana Merza posebne zasluge ima gospođa Katica Bošnjaković kojoj se ovom prigodom u ime Postulature najsrdačnije zahvaljujemo.

Hrvatski tisak tijekom mjeseca siječnja 1997. zabilježio je objavljivanje ove marke: Vjesnik 17.I., Večernji list 18.I., Večernji list 19.I., IKA 25.I., Glas Koncila 28.I., List hrvatske pošte i telekomunikacija br. 2. 1996.,Križ br. 1,1996., Vjesnik 27.VII.1997. O marki je pisao i isusovački godišnjak 1996./97. što izlazi u Rimu na raznim jezicima.

Na početku ove godine zahvaljujući hrvatskoj pošti lik Ivana Merza pošao je u cijeli svijet u seriji poštanski maraka pod nazivom “Svjedoci srca i duhovnosti u Hrvata.

Razmišljanje u povodu objavljivanja poštanske marke s likom dr. Ivana Merza prigodom 100. obljetnice njegova rođenja

….. Na pismima gdje se je nekad stavljala marka Aleksandra Karađorđevića, koji je svojom diktaturom u staroj srbo-Jugoslaviji dokinuo Orlovstvo i progonio Križarstvo…..,
….. na mjestu gdje se je nekad lijepila marka Josipa Broza pod čijim komunističkim režimom je dokinuto Križarstvo, a toliki križari bili poslani u smrt ili u logore “da svojom patnjom i trpljenjem izgrađuju ono što ima doći”, kako je prije svoga odlaska na robiju zapisala Marica Stanković, jedna od tolikih žrtava titovskog komunizma…..,
…… na tome mjestu danas, u slobodnoj Hrvatskoj, stavlja se marka s likom dr.Ivana Merza, apostola hrvatske mladeži koji je svojim karakterom, duhovnošću, i dosljednim katolicizmom nadahnuo tolike svoje sljedbenike da se odupiru diktaturi i da ne pokleknu pred i pod bezbožnim komunističkim režimom.
I karađorđevićevska i komunistička jugo-tamnica naroda utonule su u mrak povijesti, a na njihovim ruševinama nakon 900 godina uskrsnula je ponovno, i vjerujemo zauvijek, slobodna nam hrvatska domovina.

Promatrajući poštansku marku s likom Ivana Merza sa sklopljenim rukama, koji i u nebu moli za svoj narod i njegovu mladež, za koju je i svoj život žrtvovao, dok mu iznad glave na nebeskom plavetnilu lete ptice – orlovi, simboli evanđeoskih ideala i slobode, a ispod slike čitamo riječi REPUBLIKA HRVATSKA, sjećamo se riječi hrvatskog pjesnika, isusovca, oca Milana Pavelića koje je zapisao 1939.god. na kraju svoje pjesme “Lovac Srca Isusova”, posvećene Ivanu Merzu:

“Naš si sav i od svih prvi,
Hrvatska ti kosti krije, ko’ svoj program Tebe vije,
umni pravedniče.